Az Utazó körkérdése: mit hozhat a téli szezon? Válaszol a szállodavezető.

Gaál Miklós, a Donautica Hotel szállodaigazgatója

Az Utazó téli körkérdésében arra kerestünk választ, mit hozott az ősz és a nyár a szállodaiparban, és mire számítanak a szakemberek az ünnepi időszakban, valamint 2023 telén az energiaválság mellett. Aki válaszol: Gaál Miklós, a Donautica Hotel szállodaigazgatója.

– Milyen volt a Hotel nyári szezonja?

– Az előző nyár kiemelkedő eredményei után a tervezésnél bíztunk a sikeres folytatásban, de az első félév történései már árnyalták egy kicsit ezt a várakozást. A megnyíló külföldi utazások lehetősége, a Szépkártya egyéb célú felhasználhatósága gyengítette a keresletet, emellett az alapanyagárak jelentős változása negatívan hatott a az eredményességre. Összességében mégis pozitívan értékeljünk az idei nyarat hiszen bevételeink tovább nőttek, de tény, hogy ezt 5-8 százalékos kihasználtság csökkenése mellett értük el. Szinte kizárólag hazai vendégekből tevődött össze a vendégkörünk, akik rövidebb ideig tartózkodtak a tavalyinál.


– Mit hozott az ősz?

– Az egyéni utazók körében tapasztalt csökkenést sikerült kompenzálni a vállalati rendezvényekkel, így a minimális – bázishoz viszonyított – foglaltság csökkenés ellenére az őszt is bevételnövekedéssel zártuk.

– Mit tesznek az energiaválság kapcsán a költségek racionalizálása érdekében. Mennyiben érinti ez a vendégélményt?

– A kényszerhelyzet hatásait teljesen kivédeni lehetetlen, viszont minden elképzelhető elemét átvizsgáltuk működésünknek annak érdekében, hogy az energiafelhasználást racionalizáljuk. Az észszerűsítések mellett egyfajta előre menekülést dolgoztunk ki. Felgyorsítottunk minden olyan fejlesztést, amely az energiafelhasználás csökkentését segíti elő. Kínosan vigyáztunk mindemellett arra, hogy azt amiben a legerősebbek vagyunk, a vendégélményt ne romboljuk le. Ennek jegyében már a nyár elején attrakcióbővítéssel igyekeztünk még vonzóbbá tenni magunkat és ez sokat segített is amit a visszajelzésekből tudunk mérni. Elsősorban az elektromos „flotta” felállítása dobott nagyot a vonzerőnkön.

– Mennyire kellett árat emelni a költségek növekedése miatt?

– Árainkat dinamikusan képezzük már a nyitás óta, figyelve arra, hogy az ár érték arányt megtartsuk. Az előző évhez viszonyítva mintegy 15%-kal nőtt a szállodai átlagárunk, ennél némileg magasabb a növekedés a vendéglátás oldalon. Mindez azonban csak töredékeiben képes fedezni a költségek változását.

– Mivel készülnek a karácsony, szilveszteri időszakra és milyen eredményt várnak az ünnepi időszakra?

– Értékrendünk középpontjában már a kezdetektől a test és lélek harmóniájára törekvés állt. Ez a karácsonyi időszakban még hangsúlyosabbá válik. Igyekszünk átvállalni a családoktól a készülődéssel járó terheket és a legfontosabbat az egymásra szánható minél több „minőségi idő” eltöltését biztosítjuk vendégeinknek. Ebbe közös étkezések, játékok, süteménykészítés, családi mozizás is tartozik. Szilveszterkor viszont igazán önfeledt szórakozást zenés, táncos évbúcsúztatót tartunk.

– Ön milyen látnivalókat, programokat javasol annak, aki az ünnepi időszakban, vagy az év elején az Önök régiójába utazik?

– Ahogy mondani szoktam, varázslatos fekvésünk kapcsán, hogy itt már nem lehetünk közelebb a természethez. A Gemenci-erdő közelsége, vagy az Észak-Mecsek apró festői falvai a téli időszakban is mind csábítanak az egynapos kirándulásokra. Ezután igazán jólesik mindenkinek egy romantikus szabadtéri forró fürdő és szaunázás a Donauticában.