Az Indiai-Óceán világa

Már évezredek óta érintetlenül tündöklik ékszerként az Indiai-óceán vizében a Srí Lankától délnyugatra fekvő, az Egyenlítő magasságában található, 26 korallzátonyból álló szigetlánc, amely magát az „Utolsó földi paradicsom” elnevezéssel hirdeti. A körülbelül 820 kilométer hosszan húzódó korallzátonyfüzérhez majdnem 1200 kisebb-nagyobb sziget tartozik. A korallzátonyok közül csak kétszázat laknak őslakosok, ezek közül kilencven sziget változatos szálláslehetőséggel, elegáns éttermekkel várja a teljes pihenésre, gondtalan kikapcsolódásra és a tökéletes romantikára vágyó üdülőket.

A hely látványa ámulatba ejtő és magával ragadó: a pálmafás, fehér homokos partszakaszokkal szegélyezett érintetlen trópusi környezet, a természetfilmekből ismerős türkizszínű lagúnákkal tagolt szigetek, a káprázatos vízivilág és a buja trópusi növényzet képeslapra illő tájai már régóta vonzzák az utazókat. Marco Polo találóan „az Indiai-óceán virágának” írta le a szigetvilágot.

Nem véletlenül, hiszen a Maldív-szigetek növényvilága is magával ragadó. Legjellegzetesebb növényei közé tartozik a kókuszpálma, a csavaros pálma, a kenyérfa, a mangó és a különféle jellegzetes trópusi bokor. Állatvilágát a gyík, a gekkó, a holló, a gém, a sirály és természetesen a halak alkotják. Több ezer halfaj él itt, és a teknőspopuláció is kimondottan magas.

A Maldív-szigetekre a novembertől áprilisig tartó időszakban érkezik a legtöbb turista, a főszezonban a szállodák szinte mind megtelnek. Sokan keresik fel a helyet a karácsonyi, illetve az újévi időszakban is, amikor nemcsak teltházas szállodákkal, hanem magasabb szállodai árakkal érdemes számolnunk.

A szigetek trópusi éghajlata egész évben állandó kellemes meleget (napi átlaghőmérséklet: 30-32 °C) és sok napsütést biztosít; a klímát az állandó fuvallat teszi még kedvezőbbé.
Az időjárást azonban kétféle monszun is megváltoztatja. Az északkeleti „iruvai” monszun decembertől áprilisig tart, és a turisták számára kedvezően kellemes időjárással, tiszta égbolttal, alacsonyabb páratartalommal és szárazsággal jár. Február számít a legszárazabb, április a legmelegebb hónapnak. A délnyugati „hulhangu” monszun májustól októberig viszont szeles és esős évszakot hoz magával. Májusban és októberben esik a legtöbb csapadék, és a decemberi napok a leghűvösebbek.
Az óceán hőmérséklete így is egész évben kellemesen meleg: 27-28 °C körüli.
A globális felmelegedés hatásaként viszont mindenképpen szót kell ejteni a tengerszint-emelkedés veszélyéről, amely sajnos egyre inkább fenyegeti a szigetvilágból álló országot, ezért a maldív kormány a közelmúltban nem mindennapi akcióval hívta fel a világ figyelmét erre. A 2009 októberében – a világon először – a tengervíz alatt megtartott kormányülésen búvárfelszerelésben, kézjelek és speciális tollak segítségével tanácskoztak. A figyelemfelkeltő üzenet és az ebből a szempontból sikeresnek mondható megmozdulás célja az volt, hogy magára vonja a világ figyelmét, hogy ha az emberiség nem vigyáz jobban a földre, a Maldív-szigetek hamarosan a víz alá kerülhet!

Atollok

A maldív szigetvilág atollokra osztott. Az atoll egy korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport. A korallzátonygyűrű tengeri vulkánok körül keletkezik. Az atoll belső lagúnát vesz körbe, amelyben a szigetet létrehozó vulkán maradványai találhatók, az esetek többségében már a tenger szintje alatt.

