A Fekete Holló megőrizte a magyar ízek DNS-ét

Mindig öröm, amikor az ember azt látja, hogy egy legendás étterem nem bezár, nem vált identitást, és nem válik a régi hangulatot olcsón, de hamisan ígérő turistacsapdává, hanem – sajnos ritkaságszámba menően – az elmúlt évtizedek porát lerázva, a legendás hely hagyományos értékeit megőrizve nyit újra. Ahogyan azt a Fekete Holló kisvendéglő tette a Budai Várban.

A Fekete Holló nem akarja „újragondolni” a legegyszerűbb, s éppen ezért az éttermekből szinte eltűnt házias magyar fogásokat, hanem arra vállalkozott, hogy az eredeti ízeket a legmodernebb technológiával készítse el. Úgy, hogy a Várban töltött vasárnapi ebédnél a család legkisebb tagjainak is megmutathassuk, milyen az igazi székelykáposzta tejföllel, a marhapörkölt tarhonyával vagy éppen a spenótfőzelék tükörtojással egy olyan helyen, amely a klasszikus kisvendéglők szellemében fogant.

A Covid-járvány alatt bezárt Fekete Holló 2023 őszén kelt új életre – de nem a divatos, ám nem mindig hiteles retróhangulatban, hanem a kisvendéglői tradíciókra és a hagyományos magyar ételek tökéletes elkészítésére építő friss karakterrel. Ahol a klasszikus piros kockás terítők mellett, a régi idők magyar slágereit hallgatva, a legjobb minőségű alapanyagokból, valódi otthoni ízeket idéző fogásokat kapnak a vendégek – megfizethető áron. Mindez különösen örvendetes, hiszen miközben a múlt század fordulóján az egész budai oldal tele volt legendás kis éttermekkel és kerthelyiségekkel, ahol a betérők egyszerű, de kiváló ételeket, hideg sört és kedves kiszolgálást kaptak, mára ez a műfaj a maga összetett értékrendjével szinte eltűnőben van.

A Fekete Holló ráadásul a hazai gasztronómia történelmi helyszínei közé tartozik. Az Országház utca 10. szám alatti, 18. századi műemlék épületben már 1930-ban vendéglő működött, amelyet az akkor mindössze húszéves Alpek Pál nyitott meg. Az 1960-as évektől Fekete Hollóként vált ismertté, és a várbéli közösség kedvencévé nőve a hetvenes évekre kultikus találkozóhellyé vált, ahol írók, diákok és értelmiségiek vitatták meg a világ dolgait. 2023-ban pedig a Zsidai Gasztronómiai Csoport gondozásában ez a különleges tér új életre kelt: megújult belsővel, korszerű konyhával, de ugyanazzal az otthonos, időtlen hangulattal, amelyet mindig is szerettünk benne.

Mivel a Fekete Holló újjászületése óta immár két év telt el, kíváncsiak voltunk, sikerült-e megőrizni a kezdeti lendületet és frissességet. Nem véletlenül, hiszen a hazai vendéglátásban gyakran előfordul, hogy a lelkesedés és a nyitáskor tapasztalható aprólékos odafigyelés idővel alábbhagy. A Budai Várban azonban éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk: a Fekete Holló megőrizte üde, barátságos hangulatát, az ételek minősége pedig ma is éppoly kifogástalan, mint a nyitás napjaiban volt.

A mostani étlap is a hagyományos magyar konyha kincseit sorakoztatja fel: csirkehúsleves, frissen kirántott hús, és rántott csirkemáj várja a betérőket. A főzelékszekció külön figyelmet érdemel – a krumplifőzelék fasírttal vagy a tükörtojással kínált spenót éppen úgy készül, ahogy otthon szeretjük. A klasszikusok között pedig többek között ott a cigánypecsenye és a marhapörkölt pirított tarhonyával – mind remek választás a hagyományos, egyszerű fogások kedvelőinek.

A desszertek között a nagymama palacsintája, a somlói galuska és a világon bárhol gyorsan kedvenccé váló házi Zuki fagylalt ígér méltó lezárást az étkezéshez. Az italválasztékban a házi limonádék és a saját Spíler sörök mellett a hazai fröccskultúra ikonikus darabjai – a kisfröccstől a maflásig – mind megtalálhatók, a klasszikus boros-szódás arányok szerint.

A Fekete Holló ráadásul igazi lokálpatrióta vendéglő is szeretne lenni. Ezt jól mutatja, hogy az I. kerületi lakosok és a kerületben dolgozók 25% kedvezményben részesülnek, ami figyelemre méltó gesztus egy olyan helytől, amely a múlt értékeit a jelen vendégszeretetével kívánja összekapcsolni.

Érsek M. Zoltán