Ha svédasztal, akkor terülj, terülj asztalkám – tartja ma már az egész világ. Azt azonban kevesen tudják, hogy karácsony idején Svédországban még a megszokottnál is különlegesebb svédasztalt, julbordot tálalnak fel.
A julbord – a karácsonyi svédasztal – a smörgåsbord gazdag rokona. Már szeptemberben elkezdik tervezni, és decemberben mást sem lehet hallani, minthogy ki, hol, mit és mennyit evett. Tekintettel a tömeges igényre, julbordra terítenek minden valamirevaló étteremben.
Idén a stockholmi Ulriksdal palota melletti étteremben ültük meg a karácsonyi lakomát.
Bevezetőnek glöggel – a forralt bor skandináv változatával – koccintottunk, amibe mandulát és mazsolát áztattunk.
Koccintás után beálltunk az ízlésesen elrendezett és gazdagon megrakott asztalok előtt kanyargó sorba. A hidegtál asztal „halas” felén pácolt heringekből, füstölt és pácolt lazacfélékből lehetett válogatni.
A melegtál-oldalon parányi sült kolbászkák, húsgolyócskák, szardíniás rakott krumpli, egészben sült lazac, válogatott szószok, valamint főtt burgonya között lehet válogatni.
A tapasztalt svéd tudja, hogy egyenlőtlen a küzdelem, ezért csak kedvenc fogásaiból vesz, és a vacsora alatt többször cserél tányért.
Az első tányérra a mustárban és a kapros szószban pácolt heringből, a pácolt lazacból, a füstölt lazacból, és az ikrás töltött tojásból szedtünk.
Ehhez a furcsa ízű karácsonyi sör (julöl) passzol a legjobban.
A melegtál-részlegen „kötelező” fogás az egészben sült lazac, a parányi sült kolbászkák (prinskorv – azaz hercegbügyürű), az „IKEA” húsgolyócskák (köttbullar) és a szardíniás rakott krumpli (Janssons frestelse – Jansson megkísértése).
Hagyományőrzők a rémesnek tartott lutfiskből – lúgozott halból – is szoktak szedni.
A válogatott sajtok után a sütemények, és a torták zárták a sort.
Hegedűs Zsolt Alex (Svédország)