Balatoni hajózás, miskolci séta, gemenci robogás – hétvégi programajánló

A garantált városnéző séták kilencedik évada kezdődik meg Miskolcon. Vadonatúj fesztivállal, és a Téli Vitorlás Versenysorozat utolsó versenyével köszöntik a tavaszt Balatonlellén. A hétvégi programkeresésnél érdemes arra is gondolni: újra menetrend szerint közlekedik az erdei kisvasút a Gemencben.

Tavaszköszöntő a Balatonnál

Idén március 11-én szombaton rendezik a VII. Tavaszi Regatta vitorlásversenyt Balatonlellén. A Tavaszi Regatta a Téli Vitorlás Versenysorozat utolsó állomása, ezt megelőzően a Mikulás Regattán, a Szilveszteri Regattán és a Farsangi Regattán mérték össze tudásukat azok a hajósok, akik szerint a Balaton egész évben élvezettel hajózható.

Szintén március 11-én a BL YachtClub kikötőjében a parton első alkalommal rendezik meg Balatoni Borok és Füstölt Falatok Fesztiválját. Egy helyen egy időben több mint öt étterem fogja füstben sült remekeit elkészíteni, miközben több borásszal találkozhat az, aki szereti a balatoni borokat. Az ételkínálatban lesz malac, marha, kacsa, pisztráng, lazac, sőt még liba is. A borok közül a könnyed fehérektől kezdve a testes vörösig mindent megtalálnak majd az érdeklődők. “A füstölt ételeket nagyon kedvelik a vendégek, a füstölt pisztráng nem csak külföldön, de Magyarországon is közkedvelt csemegének számít.” mondta el Balogh Emese, az esemény öltletgazdája, aki egyben a régió legrégebben – 1961 óta – üzemelő halsütőjének tulajdonosa is.

A tavasz további része is tartogat programokat, április 22-én folytatódik a nagysikerű Kishegyi Kortyok és Falatok elnevezésű gasztronómiai fesztivál a balatonlellei Kishegyen, ahol számos étterem, borászat és cukrászda kínálata mellett kézműves vásár, vezetett túrák, és hatalmas buli is várja az odalátogatókat.

Újra városnéző séták Miskolcon

Ismét városnéző sétára invitálja az érdeklődőket a Tourinform Miskolc március 11-én. Az iroda ezzel elindítja a nagy sikerű garantált városnéző séták kilencedik évadát, melynek keretében előre meghirdetett időpontokban új tematikák mentén mutatja be a város értékes látnivalóit.

A miskolci Tourinform iroda 2015 óta szervez garantált városnéző sétákat, melyek évről évre egyre népszerűbbek. A turisztikai szezonban, márciustól novemberig minden hónap második szombatján a belváros látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők különböző izgalmas tematikák mentén. Immár harmadik éve színesítik a programsorozatot a Miskolc más részeiben szervezett séták, így idén a belváros mellett hat másik városrészt is bemutatnak az iroda idegenvezetői.

A séták egyik különlegessége, hogy gyakran olyan helyszínekre is eljuthatnak a résztvevők, melyek egyáltalán nem vagy csak külön engedéllyel látogathatók. Így lehetett például a színfalak mögé nézni a Tűzoltóság és a Vám-és Pénzügyőrség épületében vagy a Miskolci Közlekedési Vállalat telephelyén.

Az idei tematika is tartogat néhány újdonságot. Júniusban például az igazság nyomába eredhetünk a belvárostól a Zsolcai kapuig, míg júliusban két új városrész – Martinkertváros és a Vasgyár – értékeit fedezhetjük fel szakavatott idegenvezető segítségével, de indul séta Görömbölyön és az Egyetemvárosban is a korábbi évekhez képest megújult tartalommal.

A sétaévad március 11-én 10 órakor indul a Tourinform irodától, és a város történetében nevezetes eseményekről szól, „10, 50, 200, 700 – Emlékezés kerek évfordulókra” címmel. A séták éves menetrendje a város turisztikai portálján tekinthető meg, a https://www.hellomiskolc.hu/garantalt-varosnezo-setak oldalon.
Akik rendszeresen szeretnének részt venni a sétákon, azoknak érdemes 6 alkalomra szóló bérletet váltani, de sétajegy is vásárolható, ami kiváló ajándék lehet a város története és nevezetességei iránt érdeklődőknek.

Ismét menetrend szerint közlekedik az erdei kisvasút a Gemencben

Március 11-étől újra menetrend szerint közlekedik az erdei kisvasút a Gemencben, és a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is ekkortól várja a látogatókat teljes szolgáltatásával – közölte az erdőgazdaság hétfőn az MTI-vel.

A Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint a tavaszi menetrendi időszakban, március 11-étől hétvégenként és ünnepnapokon 10 órakor, délben, valamint 14 óra 30 perckor indulnak az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről a Gemenci Állami Erdei Vasút járatai a Malomtelelő állomásig. Az utolsó vonat a Gemenci erdőből 15 óra 35 perckor indul vissza. A jegypénztár 9 és 15 óra között tart nyitva.

A szerelvényeket dízel mozdonyok vontatják, a Rezét gőzös csak a nyári menetrendi időszak kezdetén, április utolsó hétvégéjén áll szolgálatba. Az Ökoturisztikai Központ Pörbölyön minden nap 8 és 17 óra között várja a kirándulókat. Hétköznapokon az ingyenesen igénybe vehető parkoló, a játszótér és a közeli vadmegfigyelő erdei állatai látogathatók, az erdei vasút és a kiállítások azonban csak előre bejelentkezett csoportok számára érhetők el. Hétvégén és ünnepnapokon viszont teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság.

A Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben című, valamint a Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas című kiállítások hétvégén 9 és 15 óra között látogathatóak – olvasható a közleményben. A Gemenci Erdei Vasút Magyarország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. Nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci erdőben halad.