Az egyedülállóan szép tájainak, természeti kincseinek, csodálatos élővilágának, a helyiek lenyűgöző kultúrájának és számtalan rejtett csodájának köszönhetően minden utazni vágyó bakancslistáján szerepel Indonézia legnépszerűbb úti célja, Bali.
Bali Jávától keletre található, a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, amely otthont ad az indonéz hindu kisebbségnek. A helyiek kultúrája nagyon színes, főként a vallási alapú táncművészetéről, fafaragásáról és festészetéről híres. Számtalan gyönyörű hindu templom található a szigeten. Ezek közül a legkiemelkedőbb a Bratan-tó partján fekvő úszótemplom, amelyet 1663-ban építettek a tó istennője tiszteletére, aki egyben a termékenység istennője is – emiatt számtalan gyermekáldást váró zarándok látogat el ide évről évre. A tavat hegyek ölelik körbe és szinte mindig köd ül a tájra, így azt a látszatot kelti, hogy a templom a vízen úszik.
A Bratan-tó mellett az Uluwatu templomot és a világörökség részét képező Tanah Lot templomot is érdemes felkeresni, hiszen mindkét szentély egy tengerbenyúló sziklafal tetejére épült csaknem ezer éve. A szikláikról napnyugtakor páratlan a kilátás az óceánra, ráadásul ekkor láthatjuk a helyiek által előadott tradicionális táncot, a Kecakot is.
Az ősi vallási helyeken kívül található még néhány olyan falu is Balin, ahol megmaradtak a tradicionális, több száz éves építészeti hagyományok. Ilyen például Penglipuran, amelyet még a XI. században alapítottak, és bambuszból készült épületeivel azóta is igyekszik megtartani hagyományos képét.
Bali szigete mindemellett számtalan természeti kincset is rejt: trópusi erdők, krátertavak, gyorsfolyású folyók, vízesések, kanyonok, rizsföldek, gyümölcsösök, korallzátonyok övezik a hat tagból álló vulkánláncot.
Tengerpartjai igen érdekesek – míg a déli részen lévő strandok mesebeli, hófehér homokkal borítottak, addig az északi és a nyugati partvidék fekete, vulkáni homokos.
Amennyiben Balin tartózkodunk, mindenképpen próbáljuk ki a helyi ételeket is, mivel az indonéz konyha nagyon egyedi és változatos. Az ételek leginkább a kínai és a thai fogásokhoz hasonlíthatók, hiszen a helyiek rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint sokféle fűszert használnak, igen gazdagon. Emellett többnyire minden ételük alapja a rizs, az egyik specialitásukat, a lawart – amely apróra vágott húst tartalmaz zöldségekkel, kurkumával és számtalan fűszerrel ízesítve – is rizzsel tálalják. A mindig friss tengergyümölcseivel és különböző halakkal is találkozhatunk szinte minden étlapon, frissítő gyanánt pedig a helyi világos sört, a Bintangot, illetve a frissen készített gyümölcsleveket érdemes kipróbálni. Persze az egzotikus gyümölcsökről se feledkezzünk meg, ugyanis a nedves klímának és a vulkáni talajnak köszönhetően ízletes és friss gyümölcsöket kóstolhatunk: mangót, papayát, a hazaival összehasonlíthatatlan, krémes állagú banánt és duriant, ami egy különleges ízzel és illattal bíró helyi gyümölcs.
Rekecki Orsolya
Legyél az első hozzászóló "Az istenek szigete, Bali" című cikkhez