Novemberben tovább nőtt az utasforgalom a frankfurti reptéren

Novemberben tovább nőtt a frankfurti repülőtér utasforgalma, de még nem érte el a járvány előtti szintet – közölte honlapján a reptér üzemeltetője, a Fraport AG.

Novemberben 4,1 millió utas fordult meg a frankfurti repülőtéren, 41,2 százalékkal több, mint egy éve. A járványvédelmi korlátozások által nem érintett utolsó bázisévhez, 2019 novemberéhez képest azonban az idei novemberi forgalom még 19,2 százalékos elmaradást mutat. A téli menetrend kezdetével az üzleti utazások növekedése különösen szembetűnő volt, kivált az interkontinentális célállomások, ezen belül is Észak-Amerika viszonylatában. Jelentősen növekedett az üzleti utasforgalom nyugat-európai viszonylatban is.

A turisztikai célú utasforgalomban az előző hónapokhoz hasonlóan azonban továbbra is az olyan célállomások, mint Ciprus, Törökország és a Karib-térség célállomásai vezették a listát. A teherforgalom volumene viszont tovább csökkent, az idén novemberi 14,5 százalékkal maradt el a tavalyitól. A légi teherforgalom csökkenésének a legfőbb oka továbbra is a gazdasági aktivitás általános lassulása és az ukrajnai háború miatt a légtérben fennálló korlátozások voltak.

Novemberben 32,5 ezer fel- és leszállást hajtottak végre a frankfurti repülőtéren légi járművek, 12,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A légi járművek összesített felszálló tömege 11,4 százalékkal 2,0 millió tonnára emelkedett.

A Fraport kezelésében működő külföldi repterek forgalma is nött novemberben. A szlovéniai Ljubljana repülőterén 66,8 ezer utas fordult meg, 46,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A brazíliai Fortaleza és Porto Alegre repülőterek forgalma 8,0 százalékkal 1,2 millió utasra nőtt. A perui Lima repülőtere a 2021 novemberinél 30,3 százalékkal több, 1,7 millió utast szolgált ki az idén novemberben. (MTI)