Balatoni siker: Európa 10 legjobb vízparti települése közé választották Keszthelyt

Forrás www.keszthely.hu

Előkelő helyen végzett Keszthely az Uswitch.com portál listáján, amelyen a legjobb európai tóparti települések rangsorát állították össze: a balatoni város a 9. lett.

A listát sajátos szempontok alapján állították össze: ezúttal elsősorban a zöld felület arányát vették alapul, valamint azt, hogy a nyári hónapokban mennyi a napsütéses órák száma, milyen az átlaghőmérséklet és a vízhőmérséklet. Az Uswitch.com portál listáján Keszthely a 195 napfényes órája, a 26 fokos nyári átlaghőmérséklete, a 24 fokos vízhőfoka, és a zöld területek 62 százalékos aránya miatt lett a kilencedik. A 10 legjobb tóparti település listája:

  1. Bolsena (Olaszország)
  2. Sainte-Croix-Du-Verdon (Franciaország)
  3. Limone Sul Garda (Olaszország)
  4. Castiglione del Lago (Olaszország)
  5. Mörbisch am See (Ausztria)
  6. Orta San Giulio (Olaszország)
  7. Morcote (Svájc)
  8. Sirmione (Olaszország)
  9. Keszthely (Magyarország)
  10. Menaggio (Olaszország)

A rangsornál alapul vett szempontokon túl Keszthely megannyi más miatt is remek hely kirándulásra, nyaralásra. A legismertebb látnivaló alighanem a világhíres Festetics Kastély, amely Magyarország leglátogatottabb kastélya és öt épületben hat állandó kiállítással várja a látogatókat. Többek között itt látható Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel, a Pálmaház és Madárkert valamint a hintógyűjtemény is.

Keszthely a balatoni hajózás egyik központja. Kikötőjéből sétahajók indulnak és lehet vitorlázni is. Keszthely határában van a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik bemutatóhelye, a madárgyűrűző központ Fenékpusztán.