Fotók “élőben”, e-színház és online koncert – Programajánló

A Zeneakadémia nagyterme Fotó: Fazekas István

Noha a járvány miatt még tart a bezártság, azért akadnak programok, amelyek online, vagy megfelelő elővigyázatosság mellett “élőben” is látogathatók.

Fotókiállítás: FERi – Only Skin Deep

Oltai Kata művészettörténész és kurátor a Német utcai feminista projektgalériájában (1084. Német u. 6.) a roma népviselethez visszanyúló Romani Design márka 2020-as projektjeit mutatják be fotókon. A képek mellett egy tágabb kontextusterítésre vállalkoznak, felvázolva a nemzetközi és hazai történetét a cigány/roma fogalomhoz kapcsolódó sztereotip azonosításoknak, a tömegmédia és a vizuális kultúra „cigány lány-cigány asszony”-képének és a szocializmusban gyökerező hamis egyenlőségtudat, asszimilációs és eltörlő gyakorlatok felvillantásának. Megtekinthető: 2021. január 30-ig. A kiállítás szerdán és szombaton bejelentkezéssel (hello@ferigallery.com) látogatható, csütörtökön és pénteken pedig a rendes nyitvatartás szerint, 14 és 18 óra között.

Színház

Valószínűleg még jó ideig nem látogathatjuk majd kedvenc színházainkat, azonban a különböző online platformoknak köszönhetően nemcsak újra megnézhetünk egy-egy korábbi nagy sikerű előadást, de premierekre is készülhetünk. Az eSzínház, a SzínházTV, az e-Néző (Trafó), a SzínpadON (Madách Színház), a WebSzínház (TRIP), a Bábfilmszínház (Budapest Bábszínház) és a Szkéné Színház streamjeit jegyvásárlást követően tekinthetjük meg, ezzel is támogatva a nehéz helyzetben lévő színházakat.

e-Színház

A dzsungel könyve – 25 éves jubileumi előadás!
Színház: Vígszínház – Pesti Színház
Szerző: Dés László – Geszti Péter – Békés Pál
Rendező: Hegedűs D. Géza
Időtartam: 2 óra 35 perc szünettel. Időpont: 2021. január 30. 18:00 CET

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról — vagyis mindarról, ami egy “kölyökkel” megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

Anyám tyúkja (1.) – a magyar irodalom kötelező versei
Színház: Örkény István Színház. Szerző: Várady Szabolcs válogatása alapján szerkesztette Mácsai Pál. Rendező: Mácsai Pál. Időtartam: Az előadást 2 részben, egy szünettel játsszák, hossza 150 perc. Időpont: 2021. január 31. 20:00

Mit csinál Edward király, angol király?

Mi történik őszi éjjel a galagonyával? A válaszokat egyformán tudjuk. Ha valamiben, ebben egyek vagyunk. De jó! Egy versantológia van a fejünkben, kinél szűkebb, kinél bővebb, de a magja közös. Rágcsálja az idő, strófák, sorok, jelzők kihullnak, néha a szerző neve is. De makacsul mégis úgy képzeljük: valahol ott él bennünk az antológia. A kályha, ahonnan elindulunk, ami megszabja viszonyunkat a nyelvünkhöz. Van, akiben folyvást bővül, van, akiben egyre kopik, de akkor is olyan parázs, ami lángra kap, ha ráfújnak. Idealisták volnánk? Tegyünk egy próbát! Legyen most a színpad ezé a közös versmemóriáé. A műsorban mintegy 100 ismert magyar vers hangzik el.

Online Koncert

A Zeneakadémia Fotó: Darabos György

Messiaen, Ravel, Debussy – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje

Az együttes neve: Budapesti Fesztiválzenekar Időtartam: kb. 2 óra, szünettel. Nyelv: magyar, Időpont: 2021. január 30. 19:45. Online közvetítés

Ismét a BFZ vendége lesz a chilei svéd mezzoszoprán, Luciana Mancini, aki a tavalyi nagy sikerű Orfeo-produkcióban a Bachtrack szerint az opera egyik kulcsfigurájává varázsolta karakterét. A Herbert von Karajannal is együtt alkotó, több mint százharminc ősbemutatót jegyző svájci karmester, Michel Tabachnik pedig kerek két év után áll újra a Fesztiválzenekar elé. Megszólal a mélyen vallásos Messiaen krisztusi áldozatról szóló műve, Ravel keleti meséket idéző Seherezádéja, valamint Debussy világhírű Faunja és A tenger is, amivel a komponista új szintre emelte az impresszionista vízábrázolást.

Kis galériák kiállításai

A nagy múzeumok ugyan zárva tartanak, ám a kisebb galériák továbbra is látogathatók, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy néhány helyen erre is csak előzetes bejelentkezés után van lehetőség. Január végéig még várja Önöket többek a Koller Galériában, a Várnegyedben Amerigo Tot, a híres magyar művész. Szintén a Budai Várnegyedben, a Kiskép Galériában Jusztina Jegenyés Üvegplasztikái láthatók. A belvárosi Kieselbach Galéria és Aukciósház CSÚCSOK KÖZÖTT – Festők és gyűjtők Munkácsytól Bak Imréig, Weiss Manfrédtól Latabár Kálmánig című kiállítása várja az érdeklődőket.

Dunay Csilla