Az ezerarcú Tunézia

Itt az ideje tervezni a nyaralást és azonnal elgondolkodunk azon: Hol nyaraljunk? Minden ember mást szeretne: fürödni a tengerben, napozni a finom homokos strandon, hajózni a tengeren, de pár nap után más programot keresünk. Kíváncsiak vagyunk a helyiek életére, ételére és kultúrájára. Tunéziában nagyon sok érdekességgel találkozhatunk – színes kagylókkal, olíva telepekkel, hínár- és algatelepekkel, datolyából készült finomságokkal, ízletes halakkal, ringatódzó tevékkel, hangulatos piacok bőráruival, kelmékkel, de megcsodálhatjuk a régmúlt emlékeit a felszínen és a tenger alján. Van aki a tengervízzel való gyógyulást választja, mást a sivatagi dzsip túra érdekli.

MAHDIA – csodás kagylók

Mahdia Tunézia egyik legszebb homokos tengerpartján fekszik négy kilométerre a város központjától és az óvárostól. A monastiri repülőtértől 45 kilométerre, Enfidia repülőterétől 110 kilométerre fekszik a város. A gyerekek legnagyobb örömére fehérhomokos tengerpartján kagylókból sincs hiány. A kicsik órákig eljátszanak a színes kagylókkal. Esténként sétálhatunk az elbűvölő utcácskákon. Legimpozánsabb építészeti látványossága a Mahdiában a hatalmas Skifa el Kahla (fekete kapu). Nem fognak csalódni a merülés szerelmesei, a roncsbúvárok sem.

TABARKA – Dougga és Bulla Regia

Mi külföldi turisták Djerbába, Hammametbe és Sousse-ba megyünk általában nyaralni. A tunéziai emberek körében Tabarka a közkedvelt tengerparti üdülőhely. Sziklás tengerpartján órákig lehet gyönyörködni a panorámában. Homokos strandjaival és kristálytiszta vizével a pancsolók és a horgászok is elégedettek. Itt a híres látványosság: Dougga és Bulla Regia. Az UNESCO Világörökség részét képező Dougga-romokat érdemes mindenképp megtekinteni. Tabarka nyüzsgő halászkikötőjétől nyugatra a Les Aiguilles-i kőcsúcsok ülnek a tengerparton. Az okkersárga színű homokkő tűi 25 méter magasra nyúlnak ki a tengerből. Az erózió és az időjárás hatásai, a szél és a víz formálta sok éven keresztül. Zaghouan – egy igazi biofarm Zaghouanban, amelyet érdemes felkeresni, hogy megismerjük a helyi konyha különlegességét. Természetesen édességből nincs hiány.

SOUSSE, az európaiak kedvenc helye

Nem véletlenül szeretik ezt a helyet a külföldiek. Találunk itt luxusszállodát és gondozott zöld kerteket. Sétálhatunk hosszú kiépített tengerpartján. Vásárolhatunk souk-ban, ahol kötelező alkudozni az áruért vagy kalózhajózhatunk a tengeren. Érdemes megnézni az archeológiai múzeumot, de kiváló program a Nagymecset bebarangolása is. A város legrégebbi épülete a Ribat. A tunisi Bardo múzeum után itt található az ország legjelentősebb múzeuma a Kasbah. Kiváló program, ha átkocsikázunk a csodás hangulatú Port el Kantaouiba és megkóstolhatjuk a finom tenger gyümölcseit, utána üvegaljú hajóról megnézzük a tenger élővilágát.

Thalasso terápia – algák és hínárok az egészségünkért

Sok ember felismerte már, hogy a tengernek gyógyító ereje van. Sokkal jobb a közérzetünk egy tengeri fürdőzés után, ezért is használják egyre többen a Thalasso terápiát.

Több mint kétezer évvel ezelőtt Hippokratész görög orvos fedezte fel a tenger gyógyító erejét és hatásait. A reuma, az isiász gyógyításában segít, de az általános közérzetet is javítja. A sók és a jód nagyon jól oszlik el a tunéziai tengeri levegőben, a tüdő kitágul, intenzívebben tud lélegezni az ember. Ezt a fajta tengervizes terápiás alkalmazását ma Thalasso-nak hívják.

Az emberi bőr felszívja a tengervízben és az algasejtekben található ásványi anyagokat. A testszövet remineralizált, így a bőr puhábbá és feszesebbé válik. Algafürdők segítenek a mozgásszervi panaszoknál is. A tengeri algák ásványi anyag- és vitamintartalma magasabb, mint az összes többi természetes terméké, oxigéntermelésük miatt nem pótolhatók. Az egész szervezet pozitívan stimulált, keringést szabályozó és emésztő hatású, a tengeri moszat pedig csökkenti a koleszterinszintet, a húgysav- és a vércukorszintet is. Tisztító képességük miatt gyakran használják zsírcsökkentő kúrákban. Thalasso kezelésre szakosodott hotelek segítenek a terápia összeállításában.

Touzer – Szahara bejárata

A tengerpart után irány a Szahara. Különleges érzés a sivatagi oázisban sétálni. A híres dán-tenyér oázisában a pálmafák árnyékában felfrissülhetünk és élvezhetjük a nyugalmat. A bámulatos földönkívüli világ alkalmas dzsip túrákra. Végtelen homokdűnéken az ember porszemnek érzi magát. Érdemes kipróbálni a tevegelést is.

Nem véletlen, hogy sok filmes választja helyszínül a sivatagot. Touzer mellett Mos Espa dűnéin forgatták Star Wars filmet is. A díszletek még most is megtekinthetők. Gondolatban átélhetjük a Csillagok háborúját.