Melyik a legélhetőbb nagyváros? Mutatjuk a listát!

Melyik a legélhetőbb nagyváros? Mutatjuk a listát!Bécs a legélhetőbb nagyváros Forrás: wien.info

Megint az osztrák főváros bizonyult a világ legélhetőbb metropoliszának a Mercer-féle ranglistán. Budapest a 76. helyen szerepel.

A New York-i székhelyű Mercer üzleti tanácsadó cég 231 nagyvárost vizsgált meg az ott dolgozó külföldiek szempontjából számos tényezőt figyelembe véve, amelyek között a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, szabadidős és sportlehetőségek is szerepeltek. A cég ranglistáján az első tíz nagyváros között nyolc európai található: Németország és Svájc három-három várossal áll az élmezőnyben, Új-Zéland, Kanada és Ausztrália pedig egy-egy várossal került a top tízbe – ismertette a felmérést a hirado.hu.

  • Az 1,8 millió lakosú Bécs kilencedik éve áll a toplista élén élénk kulturális életével, jó egészségügyi ellátásával és mérsékelt lakhatási költségeivel.
  • A második helyen Zürich szerepel.
  • A harmadik helyen Auckland és München osztozik.
  • Vancouver az ötödik, a kanadai város az észak-amerikai kontinens legélhetőbb metropolisza.
Melyik a legélhetőbb nagyváros? Mutatjuk a listát!

Auckland a harmadik helyet szerezte meg a listán, holtversenyben Münchennel

Ázsiában a 25. helyen álló Szingapúr, Latin-Amerikában pedig a 77. helyen szereplő Montevideo a térség listavezetője. Afrikában a 89. helyen álló Durban a legjobb. London az előző év óta egy helyet csúszott vissza, így most a 41.

A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került.

A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (75.) után a harmadik, Pozsony (80.) és Vilnius (81.) követi. A jelentés szerint az elmúlt 20 évben a legtöbb kelet-európai nagyvárosban javultak az életkörülmények.

„A megnövekedett életszínvonalnak, a versenyképes munkaerőpiacnak és a tehetségeknek köszönhetően sok ilyen város vált vonzóvá a multinacionális vállalatok számára” – mondta el Martine Ferland, a Mercer európai és csendes-óceáni térséggel foglalkozó elnöke, egészségügyi társelnöke.

A ranglista alján immár egy évtizede Bagdad ragadt le, idén a 231. – a polgárháború sújtotta szíriai Damaszkusz hat hellyel előzi meg az iraki fővárost.

Legyél az első hozzászóló "Melyik a legélhetőbb nagyváros? Mutatjuk a listát!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*