50 éves a Maldív-szigetek sikersztorija: így váltak a halászfalvak a világ legszebb üdülőközpontjaivá

A történet a 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor a világ nagy része még semmit nem tudott a festői szépségű Maldív-szigetekről. Csak egy távoli, egzotikus és nagyrészt lakatlan szigetcsoportból álló ország volt, amelynek külvilággal való kapcsolatát mindössze a Hulhule szigetén egy pici, csekély forgalmú leszállópálya jelentette.

Ekkoriban történt, hogy Colombóban véletlenül találkozott egymással Gorge Corbin olasz utazási ügynök és Ahmed Naseem, aki akkoriban a Maldív-szigetek Srí Lanka-i nagykövetségén dolgozott, és később külügyminiszter lett. Beszélgetni kezdtek és Corbin elmesélte, hogy éppen érintetlen szigeteket keres a világban, ahová olasz turistákat vihetne úszni és halakra vadászni.

Naseem kapott az ötleten és 1971-ben elvitte Corbint a Maldív-szigetekre.

Corbin számára az idilli szigetvilág szerelem volt első látásra. Egy évvel később már egy főleg újságírókból és fotósokból álló turistacsoporttal tért vissza, hogy az egész világnak megmutassa ezt a földi paradicsomot. Habár szállásuk szerény volt, de a hely tökéletes volt fürdőzésre, napozásra, horgászatra. A Maldív-szigetek menthetetlenül mindenkit elvarázsolt.

A történet innen már történelem: Corbin lelkesedése és vállalkozókedve meggyőzött néhány embert, többek között a szigetet bemutató Ahmed Naseem-et is, hogy vágjanak be és valósítsák meg közösen Corbin álmát, egy paradicsomi üdülőhely létrehozását. Annak ellenére tették ezt, hogy az UNDP (az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja) szakemberei is arra a következtetésre jutottak akkoriban, hogy a Maldív-szigeteken nincs esély a turizmus sikerére a létesítmények és az infrastruktúra szinte teljes hiánya miatt.

1972-ben nyitott meg az ország legelső turisztikai üdülőhelye, a 30 szobás Kurumba Village, amiben már az első év teljes foglaltságot hozott.

A Kurumba példájának köszönhetően egymás után jöttek a külföldi befektetők, a szálláshelyek száma pedig exponenciálisan nőtt, olyannyira hogy 2018 és 2021 között 50 új üdülőhely épült. Jelenleg 166 szálloda várja a vendégeket. A turisztikai infrastruktúra fejlődésével jelentősen javult az ország gazdasága, a lakosainak száma pedig az 1980-as évek és 2012 között 156000 főről 300 000-re nőtt.

Ötven évvel a Maldív-szigetek turizmusának megszületése után az érdeklődés az utazók részéről továbbra is töretlen, ám a szigetországban a hangsúly már nem a szállodák számának növelésén, hanem az itt található különleges élőlények és ökoszisztémák megőrzésén van.

Elérkezett az idő, hogy a fenntarthatóság került a legfőbb fókuszba a szállodák üzemeltetésében. Van olyan szálloda ami teljes egészében napenergiával és zero-waste konyhával működik, más a tengerek műanyag menetesítésére dolgoz ki programokat. Van, aki korallokat nevel a szálloda víz alatti „óvodájában”, és a zátony-visszatelepítési kezdeményezésbe a vendégeket is bevonja. A Four Seasons Resorts Maldives pedig sérült Olive Ridley teknősöket ápol, hogy azok megerősödve visszatérhessenek a természetes élőhelyükre.

Ezek a kezdeményezések jól mutatják a Maldív-szigetek zöld szemléletű törekvéseit annak érdekében, hogy a jövőbeli turistáknak is magadasson az az élmény, hogy első látásra beleszeressenek a helybe, csakúgy mint elődjeik az 1970-es években.