300 milliárd forint támogatás szálláshelyfejlesztésre

Turizmusunk vonzerejének és versenyképességének növelése érdekében Magyarország eddigi legnagyobb szállásfejlesztési támogatási konstrukcióját jelentette be július 3-án a nemzeti fejlesztési miniszter és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője. Ezzel egyúttal elindult a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program is, amelynek a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció a zászlóshajó projektje. A vissza nem térítendő forrásokra épülő támogatási konstrukciót július végégig szakmai konzultációra bocsájtja az MTÜ. A beérkezett észrevételek, vélemények feldolgozása után a támogatási igényeket szeptember 1-jétől lehet majd benyújtani. A támogatáshoz igénybe vehető kedvező hitelkonstrukciót a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. elnök-vezérigazgatója mutatta be.

A szálláshelyfejlesztési támogatási konstrukcióról, a hozzá kifejlesztett hiteltermékről, valamint a programot kísérő együttműködés részleteiről közös sajtótájékoztatón beszélt Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

„A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció a 2030-ig tartó futamidő végéig 2000 szálláshely, a fővároson kívüli kereskedelmi szálláshelyek zömét kitevő szállodák és panziók minőségi fejlesztését teszi lehetővé. A minden idők legnagyobb hazai szállásfejlesztési programjának finanszírozását a kormányzat a program 2030-ig tartó teljes futamidejére biztosítani fogja a hazai költségvetés forrásaiból” – jelentette ki Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a programbejelentő sajtótájékoztatón. „Mindez óriási lendületet ad majd ahhoz, hogy a kormányzat sikerágazata elérhesse ambiciózus célját, a turizmus közvetlen és közvetett GDP-hozzájárulásának a jelenlegi 10%-ról 16%-ra való növelését 2019 végéig”.

Guller Zoltán elmondta: „a magyar turizmus teljesítménye rendkívül pozitív, 2016-ban rekordévet könyvelhetett el Magyarország turisztikai szempontból. Ahhoz azonban, hogy a siker hosszú távon fenntartható legyen, a legnagyobb turisztikai potenciállal rendelkező térségekben további fejlesztésekre van szükség. A Kisfaludy Program zászlóshajó projektjének, a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukciónak legfontosabb törekvése, hogy a stratégiai turizmusfejlesztési célokhoz illeszkedő, azaz üzletileg is hosszútávon fenntartható, versenyképességet javító szálláshelyi fejlesztések jöjjenek létre, első ütemben a kis- és középvállalkozások támogatásával. Ezzel lehetőségből valósággá válik a szállodai szektor minőségi szintlépése, megvalósul a paradigmaváltás a kereskedelmi szálláshelyek bevételi szempontból legjelentősebb szegmenseiben.

A támogatási konstrukció felhívása a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el, a szakmai konzultáció keretében érkező észrevételeket pedig a palyazat@mtu.gov.hu e-mail címen várja az MTÜ. A fejlesztési források igénylésére pedig már szeptember elsejétől lehetőségük lesz a szállodák és panziók tulajdonosainak.

Mivel az MTÜ által ütemezetten meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében a pályázók a tervezett fejlesztéseiknek átlagosan legfeljebb 50 százalékát fedezhetik, az MTÜ és az MFB együttműködésének köszönhetően a hiányzó rész biztosításához felhasználhatják az MFB ehhez a programhoz kifejlesztett kedvezményes kamatozású hiteltermékét.

Az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogram az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 7.17 hitelcéljaként kerül meghirdetésre a Kisfaludy Szállásfejlesztési Konstrukció indításával egy időben. A hitelprogram Magyarország egész területén megvalósuló turisztikai beruházások rendkívül kedvező árazású finanszírozásával segíti elő a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásainak fejlesztését, új kapacitások létrehozását, meglévő kapacitásaik bővítését, kihasználtságuk javítását, illetve a szálláshely működéséből származó árbevételek növelését. A hitel emellett a hazai vendéglátóhelyek infrastruktúrájának fejlesztéséhez, új attrakciók létrehozásához, a meglévők fejlesztéséhez, rendezvényszervezéshez szükséges beruházások megvalósításához is igénybe vehető.

Háttér:

A Kisfaludy-program névadójáról

A Balaton térségét is kiemelten fejlesztő turisztikai program Kisfaludy Sándor (1772-1844) költő nevét viseli. Neve a múltban is összefonódott a térség fellendülésével, a Balaton fejlődésével, a tó első gőzhajója is az ő nevét vette fel. Kisfaludy Sándor különösen kötődött a Balaton vidékéhez, főként Balatonfüredhez. Sokat tett kultúrájának fejlesztéséért, nevéhez fűződik az állandó színjátszás meghonosítása Balatonfüreden, ahol megalapította a tó vidékének első magyar nyelvű kőszínházát. Kisfaludy Sándort a Balaton költőjeként is számon tartjuk, hiszen verseinek visszatérő, kedvelt témája a magyar tenger, és maga is igen sok időt töltött a tónál.

 

Legyél az első hozzászóló "300 milliárd forint támogatás szálláshelyfejlesztésre" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*