Augusztusban is a belföldivendég-éjszakák húzták az idegenforgalmat

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,8 százalékkal emelkedett augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 5,6 százalékkal nőtt – jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal.

A szállodák szobakihasználtsága 1,1 százalékponttal, 72,3 százalékra nőtt, az első nyolc hónapban pedig átlagosan 1,6 százalékponttal, 56,1 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek 49,0 milliárd forint bruttó árbevételén belül a szállásdíjbevétel 7,1 százalékkal 31,7 milliárd forintra nőtt, a vendéglátás bevétele 0,3 százalékkal 7,9 milliárd forintra csökkent.

A külföldi vendégek száma 3,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,6%-kal (1 millió 995 ezerre) nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt, a Balaton régióban csökkent. A legjelentősebb küldő országok többségében nőtt a vendégéjszakában mért vendégforgalom. A bővülés mértéke Lengyelország és Csehország esetében jelentős (15, illetve 20%), Hollandia, Olaszország és az Egyesült Királyság esetében pedig 3,9–8,7% közötti mértékű volt. A Németországból érkező vendégek 12%-kal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldi vendégek száma 4,7, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 6,8 százalékkal, 2 millió 384 ezerre nőtt. Augusztusban a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 3,0 százalékkal kevesebbet költöttek az egy évvel korábbihoz képest, míg az első nyolc hónapban 3,8 százalékkal nőtt a költés, a vendégek összesen 13,9 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
A kiadható szobákra jutó átlagos szobaár bevétel (REVPAR) augusztusban 13 ezer 636 forint, az egy szobára jutó teljes bevétel (TREVPAR) 21 ezer 564 forint volt, 6,5 és 4,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 6,9 százalékkal több, 265,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el az egy évvel korábbihoz képest. Ebből a szállásdíj 158,5 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakban, a vendéglátásból származó bevétel 1,8 százalékkal, 51,5 milliárdra nőtt, az egyéb bevételek 6,7 százalékkal, 54,9 milliárd forintra emelkedtek.

Legyél az első hozzászóló "Augusztusban is a belföldivendég-éjszakák húzták az idegenforgalmat" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*