A Z(s)eppelin a belföldi csoportos utazások úttörője

Május elsején a valódi munka ünnepét élték át a szegedi Z(s)eppelin utazási irodai munkatársai. Első magyar utazási irodaként, 2021-ben, elsőként indítottak csoportos programot a Balaton északi partjára. Az utazás során hamar kiderült, hogy az iroda munkatársai és a helyi szolgáltatók mellett az utasok is nagyon várták már a nagy találkozást. Április közepén pedig megvalósult egy repülős programjuk is az Egyesült Arab Emirátusokba!

„A megszokott módon, Szegedről, kecskeméti és budapesti megállással indultunk Tihany felé és így a fővárosban is többen csatlakoztak hozzánk. Így végül 16 vendégünk volt az 50 fős buszon, ahol a jogszabályoknak megfelelően minden második sor üresen maradt”- magyarázza Végh Lilla a Z(s)eppelin idegenvezetője.

Hozzátéve, az úttörőnek nevezhető utazás megvalósulása azért volt komoly fegyvertény, mert a járványhelyzethez kötődő első utazási könnyítések kapcsán szinte az utolsó pillanatig nagy volt a bizonytalanság. Ebből eredően ők sem lehettek száz százalékosan biztosak abban, hogy egyáltalán útnak indulhatnak-e. De az elszántságuk erős volt és tudtak, ha a lehetőség megnyílik, biztosan elindulnak.

„Fantasztikus volt az a pozitív visszajelzés, ami az utasok felől áradt. A törzsutasaink elmondták, nagyon vágytak már arra, hogy a nagy bezártság után egy biztonságos, idegenvezetős, szervezett utazáson vegyenek részt, ahol semmi dolgunk nincs, csak az, hogy élvezzék az eléjük táruló látványt és a gasztronómiai élményeket. Volt aki számára a szó szoros értelmében meglepetés volt ez az utazás, mert ajándékba kapta és csak nem sokkal az utazás előtt tudta meg, hogy irány a magyar tenger északi partja”

A biztonság a járványhelyzetben természetesen nemcsak azt jelenti, hogy az utazási iroda új autóbuszainak egyikével indultak útnak, amelynek fedélzetén a megfelelő távolságban ültek az utasok, hanem az is, hogy a jármű az indulás előtt ionizációs fertőtlenítésen esett át, az autóbusz gyári levegőtisztító berendezése új típusú covid filterrel ellátott rendszerrel üzemelt, menet közben folyamatosan frissítette még a levegőt az autóbuszra telepített Zepter Therapy Air Ion levegőtisztító berendezés, a buszon elől és hátul kézfertőtlenítő készüléket helyeztek el és minden utas ajándék FFP2 maszkot is kapott útravalóul.

„Tihanyban napsütés fogadott minket a tavaszi Balaton különleges szépségével. Utasaink először egy lovaskocsikázáson vettek részt a nemzeti park területén a Belső tónál, azután ellátogattunk a híres Levendula földekre, én pedig meséltem nekik a félsziget történetéről, a sarkodi öbölről, illetve magáról Tihanyról. Utána felmentünk az Apátsághoz, amiről az indulás előtt – a járványhoz kötődő gyors jogszabály változások miatt -, még abban sem lehettünk biztosak, egyáltalán nyitva lesz-e. Mikor ott voltunk, már látogatható volt, de csak védettségi igazolvánnyal, így kívülről néztük meg az épületet, miközben az abszolút higiénikus, személyre szólóan átadott audioguide fejhallgatón beszéltem az Apátság történetéről utasaimnak.”

Ezután a Panoráma teraszról csodálták a panorámát, miközben az oltási igazolvánnyal rendelkezők közül aki szerette volna, az Apátság belső terét is megnézhette. Ezt követően következett a Visszhang, majd a Kálvária domb.

„A bórkostolóval egybekötött ebéd Aszófőn várta a csoportot, majd Nagyvázsonyba mentünk át, ahol az egykori Pálosrendi kolostor romjait – ahol Kinizsi Pál nyughelye is volt egykoron – néztük meg az erdő közepén. Vissza szállva Balatonfüredre indultunk városnézésre. Vendégeink megnézték a Vaszary Villát, a Jókay Villát, a Kerek Templomot, Blaha Lujza egykori villáját, majd a Kossuth forrást, az Anna Báloknak otthont adó Anna Hotel épületét, majd az egykori színház területét, a mai, szépséges Angol Parkot. Majd visszasétáltunk a Szanatóriumhoz, majd a Tagore sétányon le egészen a kikötőig, ahol szabadprogram keretében telt a nap hátralévő része.”

Végh Lilla örömmel nyugtázta, hogy miközben Tihany még csendes volt, Balatonfüreden már érződött az, hogy az idei turistaszezon ha lassan is, de beindul. Nem véletlen, hogy röpke közvéleménykutatása során utasaik fele azt mondta, hogy az idei nyarat lehetséges Magyarországon tölti, miközben a többiek, akik a jogszabályi lehetőségek megnyílásával külföldre is útra akarnak indulni, emellett belföldi utazásokban is gondolkodnak.

„Szerencsére nagyon jól telt ez az úttörő nyitó járat, a miben az is segített, hogy miközben az utasaink nagyon örültek az együttlétnek, a közös élményeknek, minden szolgáltató a lovaskocsizástól a bórkostólóig maximálisan arra törekedett, hogy a végre visszatérő vendégek maximálisan jól érezzék magukat a legnagyobb biztonság megtartása mellett.”

Kocsis Erika