96. születésnapját ünnepli a KLM

A KLM 96. születésnapján a légitársaság elnök-vezérigazgatója, Pieter Elbers Gorinchem városában mutatta be a legújabb delfti porcelán miniatűr házat a Hamel alapítvány elnökének, Piet IJssels-nek és a Dél-koreai nagykövetnek, Jong-Hyun Choe-nak.

A holland légitársaság 1984 óra repül Dél-Koreába, jelenleg pedig napi rendszerességgel indul járat Amszterdam és Szöul között.

“Számomra a Hamel ház a Hollandia és Dél-Korea között fennálló különleges kapcsolatot szimbolizálja. Mikor a KLM-nek dolgoztam Japánban és Dél-Koreában, szoros kötelék alakult ki ezzel a különleges országgal. Ezért nagyon boldoggá tesz, hogy ez lett a 96-os számú miniatűr a gyűjteményben.”- nyilatkozta Pieter Elbers, a KLM elnök-vezérigazgatója.

A 96-os számú KLM ház: a Hamel ház

A Hamel házat Hendrick Hamel születési helyén rekonstruálták. A ház Gorinchem tengeri hősének legendáját eleveníti fel. A ház amellett, hogy múzeumként üzemel, a holland és a koreai kultúra találkozásának pontja.

Hendrick Hamel holland tengerész volt, aki 1653-ban hajótörést szenvedett Korea partjainál. A túlélők nem hagyhatták el az országot, mert az akkori király félt, hogy nem kívánt információk jutnak majd ki Koreáról a világ többi részébe. Végül 13 év után Hendrick Hamel-nek sikerült elmenekülnie hét társával együtt.

Hamel részletes naplót vezetett Koreában, ami abban az időben az egyetlen forrásnak minősült az országról. Történeteinek köszönhetően az országot megismerték Európában, amire a koreai nép máig büszke.

KLM: Delfti Fajansz

A KLM jellegzetes kék színű, delfti porcelánból készült miniatűr házait a légitársaság World Business Class utasai kapják ajándékba, de az egyedi tervezésű darabok – amelyek mind különleges holland épületek élethű másolatai – ma már a gyűjtők nagy kedvencei is. A miniatűr házak 1950 óta megtalálhatóak a KLM fedélzetén. 

Legyél az első hozzászóló "96. születésnapját ünnepli a KLM" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*