Fűvészkert füge ünneppel

Ha a Füvészkert nevét halljuk a legtöbben Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik fő helyszínére gondolunk. Nem véletlenül, hiszen a Budapesten, a Józsefvárosban, az Illés utca 25 alatt szerényen meghúzódó botanikus kert a regény nyomán nyerte el a „Füvészkert” elnevezést.

Az ELTE Füvészkertje – ahogy a mai hivatalos megnevezés szól -, az ország első botanikus kertje, amelynek története hosszú múltra tekint vissza. Létrehozása Winterl Jakab vegytan- és botanikaprofesszor nevéhez fűződik, aki 1771-ben alapította a kertet. Az évek során a kert többször költözött, mígnem II. József a Ferencesek kolostorkertjét az egyetemnek adományozta, hogy ott véglegesen létrehozzák a botanikus kertet. A reformkorban József nádor támogatásával az egyetem megvásárolta a Festetics család 10 hektáros birtokát, amely azóta is a Botanikus Kert otthonául szolgál. Az 1860-as évek elején épült a ma is működő Pálmaház, amely méreteiben európai viszonylatban is kiemelkedő. 1893-ban pedig megnyílt a Viktória-ház, amely az amazonasi tündérrózsás vízmedencének ad otthont. A két világháború közötti időszakban további üvegházakat és sziklakertet alakítottak ki, hogy bemutassák a Magyar-középhegység növényeit. A kert értékét 1960-ban természetvédelmi területté nyilvánítással ismerték el, és azóta is folyamatosan bővül és fejlődik, 2005-ben Magyar Örökség díjat, 2006-ban pedig a Kulturális Örökség védelme alá került.

A jelenlegi helyére 1847-ben költözött a kert széleskörű ismertségét nagyban növelte, hogy Molnár Ferenc híres regényében, A Pál utcai fiúk-ban a botanikus kert öreg pálmaháza szolgált rejtekhelyül Nemecsek Ernőnek és barátainak. Az elnevezés, amelyet 2008-ban hivatalosan is a „Füvészkert” névként rögzítettek, éppen ennek a regénynek a nyomán vált közismertté és népszerűvé a nagyközönség körében. A több, mint 250 éves múltra visszatekintő Füvészkert célja az oktatás, a tudományos kutatás és a természetvédelem támogatása, valamint a környezetvédelmi nevelés elősegítése. A kert hozzájárul a biológiai sokféleség fenntartásához is, különös figyelmet fordítva a veszélyeztetett fajok megőrzésére. A Botanikus Kert jelenleg csaknem 250 különböző fajt őriz a világ flórájából, valamint 85 hazai veszélyeztetett növényt, és ez a szám folyamatosan növekszik.

A látogatók megcsodálhatják a Pálmaházat, az Ausztrál házat, a Viktória-házat és a Citromosházat, amelyek számos különleges szubtrópusi és trópusi növényt, rovarfogó növényeket, orchideákat, broméliákat, kaktuszokat és páfrányokat rejtenek. Az ELTE biológus hallgatói számára a Füvészkert kiváló gyakorlati helyszínt biztosít a növényrendszertan és az életföldrajz tanulmányozásához. A helyszíni kísérleti és kutatási lehetőségek segítséget nyújtanak a diákoknak a mélyebb tanulmányok és a szakdolgozat elkészítéséhez. A kert egy gyönyörű kastélyépület mellett található, amely kiegészülve a legkülönfélébb növények sokaságával kellemes és frissítő kikapcsolódást nyújt minden látogatónak. Előzetes bejelentkezéssel idegenvezetést vagy szakvezetést is igénybe lehet venni, és a helyszínen vásárlási lehetőség is rendelkezésre áll a növénykedvelők számára. Akik a fűvészkert rendszeres programjai közül is válogathatnak, amelyek közül az egyik legizgalmasabb a horvát nagykövetséggel immáron 7. alkalommal megrendezésre kerülő szeptember 4.-i Füge nap.

Meichl Gréta

Fotó: elte.hu, facebook,fuveszkert.org