5 kérdés, 5 válasz – és aki felel: Szolnok Péter, a TAP Air Portugal sales managere

A tour operátorok által szervezett utak a nyáron már beindulnak, de az október végi iskolai szünet hozhat elfogadható eredményeket – mondta Szolnok Péter, a TAP Air Portugal sales managere.

1. Mit terveznek, mit várnak 2021-től?

A TAP Air Portugal csak nyár elejétől tervezi a járatok újra indítását Budapest és Lisszabon között. A jelenlegi helyzetben mind két ország korlátozásai nem teszik lehetővé, hogy Húsvétkor nyissunk. A májust fontolgattuk, de inkább úgy döntöttünk, hogy június 1-től heti négyszer kezdünk és az igények függvényében emeljük tovább a járatszámot. Tervezetten szeptemberre várjuk az utazási kedv és bizalom felerősödését.

2. Mikorra várja, hogy a belföldi utazás újraindul Magyarországon? És miért akkor?

Az emberek türelme fogy és kitörnének a szigorú karanténból. Húsvétkor lesz egy minimális felfutás, de a belföld is csak Pünkösd és az utáni időszakban erősödhet fel. Szerintem a nyár a belföldi turizmusé lesz. A többség idehaza érzi biztonságban magát. Balatonnak nagyon jó nyarat jósolok.

3. Mikorra várja a külföldi utazás újraindulását?

Csepegtetve most is akadnak egyéni utazások, meglepően sok a sport (edzőtáborozásos út) utaztatás. A tour operátorok által szervezett utak nyáron már beindulnak, de az október végi iskolai szünet hozhat elfogadható eredményeket.

4. Milyen ajánlatokkal készülnek a turizmus újraindulására?

A légitársaság neve, színe vagy nagysága eltörpül a desztináció ereje mögött. Mi is Portugália szépségére, nyugodt, békés, megbízható környezetére koncentrálunk. Lisszabon, Porto, Madeira vagy az Azori-szigetek neve jól cseng itthon, sokan tervezik, hogy ideutazhassanak, mi pedig forrásaink mértékében biztatjuk őket.

5. Ön szerint az utazási szolgáltatók elvárnak-e friss PCR tesztet, vagy oltási igazolást az ügyfeleiktől, vendégeiktől?

Szerintem igen. Az oltás igazolása erősebb lesz egy PCR tesztnél, de a félsz ott lesz még sokáig közöttünk. Jogos elvárásnak tartom, hogy ezt megkövetelik és betartatják. A világjárvány nem tűnik el egyik napról a másikra. Okosabb, ha elővigyázatosak vagyunk. Portugáliában most is alap követelmény a PCR teszt és ez így is marad még egy jó darabig, akár az oltási könyv mellett is.