A zánkai tűzfalak Káli istennőről és falusi történetekről mesélnek

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Qucee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása…

Ezekről szól a VEB2023 KULTHÁLÓ projektjének zánkai története. A Kisbirtok Kultbázis Színes falu, színes ház elnevezésű összművészeti programsorozata több, mint egy egynyári projekt: a szervezők reményei szerint messze túlnyúlik az időn és a házfalakon.

„Színezzük ki együtt Zánkát!” – így hangzott a KULTHÁLÓ keretében közzétett felhívás. A Kisbirtok Kultbázis olyan zánkai felületeket keresett, amikre kortárs képzőművészek helyezhetnek fel alkotásokat: street art, balatoni felfogásban, a faluképbe illő és a helyi kontextusba beágyazott falfestményekkel. A Színes falu, színes ház projekt keretében 6 alkotás készül el, melyeket izgalmas szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétával és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatnak be minden hónapban, májustól szeptemberig – érdemes lesz figyelni a leleplező eseményeket. Szeptemberben pedig jön a finálé: a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a résztvevő underground pop, jazz, soul zenészek adnak közös koncertet a felújított pajtában, és egy séta keretében lehet bejárni majd az összes elkészült művet, az alkotók által bemutatva.

A Kultháló VEB2023 helyszínein idén is művészeti ágak, élmények és emberek érnek össze, és alkotnak hálózatot. Helyiek a nagyvárosiakkal, zene a festészettel, lokális az egyetemessel, állandó a pillanatnyival. Mit jelent a Kultháló – „Művészetek közelről” szlogenje? – Bevonódást, megtapasztalást, egyszerit és megismételhetetlent. Mit jelent a részvételi kultúra modellje egy Kultháló bázison? – A Zánka-szerte elkészülő 6 kortárs street art alkotás organikusan illeszkedik a település életébe, a projekt során nem csak az alkotás folyamatába leshetsz bele, hanem a művészeti leleplező sétákon azt is megtapasztalhatod, milyen, amikor egy kép az improvizatív zenében folytatódik tovább.

Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, a Színes falu, színes ház projektvezetője szerint a Kisbirtok Kultbázis egy egyedülálló rendezvénybirtok a Káli-medence kapujában, a Balaton-felvidék bájával és történetével átitatva. A Színes falu, színes ház egy egész nyáron át tartó programsorozat, melynek keretén belül a látogatók megfigyelhetik az alkotás folyamatát, szakértőkkel beszélgethetnek, megtapasztalhatják, milyen egy zenei improvizáció részesének lenni. Természetesen a Kisbirtokon ezek mellett az események mellett is zajlani fog az élet: lesznek élőzenés kézműves foglalkozások, családi események, nemzetközi előadók koncertjei, piac.

Megálmodói szerint a Színes falu, színes ház projektje túlnyúlik a jelenen, túlnyúlik a falakon, túlnyúlik az eseményeken. Amellett, hogy a létrejövő alkotások hosszú távon megmaradnak és a falu életének részébe simulnak majd, találkozásokat teremt, ahol a helyi értékek, az itt élők és kortárs zenészek, művészek közösen hoznak létre valamit. Nem befogadó és alkotó van, hanem folyamat, nem egy irányból jövő akarat, hanem felület, történet, alkotói munka. Mind a képek létrejötte, mind az improvizációs koncertek organikus folyamat részei.

Meichl Gréta