Megkezdődött 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Már zajlik a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek szervezője és koordinálója ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

A Minőségét megőrzi! mottóval november 10-ig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat, amelynek keretében több mint 140 múzeum (50 fővárosi és 91 vidéki) közel 550 féle programmal várja az érdeklődőket kilenc programtematikához kapcsolódva. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja először 2006-ban került megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A Fesztivál koncepciójának és tematikájának kidolgozására a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) kapott megbízást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) Közgyűjteményi Főosztályától.

A fő cél a múzeumok széleskörű népszerűsítése volt. A Fesztivál szorgalmazói a Múzeumok Őszi Fesztiváljának megrendezésével a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántak teremteni, egy évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozattal.

A 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiválja célja, hogy a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és ennek múzeumi vonatkozásait állítsa a figyelem középpontjába. Az országos programsorozat keretében arra hívják a muzeális intézményeket, hogy múzeumi keretek között szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon mutassák be a témával kapcsolatos gyűjteményüket, műtárgyaikat, kutatási eredményeiket, múzeumpedagógiai illetve múzeumandragógiai fejlesztéseiket. Szorgalmazzák, hogy a programokat szervező múzeumok a jelenben hívják fel a figyelmet arra, hogy mi mindent tanulhatunk elődeinktől ezen a téren is (pl. hagyományos ételkészítési technikák, ezekhez kapcsolódó használati tárgyak és mesterségek, idényjellegű és helyi zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ősi gabonák újrafelfedezése, fermentálás, komposztálás).  Az életmód bemutatásához kevésbé szorosan kapcsolódó múzeumok részére pedig adódik a lehetőség, hogy a gasztronómiának a zenében, irodalomban vagy képzőművészetben történő megjelenítésére reflektáljanak.

A múzeum és gasztronómia kapcsolódási pontjait feltérképező programsorozaton belül is kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságot és az egészséges életmódot támogató gasztronómiai tudás múzeumi népszerűsítésének. A múzeumokban őrzött műtárgyak illetve a múzeumi tudás révén elősegíthető, hogy a múzeumlátogatók körében mind inkább teret hódítson a tudatosabb fogyasztás, valamint a környezetileg fenntarthatóbb életmód. A gasztronómiát illetően további fontos hívószó a szezonalitás, így erre törekednek a Múzeumok Őszi fesztiválja esetében is: az őszi termények (pl. gyümölcsök, tök), a szüret,  borkóstolók vagy az őszi jeles napokhoz (pl. Márton nap) kötődő ételek és szokások remek kapcsolódási lehetőséget jelentenek a gasztronómiai témához a muzeális intézmények számára, valamint a téma a látogatók egy új körét vonzhatja a múzeumokba. A 2024-ben meghirdetett kilenc programtematika közül nyolc a nagyközönségnek és egy a múzeumi szakmának szól.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról és témaköreiről bővebben a www.oszifesztival.hu  honlapon olvashatnak az érdeklődők

fotó:facebook/MúzeumokŐsziFesztiválja