A Szalajka-völgy Fátyol-vízesése

 

Szilvásvárad több okból is igazi családi kirándulóhely, amelynek kihagyhatatlan ékessége a Szalajka-völgy rejtekében aláhulló Fátyol-vízesés.

 

Hazánk kiemelkedő természeti szépségeinek listáján előkelő helyen szerepel a Szalajka-völgy egyik fő nevezetességének számító szilvásváradi Fátyol-vízesés. Heves vármegyében, az Északi-Bükkben, a tenger szintje felett 345 méter magasan érjük el Szilvásváradot, ahol a parkolótól, még gyerekekkel együtt is igazán üdítő, rövid gyalogtúra végén juthatunk el a Fátyol-vízesésig. Ha viszont az erdei kisvasutazás élményét választjuk, a Gloriett tisztásra kell vonatozni, ahonnan már tényleg csak pár percnyi séta kell ahhoz, hogy elérjük a különleges természeti képződményként létrejött vízesést.

A Bükk egyik legszebb látnivalójának számító, 17 méter hosszúságú, zubogú vízpermetével a hegyoldalban lépcsőzetesen lefelé rohanó Fátyol-vízesést ugyanis a csapadék és a mészkő együttes ereje hívta életre. Vízét az a Szikla- és a Szalajka-forrás táplálja, amely meghatározó szerepet játszott a  manapság megcsodálható gátak és a cseppkőmedencék, vagyis tetaráták kialakulásában. A mészkiválás eme különleges látványosságának védelmében, a látogatók csak egy kerítés mögül csodálhatják meg a csodás szépségű vízesést.

Igaz a vízesés elsősorban tavasszal, a hótakaró olvadásakor, a patak erőteljes zubogásával mutatja legjobb formáját de nyáron is érdemes felkeresni egy-egy nagyobb esőzés után.

Meichl Gréta

Fotók:szilvasvarad.hu