A kínaiak elkezdik megváltani az európai turizmust

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) a 2018-as EU-Kína Turisztikai Év kapcsán folyamatosan figyelemmel kíséri a kínai repülőjegy-értékesítési folyamatokat és az ázsiai ország piacán népszerű európai célországok adatait. A felmérések szerint egyre több turista érkezik Kínából Európába, így Magyarországra is.

Az ETC kutatásainak június közepén nyilvánosságra hozott eredményei kimutatták, hogy a 2018-as esztendő első négy hónapjában 9,5 százalékkal több kínai turista érkezett Európába, mint a tavalyi év ugyanazon periódusában. Közel azonos növekedés várható a május és augusztus közötti időszakra is, hiszen idén 7,9 százalékkal megnőtt a kínai foglalások száma a nyári hónapokra.

A legkeresettebb desztinációk közül Németországba 7,9 százalékkal, míg Franciaországba 11,4 százalékkal több kínai állampolgár utazott el az elmúlt hónapokban, de a távol-keletiek körében eddig kevésbé népszerű Törökországot és Ukrajnát is egyre nagyobb számban keresik fel Kínából.

A kínaiak érdeklődése ugyanakkor Magyarország iránt is fokozódott, hiszen 15,2 százalékos növekedés volt kimutatható január és április között, a nyár folyamán pedig várhatóan 24,8 százalékkal többen fordulnak majd meg hazánkban, mint 2017 legmelegebb hónapjaiban. Hasonlóan érdekes adat, hogy a kínaiak körében Magyarország a második legkedveltebb kelet-közép-európai úti cél, országunknál ugyanis csak Csehországot keresik fel némileg többen a világ legnépesebb államából.

Boruzs Álmos