A Maldív-szigetek földrajzi kinézetét a 26 atolljának köszönheti, amelyek kör alakú korallformációk.
A korallok egészen pontosan virágállatok, tengeri organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva szilárd vázat hoznak létre. Ezek húzódnak 820 km hosszan északtól déli irányba.
Az országban 202 sziget lakott. Azt, hogy egy sziget lakott vagy lakatlan, elsősorban az ivóvízkészlete határozta meg. A lakatlan szigeteken halakat szárítanak, vagy más mezőgazdasági célokra hasznosítják azt.

A 26 atoll közül az Észak-Male-Atoll esik a fővároshoz, Maléhoz a legközelebb, és itt található a legtöbb, a turizmus számára megnyitott sziget is, amelyek viszonylag rövid ideig tartó hidroplános vagy motorcsónakos transzferrel érhetők el.

Alámerülve

A legtöbb turista a vízi sportok adta sokféle lehetőség miatt keresi fel a Maldív-szigeteket. Ezek közül is a legnépszerűbb kikapcsolódásnak a nehézbúvárkodás számít. A búvárszezon januártól áprilisig tart, és az alámerülők legnagyobb örömére a kristálytiszta víz egyedülálló módon 60 méter látótávolságot is megenged, amit a színes halrajok és a korallok pazar látványa koronáz meg.

A bestdivingplaces.hu honlap véleménye szerint a hely azért annyira felkapott búvárkörökben, mert a merülőhelyek errefelé rendkívül változatosak. A lapos korallkertektől a kőfalakig, az atollcsatornákon át a roncsokig minden megtalálható itt. Gyakran találkozhatunk apró szirtcápákkal, teknősökkel, mantákkal és sasrájákkal. Majdnem mindegyik szigeten van saját cápa- és mantamegfigyelő hely.
A maldívi búvárkodás általában áramlásos merülést jelent: a búvárhajók nem kötnek ki, hanem követik a búvárokat a felszínen, ezért a merülések maximális időtartama 60 perc lehet, és az előírásoknak megfelelően legfeljebb 30 méterig lehet lemerülni. Mivel a víz hőmérséklete egész évben 27-29 fokos, a 3-5 mm-es búvárruha bőven elegendő.

Minden hotel-szigeten működik búvárcentrum, amelyek rengetegféle búvárkodási és búvártanfolyam-lehetőséget kínálnak: kezdőknek, haladóknak, profiknak, külön gyerekeknek és felnőtteknek. Érdeklődéstől függően rövidebb és hosszabb kurzusokat egyformán. Más és más élményt megélve, lehet merülni éjszaka, nappal és akár hajnalban.

Az éjszakai búvárkodás egyik sajátossága, hogy a korallok virágai ekkor nyílnak ki. A hold fénye mellett érdekes látványt nyújt még, ahogyan a pókok és rákok élelmet keresve elhagyják szivacsaikat.

Mindegyik búváriskola a biztonságot szem előtt tartva, nemzetközi sztenderdek szerint oktat. A búvárbázisok professzionalitását mutatja, hogy a balesetek rendkívül ritkák annak ellenére is, hogy naponta több százan merülnek.
A szabadtüdős búvárkodás a Maldív-szigeteken is a legegyszerűbb, és minden bizonnyal a legősibb búvárműfaj, amikor a búvár kizárólag úszószemüvegben vagy maszkban merül a víz alá. (A gyöngyhalászok például szabadtüdős búvárok.)
A könnyűbúvárkodással (snorkelling) is sokfelé találkozhatunk. Ilyenkor a snorkellező a víz felszínén lebeg; maszkot, pipát és uszonyt használva csodálja a víz alatti világot.
A nehézbúvárkodás (scuba diving) a búvárkodás legkomolyabb felkészülést igénylő válfaja, amikor a búvár oxigénpalackkal merül alá, ami lehetővé teszi számára, hogy 12-30 méteres mélységben akár 1 órát is a vízfelszín alatt töltsön.

