Múzeális kisvonatkozás Kemencén, a szlovák határ mentén

 

A felvidék hangulatát őrző apró határmenti község, Kemence, már az apró település nyugalma és a felvidék hangulatát megőrző Tájház miatt is megéri, hogy arra járva útba ejtsük. Különösen akkor, ha a muzeális kisvasutak barátaiként egy kellemes erdei vasutazást is beiktatunk a programba. 

 

 

A Börzsöny északi részén futó Kemencei Erdei Múzeumvasút nemcsak azért különleges, mert Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja, hanem azért is, mert a hozzá tartozó műszaki megoldások – a személyszállító kisvasutak világában ritkaságnak számító 600 miliméteres nyomtáv és az úgynevezett görpályás vonalvezetés – sem szokványos.

Miközben a Kemence és Feketevölgy között futó, bájos erdei múzeumvasút – az előre megrendelt programokat nem számítva – csak nyaranta és a hétvégeken, illetve az ünnepnapokon közlekedik, népszerűsége így is töretlen a kirándulók körében. Nem véletlenül, hiszen a Börzsöny, a friss levegő, a kisvonatozás már önmagában is hívószó, nem beszélve a kemencei végállomáson található múzeum látnivalóiról.

 

Foto:aktivmagyarorszag.hu

A muzeális kisvasút megmentéséért és újraindításáért az ezredfordulón, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai fogtak össze. Akik az eredeti szépségében állították helyre az 1910-es évektől a ’20-as évek végéig épült, a Börzsönyben 200 kilométernyi pályán üzemelő, kizárólag erdészeti célú, később az árvizek által jelentősen megrongált kisvasutat. Elhivatott munkájuk ezzel nem ért véget ezzel: máig az egyesület tagjai működtetik az erdei vasutat és a múzeumot. Időt, energiát nem sajnálva arra, hogy a látogatókkal megismertessék az erdei vonatozás élményét, valamint a vonatok és kisvasutak világát, történetét.

Aki pedig a vonatozás után egyéb kalandokra is vágyik, annak már csak azért is érdemes bejárni Kemencét és környékét, mert a település mellett a környező erdő is számos érdekes látnivalót ígér. Arról nem beszélve, hogy Kemencéről ma már igen jó minőségű kerékpárút út vezet Királyháza-Diósjenő felé és a Csarna-völgy is kifejezetten kedvelt a bringások körében.

Kocsis Erika

Fotó: wikipedia, aktivmagyarorszag.hu