A spirituális utazások 10 legizgalmasabb helyszíne

Amióta világ a világ, az emberek mindig hittek valamilyen túlvilági erőben. Az pedig, hogy milyen vallásúak voltak, alapjaiban határozta meg a kultúrájukat, a szokásaikat és a hagyományaikat. Az alábbiakban a világ legszakrálisabb szegleteit gyűjtöttük össze, azokat a szent helyeket, amelyeket hívők milliói kerestek fel az elmúlt évezredek során.

1. La Mezquita, Córdoba, Spanyolország

Bár a mezquita szó spanyolul mecsetet jelent, a córdobai szent hely több egy egyszerű mecsetnél, valóságos komplexum. Az iszlám hódítók Ibériába érkezése után, a 8. században Córdoba bazilikáját két részre osztották, mohamedánok és keresztények osztoztak rajta. 784-ben azonban építkezés kezdődött, néhány évvel később pedig fel is épült az új mecset, a La Mezquita, kertjében narancsfákkal. A keresztények 16. századbeli újbóli térnyerése óta katolikus templomként funkcionál, a minaretet harangtoronnyá alakították át. Mozgalmas történetének köszönhetően ma egy olyan egyedi hangulatú épületbe térhet be az, aki ellátogat a nagymecsetbe, amely magán viseli a különböző vallások építészeti stílusait, lenyomatait.

2. Kiotó, Japán

A japán várost gyakran aposztrofálják a béke és a nyugalom fővárosaként, Kiotó ugyanis több mint ezer évig a japán kultúra fellegvára volt, és ma is egyike a távol-keleti szigetország legtradicionálisabb városainak. A településen 1660 buddhista templom, 400 sintó szentély és 90 keresztény templom áll. Kiotó legszentebb helye a Fusimi Inari-nagyszentély, amely a 8. században épült.

3. S’Gang Gwaay, Brit Columbia, Kanada

Az észak-amerikai haida nép egykor népes faluja az 1880-as években néptelenedett el, a település lakói által készített totemoszlopok azonban még mindig állnak. A haida civilizáció tagjai rendkívül szoros kapcsolatban éltek az őket körülvevő természettel, ami miatt igazán különös atmoszféra lengi be a kizárólag hajóval megközelíthető egykori falu területét. A környékbeli erdő misztikus haida mesék színhelye.

4. Reinga-fok, Északi-sziget, Új-Zéland

Az Északi-sziget legészakabbi csücskénél, a Reinga-foknál találkozik a Tasman-tenger a Csendes-óceánnal. Az itt élő őslakosok, a maorik mondavilága szerint a Reinga-fok a szellemek ugróhelye, ahol a lelkek az alvilágba merülnek. Úgy tartják, az elhunyt itt indul útnak, hogy aztán csatlakozhasson Hinenuitepo istennőhöz a túlvilágon. A Reinga-fok tehát az ősi maori világ vége, egyben az ősök emlékhelye.

5. Titicaca-tó, Bolívia és Peru határa

A 3800 méteres tengerszint feletti magasságban kéken ragyogó Titicaca-tó központi szerepet játszott az Inka civilizáció megszületésében. Az inka nép atyja, az istenként tisztelt Manco Cápac is a tó egyik szigetéről, az Isla del Solról – ma Bolívia része – származott a legenda szerint. Ennek következtében a sziget és a tó egésze kulcsfontosságú vallási központtá vált az inkák korában, a birodalom valamennyi pontjáról érkeztek ide zarándokok. A hatalmas Titicaca-tó napjainkban is kiválóan hajózható, a szigeteken templomok romjai állnak, a háttérben pedig az Andok hófedte csúcsai magasodnak.

6. Avebury, Wiltshire, Egyesült Királyság

A nagy-britanniai Avebury különlegességét az adja, hogy a területén egy hatalmas szikladarabokból kirakott kőgyűrű és két kisebb kőkör található, amelyek mindegyikét az őskorban építették. A mai település környékén időszámításunk előtt 3600 körül szentély volt, de senki sem tudja pontosan, miért és milyen célból helyezték éppen ide a kődarabokat. Valószínűsíthető, hogy neolitikus ünnepi helyszín volt, ahol az emberek vallási és a szellemvilággal kapcsolatos rituálékat végeztek. Az emlékművek legnagyobb része ugyanabból a korból származik, mint a falutól 32 kilométerre fekvő Stonehenge.

7. Ádám-csúcs, Srí Pada, Srí Lanka

A szingaléz nyelven Srí Padának, azaz a Szent Lábnyomnak nevezett hegy a Föld egyetlen olyan szent hegye, amelyet a világvallások hívői egyöntetűen tiszteletben tartanak. Vallástól függően nevezik Buddha, Siva, Ádám és Szent Tamás hegyének, csúcsának is. A buddhisták úgy tartják, a hegy Buddha lábnyoma, a hinduk Siva isten lábnyomaként tartják számon, a muzulmánok az első ember, Ádám lábnyomaként tekintenek rá, a keresztények pedig Szent Tamás apostol lábnyomának hiszik. A lábához érkező zarándokokra hosszú út vár a 2244 méter magas csúcsig, útjuk során teaültetvények, szentélyek és sűrű erdők mellett haladnak el.

8. Kajlás-hegy, Tibet, Kína

A 6714 méter magas, piramis alakú hegy a buddhisták és a hinduk szent hegye. E két vallás hívői a világegyetem köldökeként, az erő piramisaként és a négy nagy ázsiai folyó – az Indus, a Brahmaputra, a Szatledzs és a Karnali – forrásaként tekintenek rá. A megmászására vállalkozó zarándokoknak 52 kilométert kell megtenniük az imazászlókig, ahol lélegzetelállító panoráma fogadja őket. Gyalog és jakháton is sokan nekivágnak a kimerítő útnak annak érdekében, hogy megszabaduljanak a rossz karmától. A zarándoklatot korának nevezik, aki pedig 108-szor megteszi a távot, a buddhisták szerint teljes megvilágosodást nyer.

9. Wittenberg, Németország

1517. október 31-én a német Ágoston-rendi szerzetes, teológus és professzor, Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára szögezte ki 95 tételét, amellyel kezdetét vette a protestáns reformáció. Mindez alapjaiban rengette meg a keresztény világot, hatására a reformáció hívei szakítottak a katolikus egyházzal. S bár a korabeli faajtókat azóta már lecserélték, a vártemplom ma is látogatható, akárcsak Luther Márton benne található sírhelye.

10. Kráter-tó, Oregon, Egyesült Államok

A tudósok számításai szerint nagyjából 8000 évvel ezelőtt robbanhatott fel a hatalmas tűzhányó, a Mazama, amelynek helyén egy óriási kráter keletkezett. A kráter később megtelt vízzel, így jött létre a Kráter-tó, az észak-amerikai őslakosok mondavilágának egyik központi szereplője. Az indiánok úgy tartották, a tó medre az alsó világot uraló Llao és a felső világ ura, Skell harca során jött létre. A megannyi rejtély övezte tó környékét és a vizéből kimagasló két szigetet napjainkban is gyakran felkeresik az őslakosok azon leszármazottjai, akik ismerik és ápolják ősapáik mitológiáját, hagyományait.

Boruzs Álmos