25 éve nem sújtotta Japánt ilyen erős tájfun (videóval)

Óriási hullámok Aki Kochi prefektúra halászati kikötőjében ahogy kedden Jebi Tájfun közelít Nyugat-Japánhoz; Fotó: The Japan TimesÓriási hullámok Aki Kochi prefektúra halászati kikötőjében, ahogy kedden a Jebi Tájfun közelít Nyugat-Japánhoz; Fotó: The Japan Times

A Jebi (Dzsebi) névre keresztelt tájfun először Sikoku szigetén, Tokusima prefektúrában érte el a partvidéket ma, majd újra lecsapott Honsú szigetén, Kóbe város környékére – közölte a japán meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken leállt a vasúti közlekedés, több mint hétszáz légi járatot töröltek.

Számos üzem és kereskedelmi létesítmény mellett a Universal Studios Japan nevű élménypark és az amerikai konzulátus is zárva tart Oszakában az ítéletidő miatt. Abe Sindzó japán kormányfő az eredeti tervekkel szemben végül nem utazott el Kjúsú szigetére, ahol a tájfun miatt elrendelt hatósági intézkedések végrehajtását felügyelte volna.

2 ember haláláról és kisebb személyi sérülésekről adtak hírt. A „nagyon erős” kategóriába sorolt trópusi ciklon széllökéseinek sebessége helyenként eléri az óránkénti 215 kilométert.

Közben a Kinki és a Shikoku régióban több mint 330 000 otthona szenvedett áramkimaradást.

A szél és az eső fokozódásával egy időben a hatóságok összesen több mint egymillió embert figyelmeztettek, hogy hagyják el a tájfun által veszélyeztetett lakhelyüket. A ciklon kedd estig várhatóan áthalad a Japán-tengeren és észak felé mozog tovább, szerda reggelre pedig ereje jelentősen gyengülni fog az előrejelzések szerint.