Egyre többen, mind hosszabb ideig utazunk egy friss felmérés szerint

Portofino

2024-ben növekvő utasforgalom és hosszabb tartózkodási idő jellemezi a turizmust Európában a Mastercard Economics Institute szerint.

Az ingadozó árfolyamok és nehéz gazdasági helyzet ellenére az utazás iránti vágy erősebb mint valaha. 2024-ben az idegenforgalom továbbra is virágzik: ezt jól mutatja, hogy a légiforgalom utolsó 10 legjövedelmezőbb napjából 9 idén volt. A világjárványt megelőző évekhez képest pedig az átlagos utazó két nappal tovább marad távol otthonától.

Az idei nyár (2024. június-augusztus) legkeresettebb célpontja egyértelműen München lesz a foci EB miatt. Ezt követi Tirana (Albánia), Nizza (Franciaország), Korfu (Görögország) és Isztambul (Törökország). A legnagyobb növekedést a megfizethetőbb tengerparti célállomások, mint például Albánia, Horvátország és Törökország tapasztalják. Albánia turizmusa különösen erőteljesen növekszik: a helyi légi útvonalak száma 2019 óta megduplázódott, 2023-ban pedig már 17 millió turista érkezett az országba (2019-ben ez a szám 12 millió volt).

München

A 20 legdrágább nyári úticél több mint fele Olaszországban található. Olyan népszerű célpontok tartoznak ebbe a csoportba, mint Taormina, Rimini, valamint a Velencét övező népszerű tengerparti üdülővárosok: San Michele al Tagliamento, Jesolo, Caorle vagy Legnano. A francia Riviéra városai közül többen is bekerültek a legköltségesebb üdülőhelyek közé (Ramatuelle, Saint-Tropez és Cannes). A legmegfizethetőbb úti célok közé első sorban Kelet-Európa fővárosai (Budapest, Bukarest, Prága, Varsó) tartoznak, de a spanyol tengerpartok (Costa Brava, Costa Del Sol) eléréséhez sincs szükség túlzott költekezésre.

A holtszezon. Úgy tűnik az európai turisták egyre inkább hajlandóak a klasszikus nyári hónapok helyett az úgynevezett “holtszezonban” (május-június és szeptember-október)7 utazni. Az elmúlt tíz évben az ilyenkor eltöltött üdülések aránya 1.8 százalékponttal növekedett.8 Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a népszerű nyári hónapok alatt a leglátogatottabb üdülőhelyek már képtelenek több pihenni vágyót befogadni. Jól látható, hogy a holtszezonban pont az ilyen mediterrán országok (Horvátország, Görögország, Portugália, Olaszország) teljesítenek egyre jobban. Ezek mellett az északi országokban is megfigyelhető egy kis változás ezen a téren.

Hosszabb szabadság. 2023-ban az európai turisták átlagosan két nappal többet töltöttek nyaralással – ami magasabb, mint a globális, 1 napos átlag. Ezt a tendenciát a megfizethető úti célok elérhetősége és a melegebb éghajlat vezérelte.