Az ünnepi hétvégén is lehet síelni! – persze, csak a szabályok betartásával

Tavasziasra váltott az idő a városban pénteken, 12.-én, kiskabátban rójuk az utcákat, végre egy kicsit sétálhatunk a napon, persze szigorúan betartva a pandémia miatti védekezést. De ez nem tart sokáig, jön a hidegfront. A síelők örömére telik még egy nekifutásra, ott nem tavaszias az idő most sem.

A síközpontoktól azt az információt kaptuk, hogy három hazai síterepen is lehet síelni a négynapos szünetben. A meteorológiai jelentés is alátámasztotta, hogy hidegre fordul az idő. Eplény, Mátraszentistván és Sátoraljaújhely az a három síterep, amely még a március idusának idején is nyitva lesz. A Bakonyban és Mátrában még bőven van a technikai hóból, ezen a két helyen akár húsvétig (április 4.) is kitarthat a síszezon. Sátoraljaújhelyen végleg bezár a libegő március 15-ével, de jó hír, hogy helyette kettő másik épül!

A síszezon tehát idén elég hosszúnak ígérkezik, azonban csak ott, ahol a hógyártáshoz szükséges technikai feltételek biztosítottak! Az Intersport Síaréna Eplény facebook oldalán így csábítják a síelőket: „Pályáink felgyorsultak, a masszív hóréteg víztartalma megnőtt, így rendkívüli élvezet csúszni.… Ajándék minden nap a Kaland hegyen.”

Arra hívják fel a figyelmet, hogy nyitvatartásuk megváltozott: 9:00-17:00-ig tartanak nyitva, és az Intersport síkölcsönző és a Quattro síiskola a hatályos járványügyi előírások miatt nem üzemel! Beszámoltak arról is, hogy a 2020/21-es szezonban otthont adtak a rendkívül sikeres Ski43 programnak, melynek keretében 12.500 gyerek 590 csoportban, 325 iskolából, 185 településről, 18 megyéből látogatott el hozzájuk az elmúlt két hónapban.

A járványügyi rendelkezések szerint a Mátraszentistváni Sípark szolgáltatásai – a síkölcsönző és síiskola – március 8-tól előreláthatólag március 22-éig szünetelnek. Itt a hóréteg 60-90 centis, és az előrejelzés szerint 22-éig, az összes hóágyúzható sípálya nyitva, vagyis a tízből kilenc várja a sportokat. Az összes felvonó működik.

Hideg van, nincs vége a télnek, a következő egy hétben kitart a hideg, a következő hét végén is jó síelős idő lesz – mondta Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark szóvivője. Szerinte bár nincsenek szálláslehetőségek, de több síelőt várnak, és megtelnek majd a parkolók. Normális átlagos hétvégére számítanak.

Bódi Ágnes