Villáminterjú a nyitásról – aki válaszol: Baldauf Csaba, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója, és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) alelnöke

Az Utazó magazin a nyitásról kérdezte meg az érintetteket: miként készülnek és mire számítanak annak kapcsán, hogy végre ismét fogadhatnak vendégeket? Aki most válaszol: Baldauf Csaba, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója, és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) alelnöke.

– Mikorra tervezték a nyitást?

– Május 7-ére, péntekre.

– Milyen újdonságok várják a vendégeket a szállodanyitáshoz kapcsolódóan?

– Az elmúlt hosszú hónapok kényszerű üzemszünete alatt is az előremenekülést választottuk, és nagy fába vágtuk a fejszénket. Szállodánk közvetlen szomszédságában egy új projektünk nyitja meg hamarosan a kapuit Bobo Fun Park néven. Ez egy 3000 négyzetméteres játszóház, trambulinpark, élményközpont és rendezvényhelyszín egyben. A fejlesztés a Kolping Hotel vendégei számára számos előnyt jelent, de a környéken lakók és kirándulók is igénybe vehetik majd. Remek jolly joker program lesz egy esős, balatoni napon! A Fun Park építése ugyanakkor nem vonta el a figyelmünket a Kolping Hotel fejlesztéséről – most épp a kisgyerekes játszótér újult meg alapjaiban. Ezen kívül számos felújítási, karbantartási munkát elvégeztünk a szállodában, bátran mondhatjuk, hogy a 25 éves jubileumát ünneplő hotelünk jobb formában van, mint valaha.

– Miként alakulnak az árak a tavalyi hasonló időszakhoz képest? Lesznek-e akciók?

– Nekünk, szállodásoknak komoly felelősségünk van a belföldi turizmus presztízsének építésében, tudni kell, hol a határ az árazásban. A vállalkozásoknak be kellene végre látniuk, három kiváló hónap eredményéből nem lehet fenntartani egy szállodát egész évben. A mi célunk, hogy olyan szolgáltatást nyújtsunk, hogy máskor is visszatérjen hozzánk a vendég, és elégedett legyen az ár-érték aránnyal. A nyár elején „Minden gyerek féláron” akciónk is érvényben van, a főszezon indulásával pedig fokozzuk az élményeket, programkínálatunk vetekszik a nagy hírű tengerparti animációs hotelekével.

Az alsópáhoki Kolping Hotel

– Mennyire sikerült megőrizni, vagy pótolni a személyzetet?

– Az előző évek megtakarításaihoz nyúlva és a bértámogatás lehetőségével élve mindent megtettünk, hogy egyben tartsuk a csapatunkat. Kollégáink az üzemszünet idején is dolgoztak, sokszor eredeti szakmájuktól teljesen eltérő munkákat végeztek. Sajnos így is voltak kollégáink, akik feladták, és a turizmust elhagyva kerestek új megélhetést. Mi hisszük, hogy szállodát üzemeltetni életforma. A legnagyobb feladat most visszaadni a kollégák hitét: van jövőjük ebben a szakmában.

– Mivel számolnak a következő időszakra és a nyárra?

– Nálunk egyik napról a másikra a duplájára nőttek, nemcsak nyárra, hanem már őszre is a foglalások. Arra számítok, hogy a következő időszakban a vendégek gyorsuló tempóban fognak foglalni, mert pontosan tudják, folyamatosan csökkenek a kapacitások, és a dinamikus árazás mibenlétével is egyre inkább tisztában vannak. A Kolpingban tavaly júniusban 80 százalék fölötti, júliusban és augusztusban 95 százalékos töltöttséget értünk el. Ezt szeretnénk megismételni vagy akár javítani, ami a jelenlegi foglaltság alapján nem tűnik irreális célnak. Szerencsére sok törzsvendégünk csak az időpontban volt bizonytalan, abban egy percig sem, hogy újra a Kolpingba foglalnak majd.

émz