Néhány szigeten „snorkelling safari”-ra is be lehet nevezni. Ennek keretében olyan korallzátonyokhoz viszik az érdeklődőket, ahol a nehézbúvárok is alámerülnek. A zátony teteje nem mélyebb, mint 4-5 méter, így az élővilág szemrevételezése a vízfelszínről is nagyon élvezetes. A „Discover Scuba Diving” elnevezésű program pedig szó szerint a „merülés felfedezését” jelenti. Délelőtt elméleti oktatás keretében megtanítják a merüléshez szükséges alapokat (technika, felszerelés, fizika stb.), majd a part mellett 3-4 méteres mélységben elsajátítható a palackból való légzés technikája. A napot a délutáni – maximálisan 12 méterig engedélyezett – merülés zárja.
Ha tetszett az ízelítő, be lehet iratkozni az egyhetes tanfolyamra, ami a hivatalos nemzetközi nyíltvízi búvárminősítést adja.

Nászresortok és programok

Miért ne házasodnánk külföldön? Azoknak a pároknak, akik kivételes helyszínt keresnek szerelmük megerősítésére, háborítatlan trópusi környezetben szeretnék kimondani a boldogító igent, netán el akarnak bújni a világ szeme elől, vagy egyszerűen a vakációt szeretnék megfűszerezni, kimondottan ajánlott a Maldív-szigetek.

Ártól és szolgáltatástól függően sokféle „esküvői csomag” közül lehet válogatni. Ezek tartalmazhatják a teljes asszisztenciát a ceremónia megszervezésében, az ara számára készülő frizura és smink elkészítését, a trópusi menyasszonycsokrot, a maldív stílusú gyűrűpárnát, a feldíszített oltárt, az élőzenét a szertartás alatt, az esküvői tortát, a pezsgőt, a „házassági bizonyítványt”, a virágokkal és gyertyákkal feldíszített szobát, az egzotikus gyümölcskosár bekészítését, a naplementés romantikus vacsorát vagy a vitorlázást és a másnapi pezsgős reggelit.

Az esküvői csomagok felára 100 000 és 400 000 Ft között változik.
Azok, akik nem hiszik, hogy a házasságok a mennyben köttetnek, próbálják ki a földi paradicsomban a Kuredu Island Resort***+-ot. A hagyományos esküvői csomagokon túl, külön kétszázötvenezer forintos felárért egy lakatlan szigeten, teljesen a személyükre szabott esküvőben lehet részük.
A Meeru Island Resort****+-ot választók számos szobatípus közül válasszák a cölöpökön álló 90 nm-es exkluzív suite-tot, amihez hálószoba, jakuzzi, étkezős nappali, jól felszerelt fürdőszoba, saját lagúnás medence tartozik. Hasonló adottságokkal várja a párokat a Sun Island Resort&Spa***** is.
A Veligandu Island Resort**** fő étterme svédasztalos étkezéseket kínál, az à la carte éttermében viszont a világ legdrágább fogásai közé tartozó japán wagyu marhasteaket lehet megkóstolni.
A Kurumathi Cottage**** egy pipa alakú szigeten található, míg a Baros Maldives Resort&Spa***** a világítótoronyban levő éttermére a legbüszkébb. A Kurumba Maldives Resort***** többszörösen díjnyertes szálloda. A Banyan Tree Resort*****+ viszont különösen búvárpároknak ajánlott, mert itt különleges, víz alatti (!) esküvőket is szerveznek.

