Állati Valentin-naptól a Balaton körbekóstolásáig – hétvégi programajánló

Különleges élményekkel várja a látogatókat a Debreceni Állatkert Valentin-napon, Meghosszabbítják a Szinyei Merse Pál-kiállítást és rendhagyó gasztroprogram a Balatonnál.

Valentin-nap a Debreceni Állatkertben!

„Február 14-én, Bálint napján páratlan esti élményben lesz részük az állatok szerelmeseinek a Debreceni Állatkertben, ahol e jeles alkalomból most először exkluzív szakvezetéses séta során tárul fel előttük a lakók szerelmi élete.” – írt a közleményében az állatkert.

E romantikus este varázsában az érdeklődők interaktív programok, illetve forró ital és harapnivaló mellett bepillantást nyerhetnek a legkülönlegesebb állatok titokzatos esti életébe és hálószobatitkaiba. Gondozók segítségével megtudhatják például, hogy melyik a kert legrégebbi, de a mai napig bensőséges kapcsolatot ápoló házaspárja, milyen szempontok alapján választanak maguknak párt a pápaszemes pingvinek, vagy épp az intézmény mely fajoknál és hogyan készül a közelgő nászra.

Meghosszabbítják a Szinyei Merse Pál-kiállítást

A nagy sikerre tekintettel a tervezettnél egy héttel tovább, február 20-ig látható a Kép és kultusz – Szinyei Merse Pál (1845-1920) művészete című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A mintegy 120 művet felvonultató kiállítás magyar és nemzetközi kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be a magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának fő műveit – közölte az MTI-vel szerdán a Nemzeti Galéria.

A tárlatra több mint 20 külföldi festmény, köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet remekművei érkeztek neves köz- és magángyűjteményekből. Nemcsak a Szinyei-életműből tekinthet meg a közönség számos ritkán látható művet felvonultató, gazdag válogatást, hanem Szinyei kultuszával is eddig példátlan részletességgel ismerkedhet meg – hangsúlyozza az MNG közleménye. A nagy érdeklődésre tekintettel a kiállítás az utolsó két hétvégén, szombaton és vasárnap (február 12-13-án és 19-20-án) 20 óráig látogatható.

A kiállításhoz kapcsolódva több programot is ajánl az MNG. Szombat este például Bellák Gábor művészettörténész online előadásának középpontjában az egyik legismertebb magyar festmény, a Majális áll, majd Valentin-napon páros kedvezménnyel várja a látogatókat a múzeum, Krasznai Réka, a kiállítás egyik kurátora pedig ezen az estén online tárlatvezetést is tart.

Február 16-án az idei év első Múzeum+ est programjának középpontjában is a Szinyei-kiállítás áll: ezen a napon a tárlat 22 óráig látogatható. A közönség kurátori tárlatvezetéseken ismerheti meg Szinyei Merse Pál modernségét és előadást hallhat Szinyei műkereskedelemben elfoglalt helyéről. A kiállítás adta élményeket egész estés élőzene és finom borok mellett élvezhetik a résztvevők – áll az MNG közleményében. (MTI)

Kóstold Körbe!

A Balatoni Kör rendkívül népszerű Kóstold Körbe Bor&Gasztrofesztjének „utazó csapata” szombaton és vasárnap az üdülőtérség egyik legimpozánsabb helyszínén, a keszthelyi Festetics-kastély parkjában várja a balatoni ételek, italok, cukrászdai különlegességek kedvelőit – adta hírül az Eseménymenedzser. Mint írták a térség húsz legrangosabb vendéglátó vállalkozója, éttermese, borászata, cukrászdája, és a rendezvény ötletgazdája, szervezője, a Balatoni Kör ezúttal is azt kívánja demonstrálni, hogy az üdülőtérség turizmusa „szeptembertől se áll le, csak átalakul”.