Ha november, Márton napi libalakoma, ha libalakoma, akkor Tanyacsárda

A hideg őszi napokon igazi szívmelegítő szokás a Márton napi libafalatozás, amihez november 11-12.-én is tökéletes helyszín a lajosmizsei Öreg Tanyacsárda, ahol igazán autentikus környezetben kóstolhatjuk meg az ünnepi libaételeket és persze a mellé társított újborokat.

Igaz, a népszokás szerint a Márton napi libalakoma után a 40 napos böjt következik, a mai világ már ebben is sokkal megengedőbb, hiszen nemcsak Márton napján, hanem később is átélhetjük a libás ételek gasztronómiai ünnepét. Erre csábít az Öreg Tanyacsárda is, ahol november 11.-én szombaton és 12.-én vasárnap is a legízletesebb libaételek kerülnek az asztalra.

A libatepertőből, házi libasajtból, házi libakolbászból álló hideg libatál után a Gyömbéres libahúsleves dukál maceszgombóccal, míg a finomabbnál finomabb főételek közül már jóval nehezebb a választás. Egy biztos: a Libamájszeletek rántva, a Sült libamell mézes erdei gyümölcsraguval, a füstölt libacomb sóletbabbal, tojással, a Pecsenye libacomb, a Libazúza- és szívpörkölt, valamint a Ludaskása mellé biztosan jólesik az ilyentájt először felszolgált újborok egyike, például a Villányi Bogyólé.