Bármelyik szállodát vagy szigetet választjuk, nem tudunk rosszul dönteni. Minden a nyugalomról, a kikapcsolódásról és a romantikus együttlétről szól, a látvány és harmónia éppoly lenyűgöző mindenhol.
Esküvői tudnivalók: a szükséges dokumentumok másolatát (útlevél, születési anyakönyvi kivonat stb.) négy héttel indulás előtt el kell küldeni a Maldív-szigetekre (az eredetit pedig a helyszínen kell bemutatni a hatóságnak). Az esküvő előtt négy nappal meg kell érkezni a szigetre. Tapasztalat szerint a szertartás időpontját akár egy évvel korábban érdemes lefoglalni. Az esküvőhöz két tanú is szükséges, amiben a szálloda személyzete már megszokott természetességgel szívesen segédkezik. (Forrás: Atlasz Travel)
Igaz, a Maldív-szigeteken kötött esküvők Magyarországon nem számítanak hivatalosnak, az élmény azonban garantáltan mégis egy életre szól!
A desztináció azonban nemcsak a házasulandók, hanem a nászútra készülődők számára is ideális helyszín, hiszen a friss házasok itt páratlan természeti környezetben és nászutasbarát szállodákban élvezhetik ki a mézesheteket.

Kár, hogy a magyar utazási irodák egyike sem vette még át a mumbai KV Tours & Travels rendkívül eredeti ötletét. Pedig lehet, hogy lenne rá jelentkező. Az indiai utazási iroda ugyanis „válási csomagot”, pontosabban olyan maldív-szigeteki válást megelőző csomagot alakított ki lelki válságban vagy válásban lévő párok számára, amelyek segítenek a házasoknak kapcsolatuk rendbehozatalában és újjáépítésében.
A csomag elemeként egy házassági-válási tanácsadó is segíti a döntésüket. Vijesh Thakker, az indiai iroda vezetője fejéből kipattant ötlet iránti bizalmat csak tovább fokozza, hogy mindez egy olyan országban született meg, ahol a legkevesebb a válás a világon. Helyszínnek pedig választani sem lehetne jobbat: a „második mézeshetekkel” a siker garantált.

Kultúra és ember

Miféle emberek lakják a szigeteket? A maldívokról Európában csak alig valamit tudunk.
Az első lakosai i. e. 500 körül Srí Lankáról és Dél-Indiából érkeztek meg. Régészeti leletek bizonyítják, hogy még mielőtt 1153-ban áttértek volna az iszlám hitre, a Maldív-szigeteket hindu és buddhista kultúra jellemezte. Az arab és perzsa kereskedők után a XVI. századtól portugálok, németalföldiek, franciák és angolok is megfordultak a szigeteken. Az arab, afrikai, délkelet-ázsiai hajósok folyamatos jövés-menése nyomot hagyott az étkezési kultúrán és a népesség mai megjelenésén: a keveredésből mára egzotikus és végtelenül sokféle vonások alakultak ki. A lakosok megjelenési és a genetikai sokszínűsége mind azt bizonyítja, hogy a Maldív-szigetek a történelem során mindig is az emberek és kultúrák olvasztótégelye volt. Miközben a hivatalos nyelv a szingaléz, érdekesség, hogy atollról atollra más nyelvjárást beszélnek. A szigetek lakói 1153-ban tértek át az iszlám hitre, és a vallás azóta is különleges jelentőséggel bír az életükben.

Male 2×1 kilométere

A Maldív-szigetek legnagyobb és egyben fő szigete a 2 kilométer hosszú és 1 kilométer széles, 75 ezer lakosú Male. A főváros a kormányzat székhelye, a kereskedelem, a kézművesség, gazdaság, oktatás és egészségügy központja. A turistaszigetek meghatározó hangulatával ellentétben ez egy igazi nyüzsgő és gyönyörű kisváros, amelynek leglátványosabb részei a mecsetek, a mindig nyüzsgő piacok és a szűk kis utcák.
Érdemes ellátogatni a piacra, ahol olyan trópusi gyümölcsöket vásárolhatunk, amelyekkel itthon nemhogy nem találkozhatunk, hanem még a nevüket sem ismerjük. Ha már a fővárosban járunk, feltétlenül keressük fel a Szultán Parkot és a Nagypéntek-mecsetet, amelynek belseje korallmészkövekből lett kiépítve. Ne hagyjuk ki a maléi Nemzeti Múzeumot, amelyben a szultán tárgyai és különböző régészeti leletek tekinthetők meg.
Csendes és nyugalmas esték várják az esti felfedezőket, mert az iszlám vallás miatt az éjszakai szórakozóhelyek és kocsmák nem terjedtek el.
A Maldív-szigetek egyik legnagyobb reptere a Hulule reptér (2 km a központtól), amelyre az óceán és a szigetek látványa miatt felejthetetlen élmény a le- és felszállás. Hulule a maga nemében egyébként is páratlan a világon, mivel egyetlen kifutópályájának kezdete és vége is a tengerbe nyúlik.

