Vajon regénybe csomagolt szakácskönyv vagy szakácskönyvbe csomagolt regény? Nem lehet eldönteni – adta meg mindjárt a választ az általa feltett kérdésre a Corvina Kiadó vezetője, Kúnos László a könyvet bemutató különleges sajtóeseményen, 2014. március 18-án. A kiadó történetében mindenesetre páratlan e kiadvány – fogalmazott. Hisz fergeteges humorú családregény, főzési szentháromsággal és konyhai tízparancsolattal ellátott gasztronómiai útmutató, ugyanakkor hiteles szakácskönyv is, 77 recepttel. Egyben kedves, vicces képeskönyvnek is tekinthető, mert a hangulatos illusztrációk az épp Portóban tanuló, festőnek készülő Dés Marcitól, a szerző gyermekétől valók.
Szépirodalom – adta meg a határozott választ az eldöntendő kérdésre az író Dés Mihály, aki a recepteket mintegy függeléknek szánta anyaportréjához. A könyv középpontjában a szerző édesanyja, Sütimama élete és részben a konyhában átélt, leélt munkássága áll. Aki mellesleg felnevelt hat gyermeket, köztük Mihályt – aki a hamar kultkönyvvé vált Pesti barokk szerzője –, és Lászlót, a neves zeneszerzőt és muzsikust, akik együtt élvezhették mamájuk pesti szakácsművészetét. A humorral végig átszőtt kötetben megismerhetjük Sütimama ars poeticáját és ars culinariáját.
A tavaly, kilencvenéves korában elhunyt Sütimamáról nagy szeretettel mesélt az író a Rózsavölgyi Szalonban rendezett sajtótájékoztatón. Dicsérte remek memóriáját, és felidézte, hogy minden ételt fejből készített. Barcelonában élő Mihály fia ezért is gondolta úgy, hogy írásban is meg kellene őrizni a kiváló recepteket – és a hozzájuk fűzött anyai kommentárokat. Így amikor első regénye írása idején mind több időt töltött a foci egyik világfővárosa helyett Pesten, Sütimamával végigfőzték az elmúlt évtizedek jól sikerült receptjeit, melyeket a könnyen és gyorsan tanuló gyermek gondosan feljegyzett.
A szerző nemcsak szakácskodott, anekdotázott, hanem részleteket is felolvasott a könyvből. Azt is megemlítette, hogy amikor elkészült a művel, szétküldte a családtagoknak, akik utólag bevallották: bizony sírtak olvasásakor…
Van-e valaki, aki átveszi Sütimama szerepét? – szólt a kérdés a szerzőhöz, aki egyből rávágta: – ÉN! Amit a szalonban egyből be is bizonyított. Azért is volt különleges a sajtóesemény, mert Dés Mihály nyolcfogásos(!) kóstolóval lepte meg a résztvevőket. Olyan finomságokkal, melyeket Sütimama receptjei alapján készített, s amely receptek a könyvben is megtalálhatók.
Külön is felhívta a figyelmet, hogy a jobb íz hatás miatt a megfelelő sorrendben együk őket. Elsőként a svéd gombát – magyarosan; aztán a hagymás pitét, majd a mexikói tojást (melyet csak Mexikóban nem ismernek). Így, miközben mesélte, hogyan készültek az ételek, a hallgatóság szó szerínt ízelítőt is kaphatott Sütimama ételeiből.
Az édességek sorát a legkevésbé édes citromos szelettel volt ajánlatos kezdeni, majd jött a megunhatatlan, tényleg fantasztikus túrótorta, aztán a családi kedvenc, a szilvalekváros kifli, végül pedig a szuper édes máktorta. Ennek receptje eredetileg lengyel, a rajta lévő csokimázzal már Sütimama bolondította meg a tortát.
A hallottak és a kóstoltak után mindenki kedvet kapott a könyv elolvasásához, melynek végén a receptsor csak hab a tortán – csokimázasan.
A könyv Facebook-oldala https://www.facebook.com/pestirecept77
Fotó és szöveg: Falus Tamás
Legyél az első hozzászóló "77 pesti recept – irodalommal tálalva" című cikkhez