A thaiföldi mentőakció után film készül és múzeum lesz a barlangból

A mentőakció közben; Fotó: (VNA)A mentőakció közben; Fotó: (VNA)

Múzeummá változtatják azt a thaiföldi barlangot, amelyben több mint két hétre bennrekedt 12 gyerek és az edzőjük – közölte a mentőakció vezetője. A thai gyerekek megmenekülését egy film is megörökíti majd: egy produkciós cég ugyanis bejelentette, hogy megfilmesíti a történetet.

“A barlangból élő múzeum lesz, amely bemutatja, hogyan zajlott a mentés. Felállítunk egy interaktív adatbázist, a hely Thaiföld egyik idegenforgalmi látványossága lesz” – számolt be a tervekről egy sajtótájékoztatón az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthanakorn, a mentőakció vezetője.
A thai illetékesek is megerősítették, hogy miután a fiúk szerencsés megmenekülése és a nemzetközi mentőakció révén a barlang az érdeklődés központjába került, az a szándékuk, hogy idegenforgalmi célponttá változtassák.

Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: különleges óvintézkedéseket hoznak, hogy a barlang és környéke is biztonságos legyen a turisták számára.

Csongklai Vorapongszathorn a nemzeti parkokkal, természet- és növényvédelemmel foglalkozó hivatal vezérigazgató-helyettese közölte, hogy mostantól lezárják a barlangot, azt azonban árulta el, hogy meddig marad zárva a látogatók elől.
A Tham Luang Nang Non, vagyis a “fekvő hölgy barlangja” a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét. A hercegnő egyszerű származású szerelmével a barlangba menekült apja elől. Az apja azonban katonákat küldött utánuk, hogy megöljék a férfit, s a hercegnő emiatt öngyilkos lett. A környező hegyek pedig felvették testének formáját.