Airbnb-adó: Pozsonyban már megtalálták a megoldást

Az Airbnb és Pozsony városa közös megállapodást írt alá: 2021. július 1-jétől arról, hogy az Airbnb automatikusan beszedi a pozsonyi turisztikai szállásadót, és azt közvetlenül Pozsony városába utalja át a házigazdák nevében.

Ezzel a digitális megoldással az Airbnb célja, hogy csökkentse a hivatali adminisztráció terhét, és megkönnyítse a pozsonyiak számára az Airbnb-n való foglalást. Az Airbnb az első utazási platform, amely ilyen megállapodást írt alá egy szlovákiai várossal és a Visegrádi Csoportban. Az Airbnb szeretné bővíteni együttműködését a régió városaival és turisztikai szervezeteivel; és tett már hasonló ajánlatot Prágának és Budapestnek is.

“Örömmel várjuk az Airbnb-vel történő együttműködésünket, amely várakozásaink szerint évente mintegy 600 000 eurót hozhat a városnak. Célunk egyben az is, hogy a pozsonyi turizmus területén a piaci feltételek kiegyenlítettek legyenek, ami nemcsak magának a városnak, hanem a Pozsonyba érkező turistáknak és látogatóknak is előnyökkel jár” – nyilatkozta Monika Debnárová, a Pozsonyi Városháza és a Turisztikai és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság tagja.

“Az Airbnb együttműködik a szabályozó testületekkel és turisztikai szervezetekkel a felelős és fenntartható turizmus előmozdításának érdekében, a helyi családok támogatásáért és a közép- és kelet-európai gazdaság fellendítéséért. Különösképpen örülünk a Pozsonnyal való együttműködésnek, mivel ez az első ilyen jellegű partnerségünk a Visegrádi Csoportban. Jó partnere szeretnénk lenni a városoknak, és szeretnénk ilyen megállapodást Budapestre és Prágára is kiterjeszteni, illetve tovább támogatni a turizmus fellendülését a világjárvány után” mondta Vladimir Beroun, azAirbnb, CEE & CIS, Public Policy Managere.

Az Airbnb a világ mintegy 30 000 körzetében szed be és utal tovább adókat a hivataloknak; és ez a szám folyamatosan növekszik. Ebben az évben az Airbnb már számos új helyen, köztük a hollandiai Rotterdamban is megkezdte az idegenforgalmi adók beszedését; vagy Wiesbaden, Németországban. Továbbá 2020-ban az Airbnb volt az első platform, amely turisztikai adóról szóló megállapodást írt alá Vilnius városával. Az Airbnb eddig több mint 3,4 milliárd dollárt utalt át a helyi önkormányzatoknak világszerte, közel 1 milliárd dollárral többet, mint 2020 szeptemberében.