Lovas programok, filmfesztivál, gasztronómiai különlegességek és élmények négy keréken és a levegőben – Hétvégi programajánló

Október első hétvégéje bőséges programkínálatot ígér azoknak, akik ellátogatnak az ország különböző pontjain zajló izgalmas eseményekre. Legyen szó a gasztronómiai és a kulturális élvezetek kedvelőiről, a lovak, a filmek vagy épp a járművek szerelmeseiről, az előttünk álló napokban mindenki garantáltan megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódást!

Október 4 – 5.: VI. Visegrádi Sörfesztivál és Családi Napok

Október 4. és 5. között ismét megrendezésre kerül a népszerű Visegrádi Sörfesztivál és Családi Napok, amely izgalmas programokkal és csábító gasztronómiai élményekkel várja a látogatókat. A festői Dunakanyar szívében, Visegrád rendezvényterén zajló esemény remek kikapcsolódást kínál mind a családok, mind a sörkedvelők számára.

Az október 4-i pénteki nyitónap a B’15 Truckabilly Trio koncertjével indul, majd másnap, október 5-én a programok sora már délelőtt megkezdődik: mini vidámparkkal, kézműves vásárral, valamint a dunakanyari házi sörfőzők bemutatkozásával, illetve kóstolási lehetőséggel várják az érdeklődőket. Délután a helyi óvodások és iskolások műsorát követően Méhes Csaba pantomimművész és nemzetiségi bemutatók színesítik a programot. A zenés eseményeket többek között a Pomázi Tűzoltózenekar és a Wildenrosen Hagyományőrző Táncegyüttes fellépése gazdagítja tovább, a napot pedig a Tarianer Spitzbuam zenekar koncertje zárja.

A szombati belépő gyermekek számára ingyenes, felnőtteknek 1.500 Ft, viszont a visegrádi lakosok kedvezményes jegyvásárlási lehetőséggel élhetnek elővételben.

További információk és teljes program itt: https://www.visegrad.hu/aktualis/esemenyek/6-visegradi-sorfesztival

Fotó: visegrad.hu

Október 04 – 06.: 17. Nemzeti Vágta – Szilvásvárad

A hétvégén Szilvásvárad lesz a lovas sport szerelmeseinek központja, hiszen az itt található festői Lipicai Lovasközpont ad otthont a 17. Nemzeti Vágtának. Ez a különleges lovasünnep a magyar hagyományokat ápolva kulturális, turisztikai és gasztronómiai élményekben bővelkedve várja az érdeklődőket. Az májustól augusztusig lezajlott elővágták után most a legtehetségesebb lovasok mérik össze tudásukat, miközben lenyűgöző showprogramok és történelmi bemutatók gondoskodnak a felejthetetlen élményekről.

A Vágta idén még izgalmasabbá válik, mivel az új szabályok érvénybe lépésével az ifjúsági mezőny immáron két csoportban indul, a 10-14 évesek a Huszárgyerek Vágtán, a 14-18 évesek pedig a Kishuszár Vágtán mérettethetik meg magukat. A háromnapos rendezvényen a nemzetközi futamoktól kezdve a Huszár Vágtán át a kocsitoló versenyekig rendkívül változatos programok várják a közönséget. A lipicai lovak is központi szerephez jutnak, hiszen a méneshajtás mellett a nemzetközi futamokon is ezek a nemes állatok lesznek a főszereplők.

A látogatók a versenyek mellett történelmi lovasfelvonulásokat, gyermeklovas bemutatókat és lenyűgöző ügyességi versenyeket is megcsodálhatnak. A Vágtass, ugorj, hajts! páros díjugrató és kocsiverseny mellett a sztárfutam is további izgalmakat garantál.

További információk és jegyvásárlás az esemény honlapján: https://www.vagta.hu/

Fotó: vagta.hu

Október 04 – 06.: Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

Október 4. és 6. között újra életre hívják a szüreti hagyományokat Tokajban, Magyarország egyik legemblematikusabb borvidékén. A több mint 90 éves múlttal rendelkező Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok eseménysorozat a “Fehér borok, színes kultúra” mottóval várja a látogatóit. A város főterén és környékén pezsgő programkínálattal készülnek az érdeklődők számára: kézművesek és mesterségek utcája, térzenei koncertek, utcaszínház és természetesen a látványos szüreti felvonulás színesítik a hétvégi programot Tokajban.

A tokaji bor nemcsak egy ital, hanem a magyar kultúra és történelem egyik szimbóluma is, a Szüreti Napok célja pedig többek között az, hogy ezt a hagyományt ápolja és bemutassa a tokaji borvidék sokszínű értékeit a világörökségi területen. Az ünnepélyes szőlő-összeadási ceremónián a borvidék polgármesterei egyesítik a termést, szimbolizálva az összetartozást.

