2019-et idézték az indián nyár eredményei a hazai szálláshelyeken

Fotó: visitdebrecen.com

2022 szeptemberéhez képest az ősz első hónapjában közel 10%-kal többen fedezték fel Magyarország tájait. Az 1,4 milliós vendégszám 2,4%-kal múlta felül a pandémia előtti értéket, ezen belül a magyar vidéki tájakra csaknem 11%-kal több vendég érkezett 2019-hez képest.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint szeptemberben 3,4 millió éjszakát töltöttek a turisták Magyarországon, ami csaknem 6%-kal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció, a vidéki települések közül pedig Hévíz lett a szeptemberi hónap leglátogatottabb települése. A főszezont idézte a szállodák közel 60%-os átlagos kapacitás-kihasználtsága is.

Az NTAK adatai szerint a forgalom nagyobb része vidéken realizálódott szeptemberben, ugyanis 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a fővároson kívüli szálláshelyeken. Így az ősz első hónapja mind a tavalyinál, mind a 2019-es mutatóknál erősebb vidéki vendégforgalmat eredményezett. Emellett több belföldi vendég is indult útnak, a 2019-es évnél közel 15%-kal többen. Nagy részüket a vidéki turisztikai kínálat érdekelte, összesen 1,5 millió éjszakát töltöttek belföldi látogatók a vidéki szálláshelyeken, ami 10%-os emelkedést mutat a 2019-es rekordévhez képest. 2022-höz viszonyítva 22%-kal több külföldi utazót láttak vendégül a hazai szálláshelyek. A nemzetközi vendégek elsősorban a szomszédos és közeli országokból érkeztek, de pihentek vidéki tájainkon izraeli, holland, brit és kínai turisták is.

Szeptemberben összesen 226 országból érkeztek hazánkba nemzetközi vendégek, akik 1,8 millió éjszakát töltöttek Magyarországon, mely 13%-kal magasabb a tavalyi értéknél. Szeptemberben az öt legfontosabb küldőpiac: Németország, Csehország, az Egyesült Királyság, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok volt. Döntő többségük a fővárosba érkezett, ahol az általuk eltöltött 1 millió vendégéjszaka 17%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti adatot.

A Balaton szeptemberben is rengeteg turistát köszönthetett, a legnépszerűbb turisztikai térségként a vendégek 19%-át itt regisztrálták. Ezt követte a Mátra-Bükk, Budapest környéke, valamint Debrecen és térsége. Budapest után a tíz legtöbb vendégéjszakával büszkélkedő település döntően fürdőváros volt:

  • Hévíz
  • Hajdúszoboszló
  • Balatonfüred
  • Bük
  • Siófok
  • Zalakaros
  • Debrecen
  • Zánka
  • Szeged
  • Eger

A belföldiek Balatonfüredet, Zánkát és Hajdúszoboszlót részesítették leginkább előnyben, míg a külföldiek Hévízt, Büköt és Hajdúszoboszlót választották. A turisták legszívesebben szállodákban kapcsolódtak ki, szeptemberben a belföldi vendégéjszakák 49%-a, a külföldiek 56%-a valósult meg hotelekben.