Jászolkiállítás, Fonó-évzáró és tárlat a Duna-parton – hétvégi programajánló

A Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeiből összeállított kiállítás a Duna-korzón MTI/Mónus Márton

Az ünnepek idején is jócskán akadnak olyan programok, amik miatt érdemes lesz kimozdulni. Nép- és világzenei, valamint dzsesszkülönlegességekkel búcsúzik az óévtől a Fonó Budai Zeneház, a fellépők között lesz mások mellett Boban Markovic. A budapesti Szent István-bazilikában betlehemijászol-kiállítás látható, a Duna-korzón pedig fotótárlat nyílt.

Betlehemijászol-kiállítás a Szent István-bazilikában

Megnyílt a betlehemijászol-kiállítás csütörtökön a budapesti Szent István-bazilikában. A január 7-ig délelőtt 10 és délután fél 5 között látogatható kiállításon hivatásos és amatőr művészek, gyerekcsoportok adventi ünnepkörhöz kapcsolódó népművészeti, képző- és iparművészeti alkotásai láthatók. A tárlat a betlehemek sokféle formáját sorakoztatja fel, lehetőséget nyitva arra, hogy a látogatók elgondolkodhassanak a betlehemek történetéről – mondta Mohos Gábor püspök, a bazilika plébánosa. Hozzátette: a karácsony üzenete a szeretet, amelynek ereje képes megérinti a hideg szíveket és lelkeket, s ezt idézi meg ez a kiállítás is.

Fotó: mtu.gov.hu

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke felidézte: a Magyar Kézművességért Alapítvány kiállítóinak részvételével 29 éve vettek részt először a római nemzetközi jászolkiállításon, ahova idén is 17 művész kapott meghívást. László Sándor, a BKIK alelnöke a kamara szerepéről és feladatairól beszélt. A Magyar Kézművességért Alapítvány 28. alkalommal megrendezett kiállítására betlehemekkel, a betlehemezés népszokásait megörökítő, illetve az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal lehetett pályázni. A pályamunkákat népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint az esztergomi Keresztény Múzeum és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el.  A jászolkiállítást a Magyar Kézművességért Alapítvány 1994-ben rendezte meg először a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára. (MTI)

Fonó-évzáró népzenei, dzsessz és világzenei különlegességekkel

Nép- és világzenei, valamint dzsesszkülönlegességekkel búcsúzik az óévtől a Fonó Budai Zeneház. A fellépők között lesz mások mellett Boban Markovic és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, lesz Jazz Előszilveszter és Fonó Folk Szilveszter. A Boban Markovic produkció december 29-én a Kusturica-filmekből ismert vérbeli balkáni temperamentummal telíti meg a teret. Az évbúcsúztató estre a zenekar együtt érkezik a Romengóval és a Womex-díjas énekesnőjével, Lakatos Mónikával. A Fonó Duplázón a két zenekar együtt is játszik, emellett Boban Markovic Mrak című albumának dalait, a Romengo pedig december elején megjelent Folk utca című lemezét mutatja be.

December 30-án Jazz Előszilveszter lesz három zenekarral a Fonóban. Tálas Áron zongorista és zeneszerző nemrég költözött haza Bázelből, ahol egy évet töltött; triójával második lemezükről, a Little Beggar című albumról játszanak, emellett új számok is elhangzanak. A billentyűs-zeneszerző Kaltenecker Zsolt Mózes Tamarával közös duójával lép színpadra: zenei univerzumuk a dzsessz, a pop, a rock, az elektronikus hangzások, a progresszív elemek és az improvizáció különleges keveréke. A Horváth Tojás Gábor Trió a megjelenés előtt álló Tricks című negyedik lemeze anyagát fogja bemutatni a Fonóban.

A hagyományos Fonó Folkszilveszter idén is a legnagyobb népzenész-néptáncos szilveszteri mulatságnak ígérkezik. Táncházzal búcsúztatják az óévet, az újat a Magyarpalatkai Bandával, Pálházi Bencével és bandájával, illetve a Fanfara Complexával köszöntik. (MTI)

A Duna-korzón nyílt kiállítás a fotópályázat legjobb képeiből

MTI/Mónus Márton

A pesti Duna-korzón nyílt kiállítás szombaton a Magyarország 365 fotópályázat első két évének legjobb képeiből. A Magyarország 365 az elmúlt három esztendőben az ország legnagyobb fotópályázatává nőtte ki magát, az idei kiírásra csaknem 37 ezer képet küldtek be amatőr és professzionális fotográfusok – hangzott el a megnyitón. A Duna-korzón megnyílt kiállítás kétszáz válogatott felvételt mutat be az első két év terméséből. “A kiállított képek sokféle árnyalatát mutatják be Magyarországnak.” A szabadtéri tárlat képeit este is meg lehet tekinteni, hiszen a fotók nagy részét hátulról megvilágított fóliára nyomtatták. A Magyarország 365 fotópályázat első két évéből rendezett szabadtéri kiállítás 2022. január 9-ig tekinthető meg a Duna-korzó Vigadó tér és a Március 15. tér közötti szakaszán, a harmadik kiírás legjobb munkái pedig december 22-ig az Eiffel Műhelyházban láthatók. (MTI)