A csodaalma témaparkja: a Derecskei Élménykert felelősen fenntartható élménybirodalom

Miközben a virtuális világ ma már áthatja mindennapjainkat, az az igazi különlegesség, ha valahol eredeti környezetében láthatjuk, ízlelhetjük a természet csodáit, a friss gyümölcsöt, vagy a fenntartható módon tartott sertésből készült ételeket. Egyedülálló módon ezt kínálja a Debrecen melletti családi birtokra érkezőknek a Derecskei Élménykert, amely a családi események mellett a céges rendezvények, csapatépítő programok számára is kiváló helyszín.

 

„Amikor akkora gyerek voltam, mint most az unokáim, még láttam azt a fenntartható termelést, ahol nem volt műtrágya, nem voltak a mai modern gépi hajtású eszközök. Nagyjából egy évtizede határoztam el, hogy a mai, természeti forrásainkat felélő folyamatnak megálljt kell parancsolni. És ott, ahol egykoron a nagyapámék elkezdték a termelést, és azokkal a módszerekkel, amelyekkel akkor olyan zöldségeket, gyümölcsöket termeltek, amelyeknek íze még mindig a számban van, elkezdtem én is a fenntartható növénytermesztést. A sertéstelepünkön pedig a fenntartható állattartás vette kezdetét azért, hogy a gyerekeim és az unokáim is lássák, kövessék azt a szemléletváltást, ami a Föld megóvásában is segíteni tud” – magyarázza Szabó Imre, a 2019-ben Magyarország legszebb birtokának választott Derecskei Élménykert alapítója.

Többgenerációs élményvilág

Így született meg az a Debrecen melletti, különleges 100 hektáros gyümölcsöskert, ahol az M35-ös sztrádáról lehajtva az Almavirág étterem és a Derecskei Gyümölcsös többgenerációs élményvilága feledteti el a rohanó hétköznapok gondjait.

Az első meglepetésről a parkoló melletti növények között, a kerítés túlodalán megjelenő két alpakka gondoskodik. A rendkívül finom szőrű dél-amerikai tevék bájos arca különösen a családok ifjabb tagjai körében arat nagy sikert. A témaparkokat idéző, traktor vontatta kisvonat és a kilencszemélyes elektromos kisbusz viszont már minden korosztályt elvarázsol azzal, amikor az ország egyik első, fenntartható módon kialakított gyümölcsösébe indul, hogy a valódi almafák között haladva, a természetes közegében mutassa meg, milyen egy igazi gyümölcsös, hogyan zajlik a művelése, és miként érik meg az igazi piros alma.

A XXI. századból a szomszédságban álló hangulatos tanya repít vissza a XX. század elejére-közepére. Az élménykertbe érkezők itt az érintetlen múltbeli környezetben pihenhetnek, miközben egy valóságos időutazás keretében ismerhetik meg, milyen is volt a múlt század elején a gazdálkodás Derecskén. Odébb pedig egy apró, autentikus vadaspark, ahol az eredeti környezetükben figyelhetők meg a vidékre jellemző állatok, köztük a kotlók, a kakasok és a kecskefarm lakói.

Gasztronómiában is a TOP-on 

De a Derecskei Élményparkban nemcsak a hagyományos és a fenntartható almatermesztés titkaiból kaphatunk ízelítőt, meg is kóstolhatjuk az eredetvédett, ízletes derecskei almát és az abból helyben készített százszázalékos almalevet, a Dér Juice-t, amivel az ország legjobb éttermeiben és szállodáiban lehet találkozni. Köztük a birtok messze földön népszerű éttermében, a tájba tökéletesen illeszkedő Almavirágban, ahol a helyben készült almáspite is a birtoklátogatás ikonikus eleme.

„Az Almavirág étterem ars poeticája az, hogy olyan minőségi gasztronómiai élményeket biztosítsunk a Hajdúságban, amely a régió gasztrokultúrájának felidézése mellett a nemzetközi konyha ízletes fogásait is felvonultatja. És miközben a legmodernebb konyhatechnikai berendezések is a lehető legjobb ízélmény elérését szolgálják, az Almavirágban a fenntarthatóság is fontos számunkra. Díjnyertes séfjeink ezért a környékbeli gazdáktól és a fenntarthatóság iránt elkötelezett termelőktől rendelik azokat a természetes alapanyagokat, amelyek minimális szállítás után, frissen, adalékmentes hozzávalókkal gazdagított ételekként kerülnek a tányérra. A húsféleségek közül pedig azért a sertés a meghatározó alapanyag, mert a szomszédos családi gazdaságunkból a legfenntarthatóbb módon tenyésztett, kiváló minőségű sertéshús érkezik a konyhába” – fejti ki Séra-Szabó Veronika, az Almavirág étterem vezetője.

Az események szakértőjeként

Aki úgy érzi, a családi élménybirtok és az Almavirág étterem a finom falatoknál messze többet nyújt azzal, hogy az oda érkezők közül egyre többen ismerik fel: a fenntarthatóság úgy garantálja az egészséges, ízletes ételeket, hogy közben a gyerekeink, unokáink jövőjét is megóvja. Nem beszélve arról, hogy az akár egész napos programot is biztosító Derecskei Élménypark a biroklátogatás és a gasztronómiai kalandozás élménye mellett a 200 fős rendezvényteremmel, valamint a csapatépítés és a tréningek számára jól felszerelt kisebb szekciótermekkel tökéletes helyszínt garantál azoknak a céges rendezvényeknek, ahol az almafák alatti különleges hangulat is hozzájárulhat az esemény sikeréhez.

A családok számára pedig az ünnepi események, esküvők mellett hétvégi programként is tökéletes választás az élménybirtok, ahol az Almavirág étterem gasztronómiai élménye mellett a gyerekek a szabadban játszhatnak, vagy a több korosztály igényeihez szabott, egyedülálló tudományos játszóházban élvezhetik a 3D-s élményt adó interaktív játékok, a virtuális terek, az egyedi fejlesztésű app, valamint az Almaeső játék örömeit.

 

Érsek M. Zoltán