Édes álom és ébredés

A sziget nemcsak szállodai lehetőséget kínál, hanem trópusi kertes, jól felszerelt bungalókat, villákat is. Látványosabbnál látványosabb kunyhókban, egzotikus házikókban, a fehér homokos parton pálmafák társaságában, türkizszínű lagúnák látványa mellett tölthetjük el a vakációt. A turisták által leginkább kedvelt terület a fővároshoz legközelebb eső Észak-Male-atoll.
Ide TOP 10 szállodák
A szigeteken remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőségekkel tehetjük teljessé a nyaralást.
A Foto flight nevű program keretében repülővel visznek fel bennünket a magasba, ahonnan nemcsak a panoráma egyedülálló, hanem kiváló légi felvételeket is készíthetünk.
Azok számára, akik a kiváló búváradottságok ellenére sem szeretnének búvárkodni, az üvegfenekű hajózás ajánlott: a bámészkodók számára a korallok és a színes halak látványa biztosítja a tökéletes kikapcsolódást.
Ha tehetjük, szánjunk időt a fővároshoz közeli programlehetőségre, és merüljünk tengeralattjáróval a víz alá.
Hajókirándulásokra is benevezhetünk, amelyek keretében a nyílt vízen delfinek ugrálják körbe a nézelődőket. Kedvező időjárás és áramlatok esetén pedig az ördögrájákat is megfigyelhetjük. Átmérőjük elérheti a hat métert, félelmetesnek tűnnek ugyan, de teljesen veszélytelenek: a manták planktonnal táplálkoznak.
Naplemente környéki fakultatív programnak számít a rájaetetés megtekintése, amelynek keretében egy helyi férfi ráják tucatjait eteti halakkal.
Mindenki számára felejthetetlen élmény lehet egy – rövidebb hajókázással elérhető – maldív lakatlan sziget meglátogatása is.
Kifejezetten romantikára vágyó pároknak ajánlott a kétórás naplementés vitorlázás. A nap óceánba bukásának látványát kiürített kókuszdióba töltött koktél vagy puncs elszürcsölgetésével lehet még tovább fokozni.
A szigeten nagyon sok program a spa és wellness szolgáltatásokra épül: ezek kapcsán virágszirmokkal, gyertyával, illóolajokkal varázsolhatják még harmonikusabbá az ottlétünket.
Szigetenként változik a vízisport-centrumok kínálata, az általánosan mindenhol bérelhető vízi felszerelések mellett kardhalhorgászatra, naplementés, éjszakai vagy éppen hajnali pecázásra is be lehet nevezni.
A választható programok sora szinte végtelen, az pedig, hogy miként érezzük (még jobban) magunkat az „Utolsó földi paradicsomban”, már csak rajtunk múlik.