A programkínálat minden korosztály számára tartogat izgalmakat: a mesterségek bemutatójától és a családi programoktól kezdve a gasztronómiai élvezetekig és a koncertekig bárki találhat kedvére valót. A fesztiválon többek között Regán Lili, DESH, illetve a fiatalok között is meglepően népszerű Korda György és Balázs Klári is színpadra lépnek.

Teljes program és jegyvásárlás az esemény honlapján: https://tokajszuretinapok.hu/index.php/hu/

Fotó: tokajszuretinapok.hu

Október 04 – 06.: Villányi Vörösbor Fesztivál

Ha már Tokajban a fehérborok kedvelőinek kedveznek, a Villányi Vörösbor Fesztivál garantálja, hogy a vörösborok szerelmesei se szenvedjenek hiányt a hétvége folyamán. Az október 4-6. között megrendezésre kerülő esemény a Villányi borvidék legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. A háromnapos esemény minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást ígér, hiszen a borospincéktől a Rendezvénytérig számos zenei és kulturális program, valamint hagyományőrző bemutatók várják az érdeklődőket. A fesztivál központi fókusza a térség legkiválóbb borainak kóstolása, melyek mellé különleges gasztronómiai élmények is társulnak.

A pénteki nyitónap Korda György és Balázs Klári koncertjével indul, majd a Halott Pénz zenekar fellépése koronázza meg az estét. A rendezvény második napján szüreti felvonulás, hordócsapolás és hagyományőrző bemutatók várják a látogatókat, de a zenei kínálatban is mindenki megtalálhatja a kedvencét: a Follow the Flow mellett ByeAlex és a Slepp is színpadra lépnek. Az est tűzijátékkal és DJ Pepe fergeteges diszkójával zárul.

A vasárnapi programok egytől egyig ingyenesen látogathatók és kimondottan a családoknak kedveznek. A szüreti hálaadó istentisztelettel induló napot gyerekzenekari előadás, valamint Vermes Tímea musical előadása színesítik tovább. A Villányi Általános Iskola mazsorett csoportja és Pöttöm Zenekara is fellép, hogy szórakoztassa a legkisebbeket és szüleiket egyaránt.

Teljes program és jegyvásárlás az esemény honlapján: https://villany.hu/programok/villanyi-vorosbor-fesztival-2024/

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Október 5 – 6.: Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

Október első két hétvégéjén a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál izgalmas filmes programokkal várja a gyerekeket és a kamaszokat Budapesten. A fesztivál célja, hogy tartalmas és inspiráló élményeket nyújtson a fiatal generációk számára, lehetőséget adva a kreatív alkotásra és a világ különböző részeiről érkező, kifejezetten nekik szóló filmek megismerésére.

A fesztivál során közel száz rövidfilmet és animációt vetítenek, továbbá premier előtti díjnyertes mozifilmek is helyet kapnak a programban. Az élményt interaktív filmes workshopok, élő koncertek, valamint sztárvendégek teszik még emlékezetesebbé. A részvevők kipróbálhatják magukat többek között egy igazi filmes castingon, részt vehetnek manga rajzoló workshopon és profi filmes sminket is készíttethetnek maguknak. A 13 év feletti korosztálynak szóló Cinemira Youth programsorozat ezen a hétvégén, október 5-6-án várja a látogatókat a Corvin Moziban, a legkisebbeknek szóló, 4-12 éves korosztályt célzó Cinemira Kids pedig jövő hétvégén, október 12-13-án kerül megrendezésre a margitszigeti Kristály Színtéren.

Az esemény remek lehetőség arra, hogy a gyerekek és kamaszok megismerjék a filmes világot, új inspirációkat gyűjtsenek, és bepillantást nyerjenek a nemzetközi filmkultúrába.

Teljes program és jegyvásárlás az esemény honlapján: https://www.cinemira.hu/

Október 5 – 6.: VI. Ferihegyi Ikarus Találkozó

Szombaton és vasárnap Ferihegyen különleges élmények várnak minden közlekedésrajongóra, hiszen a Ferihegyi Ikarus Találkozón a legendás magyar autóbuszok kerülnek a középpontba. Több mint 100 Ikarus, köztük számos ritkaságnak számító oldtimer és különleges jármű mutatkozik be az Aeroparkban. Látványos felvonulás, tematikus séták, élménybuszozás és nosztalgiarepülés garantálják a felejthetetlen hétvégét.

