Sárvár: kristálytiszta élmény

Növekvő vendégforgalom, új szállodák, európai színvonalú gyógy- és wellnessfürdő, s megépült a települést elkerülő közút – röviden így jellemezhetnénk Sárvár elmúlt évekbeli fejlődését.

A gyógyturizmus kulcsszerepet játszik a nyugat-dunántúli város mindennapjaiban: az idegenforgalmi beruházások a munka-helyteremtés szempontjából is fontosak a helyiek számára. Az üzletek, vendéglők forgalmát is jelentős mértékben befolyásolja az érkezők száma. A város tagja lett az Európai Királyi Fürdővárosok Szövetségének, ami azt bizonyítja, hogy jó úton járnak a sárváriak. A város szlogenje szerint „kristálytiszta élmény várja Sárvár vendégeit”.

Top látnivalók

1. A Nádasdy-vár. Ez a műemlék épségben vészelte át az évszázadok viharait. Magyarország meghatározó történeti családjának, a Nádasdyaknak másfél évszázados sárvári birtoklása idején történt a reneszánsz és a barokk művészeti stílus váltása. Míg az udvarban reneszánsz árkádsor tekinthető meg, addig a díszterem és a szomszédos szalonok barokk stílusúak. A 19. század elején a modenai Estei család a klasszicizmus jegyében újíttatta fel az épületet. A vár utolsó birokosai, a bajor Wittelsbach-dinasztia királyi hercegei 1945-ig töltötték itt idejüket. A vár épületében várja vendégeit állandó és időszaki kiállításaival a Nádasdy Ferenc Múzeum. Nyaranta a várudvaron szabadtéri színházi estéket rendeznek, de sok látogatót vonz a Nádasdy Történelmi Fesztivál is.

Fotó: mtu.gov.hu

2. Arborétum. A páratlan természeti adottságok is sok turistát vonzanak a városba. vas megye arborétumai közül az első írásos emlékek sárváron fedezhetők fel. A több száz fajtából álló fagyűjtemény az országhatáron túl is nevezetessé vált. Különösen nagy élményt nyújt májusban a rododendronok virágzása, amikor valóságos színorgia fogadja a látogatót.

3. Csónakázó-tó. A termálfürdőhöz közel található a 9 hektárnyi vízfelületű, négy részből álló tórendszer, amelyet öt híd és öt sziget tesz hangulatossá. Horgászási, csónakázási, télen korcsolyázási lehetőség várja a sárváriakat és az idelátogató vendégeket.

4. Sárvári Gyógy- és wellnessfürdő. A várost 2012-ben hivatalosan gyógyhellyé nyilvánították. A gyógyulást, felüdülést kereső vendégeket az országban egyedülálló létesítmény, a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő várja. Az egész világon ritkaságnak számít, hogy ugyanabban a térségben két-féle gyógyvíz tör fel a mélyből. 1200 méter mélyből tárták fel a 43 Celsius-fokos alkáli-hidrogén-karbonátos vizet, míg tőle különálló forrásból 83 Celsius-fokos gyógyvizet nyernek.

5. Sárvári kalandpark. A fürdő szomszédságában talál-ható kalandparkban egy 120 állásos erdei drótkötélpálya, egy 10 méter magas mászófal és egy íjászpálya várja az izgalomra vágyó és kihívást kereső vendégeket. A tó feletti átcsúszások, a 8 méter magasban lévő, valódi erőpróbát jelentő akadályok a legbátrabbakat is próbára teszik. Az erdő fáinak lombkoronája alatt megbúvó 8 kötélpályából kettő a 3–6 év közti korosztályt, további három az iskolás gyermekeket szórakoztatja, ugyanúgy, mint a játszótér vagy a tó körül kialakított erdei tanösvény.

Sárvári fürdő: minden évszakban a kedvenc fürdőnk

Kellemes meleg víz, forró szaunák, aromaolajos test-masszázs – valahogy így néz ki egy ideális wellness hétvége egy királyi fürdőben. Sárvár, ahova évtizedek óta gyógyulni járnak, és amely most már nem csak a reumások gyógyhelye, hanem a család minden tagjának kedvenc fürdője.

Ahol több generáció is jól megfér egymás mellett. Az új fürdő kialakításakor az volt a cél, hogy legyen olyan tér, ahová az idősebbek elvonulhatnak, ha egy kis nyugalomra vágynak, és legyen olyan is, ahol a lubickoló gyerekek is jól érezhetik magukat. Így aztán a gyógyfürdő szárny egy folyosóval van összeköttetésben a családi élményfürdővel, így a generációk külön – igényeiknek és motivációiknak megfelelően – tudnak fürdőzni.

Az ötlet már csak azért is nagyszerű, mert amíg a csendesen gyógyulni vágyók sajgó porcikáikat az élménymedence vízbuzgárjaiban, vállmasszírozójában és sodrófolyosójában, vagy a kiváló gyógyvízzel töltött medencékben áztathatják, addig a családi fürdőszárnyban a gyerekek különböző meredekségű és hosszúságú csúszdák, vízi ágyúk és gyerekmedencék közül válogathatnak. A baba-világ itt nem csak egy bébi medencét jelent, hanem van itt babakonyha, altatószoba, melegedő és pelenkázó is. A játszóházban szakképzett óvónőkkel hagyhatjuk gyermekünket 3 éves kortól, míg a szülők egy kicsit elvonul-hatnak a gyógyvízbe, a szaunába vagy akár egy masszázsra. Az óvónők a gyerekfelügyeleten kívül bábjátékokat, gyerek discót, bohócműsorokat is szerveznek a kicsiknek. Tavasztól őszig a kínálat még nagyobb, mert a szabad-téri medencék, a csúszdapark és a gyermek kaland-medencék is nyitva tartanak páratlan vizes élményt kínálva. A fürdőhöz tartozó erdei kalandparkban pedig drótkötélpályák, íjászat, falmászás és még sok-sok szárazföldi kaland vár kicsiket és nagyokat.

Kényeztető masszázsok, különleges szaunaszeánszok A tradícióra és a gyógyvízre épülve komplex gyógyászati részleg vár minden mozgásszervi betegségben szenvedő vendéget. Balneo- és mechanoterápiás kezelések egész sorát, valamint a modern gyógyászat adta lehetőségeket is használják itt. A wellness centrumban mindenki kedvére kényeztetheti magát a több mint ötvenféle wellnesskezelés, köztük a Shiatsu, a lávaköves, a pránanadi, vagy a tibeti hang-masszázs által. A szauna-világ a fürdőn belül egy önálló szigetet képez: finn szaunák, bioszauna, gőzfürdők, aromakabinok, Kneipp medence, élményzuhanyok és óriásjacuzzik közül válogathatnak a szaunázás szerel-mesei. A finn szaunában profi szaunamester által irányított felöntéseken vehetünk részt: sárvári sós, mézes, gyümölcsös vagy jeges felöntésen is.