A mátraszentistváni Síparkban tartották az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot, a Honda Kupát

Fotó: Besenyei Gergely

Mivel a járványhelyzet idén nem teszi lehetővé a külföldi síelést, ezért is esett a választás újból hazai helyszínre. Úgyis fogalmazhatunk, hogy 11 év után visszatért hazánkba a Honda Síkupa.

A versenyre 238-an neveztek és 189-en rajtoltak el az idei versenyen. Az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságnak már két alkalommal is házigazdája volt a Mátraszentistváni Sípark.

A kupasorozat első versenye 1993-ban zajlott az ausztriai Semmeringen. A legnagyobb létszám, közel 800 rajtoló, 1999-ben volt, ugyanitt. A nagy létszám megszervezéséhez nagy segítség volt a Budapestről induló különvonat. Az elmúlt 29 esztendő alatt legtöbbször Ausztria volt a házigazda, az utolsó 9 esztendőben pedig Szlovákia, Donovaly (Dóval).

A verseny tehát 11 év után tért vissza a Mátrába. Magyarországon eddig három különböző helyszínen rendezték meg a versenyt: a Bakonyban, Eplényben, a Mátrában Kékestetőn, illetve Mátraszentistvánban. A verseny ötletgazdája és főszervezője, Fehér Gyula a Honda Kupa sikerességét így foglalta össze:

„Ami ezt a versenyt élesen elválasztja az összes többi szervezéstől, az hogy itt gyakorlatilag minden „profi” versenyzőt kizártunk, így nagyobb esélye van az igazán amatőröknek.

A másik, ami miatt sikeresen lehetünk: minden rajtoló névre szóló oklevelet és azonos ajándéktárgyat kap. Ezen felül kiemelkedően fontos a különböző együttműködő partnerek összhangja, a jó hangulat, a mindenkori jókedv. Ezek mögött pedig igen komoly háttérmunka és nagy tapasztalat áll”.

Az ötletgazda szerint az idei, Mátraszentistvánban tartott verseny szervezése nem volt könnyű, hiszen a pandémia, az időjárás sem volt igazán mellettük. „Azonban a szülők, gyermekek lelkesedése és kitűnő szervező csapatunk sikerrel járt. Minden résztvevő ki volt éhezve a hóra és a versengésre, valamiféle közösségi együttlétre. Az idei HONDA Kupáról megjelentettünk egy cikket sok képpel, mely bepillantást enged ebbe a különleges napba.”

Jövőre Donovalyban 2022. február 5-én rendezik meg a 30. HONDA Kupa, Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot. Többszörösen is jubileumi lesz verseny, hiszen Donovaly már 10 alkalommal lesz házigazdája a versenynek. Már most megindult a felkészülés a jubileumi versenyre.

Bódi Ágnes