A találkozón megtekinthető autóbuszok között szerepel a Volánbusz által restaurált emeletes “Bikarusz”, amely a 60-as évek végén két szóló autóbusz összeépítésével jött létre és amelyet nemcsak hogy testközelből megnézhetünk, de utazhatunk is ezen a különleges járművön. Az esemény csúcspontja a vasárnapi grandiózus felvonulás, ahol mintegy 90 Ikarus busz vonul majd fel az Aeropark környékén. Az érdeklődők részt vehetnek az élménybuszozáson is, amely Ferihegy történelmi 1-es Termináljához viszi őket, lehetőséget adva egy kis időutazásra.

Az esemény nemcsak az Ikarus buszok előtt tiszteleg, hiszen izgalmas motorkoncertekkel és szakértői előadásokkal is várja a látogatókat. A két nap alatt különleges járműbemutatók, motorindítások, és történelmi repülőgépek bemutatói is gazdagítják a programot. Akár a földi, akár a légi járművekért rajongunk, ez a két napos, nosztalgiával és izgalommal teli rendezvény kötelező program!

Teljes program és regisztráció az esemény honlapján: https://aeropark.hu/2024-oktober-5-6-ferihegyi-ikarus-talalkozo/

Október 5 – 6.: Járdafesztivál a NépSzínHáz utcában

Október 5-6-án újra vibráló kulturális színtérré alakul a Népszínház utca, ahol a Járdafesztivál immár harmadik alkalommal várja az érdeklődőket különlegesebbnél különlegesebb programokkal. A fesztivál zenei, gasztronómiai és kulturális élményeket kínál mindenkinek, aki szívesen fedezné fel Budapest legizgalmasabb nemzetközi konyháit és sokszínű művészeti programjait.

A két nap során szombattól vasárnap estig folyamatosan élő koncertek szórakoztatják a közönséget több helyszínen. A balkáni ritmusoktól kezdve a világzenei produkciókig mindenki megtalálhatja a kedvenc stílusát. A Zsír színpadon és az Alföldi színpadon változatos előadók lépnek fel, többek között a Csángálló és a Dromara zenekar.

A gasztronómiai élvezetekről Budapest “legcsípősebb” szakasza gondoskodik, hiszen indiai, pakisztáni, afgán, kínai, afrikai és magyar ízek várják mind a távoli, egzotikus tájak ízeire vágyó, illetve a megszokott fogásokat előnyben részesítő látogatókat. Az utcában található éttermek különleges ajánlatokkal készülnek, a kóstoló menük egységes áron, 1500 Ft-ért érhetők el.

A Civil Kurázsi program keretében a Kelet-Nyugati Alkotóműhely színházi előadásokkal készül gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, míg a Useless Galeri képzőművészei a tér és művészet közötti kapcsolatot bemutató kiállítással varázsolják el a látogatókat. A fesztivál gasztro vonalán elindulva az utca mentén található éttermek és boltok belső tereibe költöző képzőművészeti alkotások a terek és a művek kapcsolatát, lehetséges újfajta, hibrid kultúrkapcsolódásokat keresnek.

További részletek és teljes program az esemény Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/events/1480436759327307/?ref=newsfeed

Október 5 – 6.: 100. Food Truck Show

A 100. Food Truck Show az eredeti, szeptemberi időpont helyett az árvízveszély miatti halasztás következtében ezen a hétvégén, október 5-6-án öltözteti ünnepi hangulatba a Vámház körutat. Az ország mozgó éttermei a jubileumi esemény alkalmából különleges programokkal és ízekkel várják a látogatókat. Az elmúlt 10 év közönségkedvencei, szakmai díjazottjai és az ország legnépszerűbb food truckjai vonulnak fel, hogy régi és új fogásokkal kényeztessék a gasztronómia szerelmeseit.

A kétnapos fesztiválon nemcsak a finomságoké lesz a főszerep, hiszen izgalmas workshopok keretében többek között azt is megtudhatjuk, hogyan alakult át az utcakaja az elmúlt évtizedben, továbbá megismerhetjük, miként vette át az uralmat a hamburgerből smashed burger, hogyan lettek a magyarok kedvencei az ázsiai ízek és hogy hogyan robbant be a BBQ az utcai gasztronómiába.

A rendezvény családbarát és ingyenes, ráadásul a négylábú vendégek is szívesen látottak, így valóban az egész család részt vehet a különleges gasztronómiai utazáson a Vámház körúton, a Szabadság híd pesti hídfője és a Kálvin tér között.

További információk és teljes program az esemény honlapján: https://foodtruckcatering.hu/esemenyek/100-food-truck-show-budapest/

Meichl Frida