A járvány ellenére a tervek szerint épül Angkor új repülőtere

2020 végére a kambodzsai Siem Reap (Angkor) új repülőtere elérte a 30 százalékos készenléti állapotot, 2021-ben pedig a munkálatok kétharmadával végezhetnek.

A földszinti és első emeleti utas terminálok teljesen elkészültek és hamarosan  elkezdik betonozni a repülőteret és a 64-es gyorsforgalmi utat összekötő 8 kilométeres szakaszt. A kambodzsai kormány 2017-ben kötött megállapodást a kínai, állami Yunnan Investment Holding Ltd.-vel a repülőtér munkálatainak kivitelezésére.

A létesítmény üzemeltetését egy koncessziós megállapodás értelmében a kivitelező vállalat és annak alvállalkozói kapják 55 éves időtartamra. Így megszűnik az eddigi kizárólagos üzemeltetési megállapodás a Cambodia Airporttal, amelynek nagyrészt a francia tulajdonú  VINCI csoport a tulajdonosa és a velük megkötött szerződés csak 2040-re járt volna le.

2030-ra 10 millió és 2050-re 20 millió utas fogadására számítanak az új légikikötőben. A reptér alkalmas lesz közepes hatótávolságú gépek fogadására, mint Boeing 737 és Airbus 320 – tájékoztatott Sárdi Rudolf,  a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és Kelet-európai képviselője.