Kóstolj bele a tavaszba!

Fotó: budapestinfo.hu

Az idei április főszereplői a csillagok, a tánc, a zene, a cseresznye és a medvehagyma lesznek, s közben három nagy programsorozat veszi kezdetét: a Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Áprilisi csillagles a nemzeti parkokban és a Kóstolj bele a tavaszba! rendezvények országszerte.

 

Kirándulós tavaszi programok

Április 15-17-én az egész hétvégét a csillagoknak szentelhetjük. A Magyar Nemzeti Parkok szervezésében 3 napon át tartó csillagsétákon vehetünk részt: a programsorozatban szakképzett túravezetők segítségével tanulmányozhatjuk az éjszakai égboltot – országszerte több helyszínen is.

Nincs tavasz a csodálatos cseresznyefák nélkül, melyből egy japán és egy magyar ünnepet is láthatunk, amit már egy korábbi ajánlónkban megírtunk. Április 16-17. között – idén a második hétvégén – a budapesti ELTE Füvészkertben hagyományos Ohanami – japán cseresznyevirágzási ünnep és piknik lesz. Április 16-án Nagykörűn is cseresznyevirágzás ünnepet tartanak, számos hagyománytisztelő programot felelevenítve.

cseresznye

Magyarország cseresznyéskertje: Nagykörű

Tavaszi fesztiválok

Budapest vezető kulturális helyszínein április 8-án indult a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelkedő felhozatallal, ahol a világzenétől a fúziós zenén át a komolyzenéig és a balettig számos kortárs produkciót élhetünk át.

Ramón Vargas, a vasárnapi Idomeneo előadás egyik világhírű szólistája örvendeztette meg a vendégeket egy szülőhazájára, Mexikóra emlékeztető dallal. Fotó: budapestinfo.hu

Ramón Vargas, a vasárnapi Idomeneo előadás egyik világhírű szólistája örvendeztette meg a vendégeket egy szülőhazájára, Mexikóra emlékeztető dallal.
Fotó: budapestinfo.hu

Szintén április 8-án indult és 24-ig tart a családiasabb hangvételű Szentendrei Tavaszi Fesztivál, színházi előadásokkal, irodalmi programokkal, lakásszínházzal és ef. Zámbóval, Péterfy Borival, a Misztrállal és a Hot Jazz Banddel.

Az Egri Tavaszi Fesztiválon több helyszínen lesz például Bach-Maraton, koncertek beszélgetések, kórustalálkozó, kiállítás is.

Kóstolj bele a tavaszba! rendezvények

Csak ízelítőül néhány a rengeteg esemény közül, melyek a Föld napjához, a Tájházak napjához és a Szent György naphoz kapcsolódnak, de feltétlenül lesz gasztronómiai vonatkozásuk is.

Föld Napi túrák, madárgyűrűzés lesz például a csodaszép Tiszakürti Arborétumban, április 22-én lesznek további érdekes programok.

A Móri Szent György-heti Vigasságokon móri bor- és országos ezerjó versenyekkel 21-22-én. 23-án borral készült ételek főzőversenye lesz koncertekkel, utcabállal. 24-én pedig futóversennyel és Dumaszínházzal koronázhatjuk meg a hét eseményeit.

A Hortobágy legnagyobb tavaszi fesztiválja a Szent György-napi Kihajtási Ünnep, melynek leglátványosabb része, amikor a szürke marhákat és a rackákat áthajtják a Kilenclyukú-hídon. Bográcsban főzik a slambucot, pörköltöt.

Szent György napi Kihajtási Ünnep Fotó: hortobagy.eu

Szent György napi Kihajtási Ünnep
Fotó: hortobagy.eu

Nagyrábén  a Sárrét Íze Fesztivál juhkihajtással, birkanyírással és hagyományos főzőversennyel, kulturális programokkal április 23-án lesz.

A Herényi Virágúton Magyarország leghosszabb, 1 km-es virágvásárán válogathatunk a kertészetek virágai és dísznövényei között április 23-24-én, Szombathelyen.

Szent György napi Kézműves Vásár lesz a Vasi Skanzenben április 23-24-én Szombathelyen.

Tatán Szent György napi Lovasünnep lesz koncertekkel, szamaragolással, Mesekocsi Színházzal, lovasiskola bemutatóval, ló- és kutyabemutatókkal, idomítással. A fő műsorszám a Nemzeti Lovas Színház előadása lesz.

 Zene,  tánc, színház

Április 24-én lesz Ráckevén az Országos Nemzetiségi Fesztivál, mely az egyetlen olyan hazai megmozdulás, melyen minden magyarországi nemzetiség képviselteti magát népművészeti csoportjaival.

Gasztronómia 

Április 15-17. között lesz a Gyulai Pálinkafesztivál a Várkertben rengeteg koncerttel. Felvonul a Pálinka Lovagrend, és kóstoló vár minden látogatót a bér- és magánfőzdék a legjobb párlataikból.

Fotó: visitgyula.com

Fotó: visitgyula.com

Megérkezik az idei első Kézműves sör és street food fesztivál is a Millenárisra, a Beer, Burger & Barbecue, ahol a legjobb kézműves sörkészítők, hamburger és barbecue-s csapatok tradicionális és újragondolt finomságait kóstolhatjuk meg április 15-17. között.

A Szent György-hegyi Napokon 10 napon át lehet majd mulatni: lesz borverseny, tapolcai ínyenc randevú, borút túra, felvonulás és borszentelés is április 19-24. között.

Április 30-án Balatonfüreden állít emléket az írónak és a róla elnevezett levesnek egyaránt a 25. Jókai Napok és Bableves főző verseny. Desszertként ajánljuk a Palacsinta Fesztivált Balatongyörökön: ezen a palacsintaorgián a világ összes ízesítésű sós és édes palacsintáját megpróbálják majd előállítani, és megválasztják a Györöki Palacsinta királyt és királynőt is.

Különleges fesztiválok

Országos kutyás ügyességi verseny lesz Gyulán 15-17. között. A Jubileumi XX. Nemzetközi Medivid Agility Kupa és XI. ParAgility Kupa nagyon izgalmas és látványos sport.

Székesfehérváron április 23-án Gyapjúfesztivált tartanak, ahol a gyapjúból készült kézműves termékekről, a gyapjú felhasználásáról lesz szó, de kitérnek majd az alpakák tartásának szabályaira és a takaróvarrás érdekességeire is.

AKKOR ÉS MOST JÁRMŰ EXPO veterán és új járművek kiállításával és számos zenei és tánc programmal várja a családokat Esztergomban április 29-én és május 1-jén.
A Suzuki gyár veterán és új autó, hajó, motorkerékpár különlegességei, Megalux szolár autó, több, mint 100 veterán jármű, lóvontatású járművek, veterán kerékpárok, motorkerékpárok, autók, hajók hőlégballon, Rubik Ernő repülőgépe várják az érdeklődőket. Egész napos programok színesítik a rendezvényt: lesz többek között sétahajózás, gyermek játszópark, kirakodó vásár, szuper koncertek – pl. Freddie, Tóth Gabi, Radics Gigi -, fényfestés, tűzijáték és lampionos hajós felvonulás a Kis-Dunán.

SUZUKI_VETERAN_KIALLITAS_MARCIUS_BB_4

Forrás és további információk ITT!

 

Legyél az első hozzászóló "Kóstolj bele a tavaszba!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*