A lengyel Szentkereszt régió legendái

Szent Imre herceg mintegy ezer évvel ezelőtt Lengyelországba indult vadászni, de egy szarvas üldözése közben eltévedt a sűrű erdőségben. Reménytelen bolyongásának egy angyal vetett végett, aki azt mondta, kivezeti az erdőből, ha a hegyen élő bencéseknek ajándékozza az apjától kapott aranyereklyét, amely Krisztus keresztjének egy darabját tartalmazta – szól a legenda.A Szentkereszt régióban ma is hisznek a történetben, és a Łysiec-hegyi apátságban büszkén mutatják az érdeklődőnek az ott hagyott szent relikviát.

lengyel4.jpg

Pazar templomok földje

A kolostorokban, szebbnél szebb templomokban bővelkedő régióban több száz zarándokhely látogatható. Mindenképp érdemes megállni a krakkói érsek egykori birtokán, Pinchówban, ahol a Szent Anna-templom hegyéről pompás kilátásban gyönyörködhetünk. Szomorúan konstatáltam, hogy a román stílusú kápolna csak jeles ünnepek alkalmából van nyitva, de sebaj, a szemet kápráztató panoráma a Nida völgyére kárpótolt az elmaradt műélvezetért.

Jędrzejów ritka szép, 1149-ben épült cisztercita monostorával hívogat, de a helyi óramúzeum sem mindennapi látnivaló, Közép-Európában egyedülálló az évszázados gyűjteménye. Wąchockban is eltölthetünk pár órát, a szintén cisztercita kolostor papjai lelkesen magyarázzák a vendégnek a történelmet, és ha már a sok névtől azt se tudjuk, hol vagyunk, nyugodtan lerogyhatunk egy székre a kávézóban, ahol mennyei süteményeket kóstolhatunk.

lengyel3.jpg

A teljes cikk Az Utazó Magazin legfrisebb számában olvasható.

Keresse az újságokoknál!

Legyél az első hozzászóló "A lengyel Szentkereszt régió legendái" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*