A császári kaszinóvárosban is bemutatkoztak a Géniusz borok

A Café Restaurant Doblhoffpark tulajdonosnője a Géniusszal

Miután a CBA prémium üzletében is debütáltak, az osztrák kaszinó főváros, Baden bei Wien egyik top éttermében is megjelentek a magyar Géniusz borok. A megújuló portfóliójú villányi KVS pincészet ezzel újabb lépést tett azon az úton, amelyen az elmúlt évek termelés-korszerűsítése és az új telepítések eredményeként az egyéni karakterű prémium borok kategóriáját célozza meg.

Miközben a villányi KVS pincészet borai már korábban is több szakmai díjat nyertek el, az elmúlt évek közel 200 milliós, termelést korszerűsítő beruházásának eredményeként most a Géniusz márka portfóliójának újratervezése és újrapozicionálása a cél. Ezt tűzte maga elé a KVS szakmai munkáját a közelmúlt óta irányító, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező – a diploma megszerzése után a legnagyobb olaszországi, portugáliai és amerikai borászatokban dolgozó -, Latorczai László borász. Aki, elmondása szerint az USA-ban tapasztalta meg azt a kompromisszummentes minőség iránti elkötelezettséget, ami azóta is a vezérli a munkában. A külföldi tapasztalatszerzés után Latorczai László a kétezres évek közepén a Sauska Pincészet induló csapatának főborászaként amerikai és olasz borászokkal együtt dolgozva bővítette szakmai tudását, 2016-ban pedig feleségével közösen alapította meg a Rácz Lilla pezsgőmanufaktúrát.

A szakember elmondta: a KVS pincészet igazi értéke az, hogy olyan kis borászat, ahol az alkotásra is lehetőség nyílik. Ennek szellemében kezdett a teljes portfólió újratervezésébe, miközben az új ültetvények telepítésének megtervezésekor is egy olyan prémium borászat létrehozását tűzték célul, amelynek borai a szaküzletek felsőbb polcaira is felkerülnek majd. Mivel a kiválósághoz a KVS birtok kiváló fekvése és a modern technológia révén minden adott, értelemszerűen a felső minőségi szegmenst célozzák meg. Már csak azért is, mert az elmúlt évtizedek nagy gazdasági recessziói is azt bizonyították, hogy a prémium termékek iránt a szűkülő piacon is mindig megmaradt az igény.

Latorczai László kiemelte: a siklósi Tenkes-hegy lábánál fekvő birtok egyik része, azon a nemzetközi szinten is rendkívül jó adottságokkal rendelkező Akasztófa-dűlőn található, ami a híres villányi Kopár-dűlőhöz hasonló adottságokkal rendelkezik. Így, miközben a borvidéken itt a legtöbb a napsütéses órák száma, a mészköves talajnak is köszönhetően magas a borok cukorfoka, amit a rendkívül kellemes gyümölcsös íz tesz még különlegesebbé.

Ezt igazolja vissza az is, hogy miközben a Géniusz borok a CBA üzletein belül már a Hegyvidék Bevásárlóközpont Príma áruházba is bekerültek, a közelmúltban az egykoron császári üdülőhelynek számító ausztriai, Baden bei Wien-i, Café Restaurant Doblhoffpark étteremben is debütáltak a Géniusz borok. Jelezve, hogy a régió felsőkategóriás gasztropiacát is megcélozta a borászat.

Kocsis Erika