5 kérdés, 5 válasz – és aki felel: Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezető igazgatója

Bővítettük a környező országokba induló rövidebb, ezáltal olcsóbb programjaink számát és megpróbálkozunk az egy, legfeljebb két napos belföldi körutakkal is – fogalmazott Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezető igazgatója.

1. Mit terveznek, mit várnak 2021-től?

A Kárpáteurópa Utazási iroda bízik abban, hogy idén márciusban vagy áprilisban megszűnnek a kül- és belföldi utazási korlátozások. Úgy tervezzük, hogy májustól a szezon végéig folyamatosan indulnak az útjaink. A legelső és egyúttal a legnagyobb projektünk az erdélyi csíksomlyói búcsúra induló két zarándokvonatunk, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz lesz Böjte Csaba védnökségével. A vonatokon, amelyek többek között eljutnak a Történelmi Magyarország ezeréves határára, már több mint ötszázan vannak. Május végétől, június elejétől pedig már csaknem minden héten indulnak buszaink Erdélybe, Felvidékre, a Vajdaságba, Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba, Csehországba, Lengyelországba, a Baltikumba, Ausztriába, Németországba és Franciaországba – „Körutazások magyar szemmel” szlogennel.

2. Mikorra várja, hogy a belföldi utazás újraindul Magyarországon?

Úgy gondoljuk, hogy február elején elkezdődnek a tömeges oltások, amelyeknek várhatóan egy-két hónap alatt érzékelhető lesz a hatásuk a belföldi turizmus újra indítására. Mindenki tudja, hogy a további korlátozásokba az ország gazdasága lassan belerokkanna. A határzárnak pedig lehet, hogy eddig sem volt kulcsfontosságú jelentősége ezen a téren.

3. Mikorra várja a külföldi turisták magyarországi megjelenését, a budapesti turizmus újraindulását?

A Kárpáteurópa kiutaztató iroda, a beutaztatással és a budapesti turizmus újraindulásával kapcsolatban csak személyes véleményemet fogalmazhatom meg. Úgy vélem, hogy márciustól, áprilistól, májustól talán már jönnek a külföldi turisták. Az elmúlt években megszokott tömegturizmusra én azért nem számítanék.

4. Felújítások, programok és ajánlatok kapcsán mivel készülnek a belföldi és a külföldi turizmus újraindulására?

– A Kárpáteurópa Utazási iroda a napokban véglegesítette 2021. évi program csomagját, amelynek gerincét a tavalyi ajánlatok adják. Az indulási időpontok értelemszerűen módosulnak és a forint jelentős gyengülése miatt az árak is változnak. Ennek ellensúlyozására bővítettük a környező országokba induló rövidebb, ezáltal olcsóbb programjaink számát és megpróbálkozunk az egy, legfeljebb két napos belföldi körutakkal is. A nyomtatott utazási prospektusokkal szemben a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk az internetes ajánlatokra és foglalásokra is.

5. Ön szerint az utazási szolgáltatók elvárnak-e friss pcr tesztet, vagy oltási igazolást az ügyfeleiktől, vendégeiktől?

Buszainkon és különvonatainkon rendszeres lesz a járművek fertőtlenítése és kötelező a maszk használat. Idegenvezetőinket az utak indulása előtt rendszeresen teszteltetni fogjuk. Ebből nem engedünk. Ami a PCR tesztet vagy az oltási igazolást illeti: amennyiben a jogszabályok nem írják elő, úgy mi sem kérjük azt.

é.m.z.