Szálláshelyek

Az utazási irodák katalógusait böngészve nagyon sok szálláshely között válogathatunk. Érdemes először tisztázni, hogy mi az utazásunk célja: búvárkodás, semmittevő kikapcsolódás, aktív pihenés, testi-lelki feltöltődés vagy nászút? A maldív árszínvonal mellett szempont lehet, hogy félpanziós vagy all inclusive ellátást igénylünk-e. Szeretnénk-e a főváros közelében maradni, vagy éppen a minél távolabbi helyek a szimpatikusabbak? És sok minden egyéb mellett mérlegeljük azt is, hogy egy kisebb és teljes nyugalmat biztosító, vagy nagyobb és számos aktivitást, jó programokat kínáló szigeten szeretnénk eltölteni a vakációt?
Ellentétben a többi turistacélponttal, arra kell számítanunk, hogy a maldív szállások inkább előfoglalási kedvezményeket nyújtanak. Last minute kedvezményekkel csak főszezonon kívül találkozunk. A főszezoni foglalást kezdjük el minél hamarabb intézni. Ha esetleg úgy alakul, hogy nincs elég időnk a keresgélésre, akkor inkább a széles kínálati palettával és nagyobb szállodai kontingenssel rendelkező utazásszervezőkhöz forduljunk. A maldív-szigeteki szálláshelyek mind csodálatos trópusi környezetben helyezkednek el, közel a parthoz, pazar kilátással az óceánra vagy a lagúnákra. A legtöbb sziget negyedóra alatt bejárható, sok helyen biciklivel közlekednek. Jellemzőek a felszerelt és igényesen kialakított bungalók. Jó részük nemcsak hogy vízparti, hanem egyenesen a vízre, pontosabban pallókra lett építve.

Az Utazó TOP 10 ajánlás:

1. Hilton Maldives***** – a világ legjobb szállásaival vetekszik. Igaz, hogy drága, de a vendég itt megkapja, ami a pénzéért jár. Álomszép dús, egzotikus környezet, hűtött törülköző, friss gyümölcs napközben, úszómedence a kertben, kivilágított teniszpálya, hagyományos ájurvéda és feng shui tradíciókra épülő Sun Spa központ. Kényelmes és modern berendezésű „beach” és „water” villák.
2. Olhuveli Spa & Beach Resort***** – 8 parti villa, 63 deluxe szoba, 21 deluxe víz feletti villa, 32 jakuzzis víz feletti villa, 5 nászutas víz feletti villa. Ajánlott búvároknak és nászutasoknak egyaránt. Rengeteg aktivitás, színvonalas éttermek.
3. Royal Island Resort&Spa***** – all inclusive resort. Nagyon erős a spa- és wellness-részlege.
4. Angsana Resort&Ihuru Island Resort***** – a nyugalom oázisa. Színvonalas bungalók, és a fürdőszoba egy álom! Japán, thai és indiai konyha. A gyerekek számára viszont semmi különlegeset nem alakítottak ki.
5. Kurumathi Cottage Club**** – 151 egyszintes nádtetős bungaló csodálatos panorámával, az ellátás all inclusive. Fitness-wellness részleg, kinti medence, vízisport-centrum.
6. Hotel Meeru Island Resort**** – sok utas kedvence. Jó a strandja, szépek a szobák, bérelni lehet kenut, szörföt; lehetőség van szonkingra, búvárkodásra, golfra, krikettre, strandröplabdára; foglalható photoflight program és még sok más.
7. Holiday Island Resort Hotel Maldives**** – 142 szoba és világhírű merülőhely a szálloda közelében. Nyugati és keleti konyha egyaránt működik, és minden a komfortról szól. Aktív sportélet és jó szórakozási lehetőségek.
8. Makunundu Island**** – egy bájos kis szigeten található, este 9 és 10 óra között a partról szirtcápákat lehet látni, egy héten ötször à la carte- és kétszer büféétkezés van. Feltétlenül nyugalmat és relaxációt keresőknek ajánlott.
9. Thulhagiri Island Resort*** – jó étteremmel, profi búvárcsapattal, kisgyerekes családoknak nem, sokkal inkább pároknak ajánlott. Sok vendég tér ide vissza újra és újra.
10. Summer Island Village*** – 92 szoba és 16 víz feletti villa. Jó ár-érték arány, egyszerű szállás napi kétszeri takarítással, de aki az 5*-ra vágyik, mindenképpen keressen tovább.

Legyél az első hozzászóló "Az Indiai-Óceán világa" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*