49 euróért egész Németország beutazható lesz májustól – minden, amit a Deutschlandticket-ről tudni érdemes

Jön az országos Deutschlandticket Németországban: a 49 euróba kerülő havi bérlet – a 9 eurós jegy utódja – április 3-tól lesz megvásárolható. De hol és meddig érvényes, illetve hogyan beszerezhető?

A német autóklub, az ADAC közlése szerint a tömegközlekedési eszközökre szóló 49 eurós havi bérlet május 1-től lesz érvényes. A hivatalos értékesítés azonban a tervek szerint már április 3-án elkezdődik. A Deutschlandticket chipkártyaként vagy mobiltelefonos jegyként lesz kapható, továbbá egy átmeneti időszakban a tervek szerint papíralapú, QR-kóddal ellátott formában is kínálják majd.

Mivel a szövetségi kormány több milliárd euróval támogatja a közlekedési vállalatokat, hogy kompenzálja a 49 eurós jegy által okozott bevételkiesést, a projekt uniós szinten állami támogatási jogi kérdéseket vet fel, ezért még az Erópai Bizottság jóváhagyására is szükség van.

Meddig érvényes?

Mivel havi bérletről van szó, a Deutschlandticket csak havi előfizetés formájában érhető el. Automatikusan megújul, ha a tulajdonos nem mondja le időben. Elődjéhez, a 9 eurós tickethez hasonlóan ez is személyre szóló jegy, és nem átruházható. Az előfizetés havonta felmondható. Hat év alatti gyermekeknek nincs szükségük jegyre.

Forrás: bahn.de

Hol érvényes?

A 49 eurós jegy Németország-szerte érvényes a helyi tömegközlekedés valamennyi buszán és vonatán. Az új jegy 49 eurós árával sokkal olcsóbb, mint sok más bérlet a német nagyvárosi területeken. Az ár azonban úgynevezett bevezető ár. Ezért a későbbiekben emelésre lehet számítani.

Hol vásárolható meg?

A Deutschlandticket a tervek szerint bármelyik nagy német tömegközlekedési vállalatnál megvásárolható lesz személyesen és az interneten is.

Meddig marad 49 euró?

A 49 eurós jegyre kétéves bevezető időszakot terveznek. De már a második évtől – azaz 2024-től – drágulhat a jegy. A tervek szerint ugyanis árdinamizálást hajtanak végre: az előfizetési díj automatikusan az infláció mértékével emelkedne.