Berektúra, erdőjárás, lampionvarázs – hétvégi programajánló

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az igazi tavasz érkeztével megsokasodtak a kirándulóprogramok: túra és vonatozás a gemenci erdőben, barangolás a csodás balatonfenyvesi Berekben, túra a Bükkben. Másféle kikapcsolódást ígér a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely tavaszi lampionvarázzsal, Siófok pedig tavaszi fesztivállal vár.

Kisvonatozás a gemenci erdőkben

Fotó: turizmus.gemenczrt.hu

Már tavaszi menetrend szerint közlekednek az erdei vasút járatai a gemenci erdőben, és a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is teljes szolgáltatással várja látogatókat a nemzeti ünnepen – közölte a Gemenc Zrt. kedden az MTI-vel.

A vasúti járatok hétvégenként és ünnepnapokon 10 és 12 órakor, valamint 14 óra 20 perckor indulnak Pörbölyről Malomtelelő állomásig. Az utolsó vonat a gemenci erdőből 15.25-kor indul vissza – írták a közleményben.

Az ökoturisztikai központ kiállításai hétvégén 9 és 15 óra között lesznek nyitva, felkereshetik a kirándulók a vadmegfigyelőt is. A központban látható lesz a gemenci erdő életközösségét, a Sárköz népművészetét ismertető Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben című, illetve a gemenci gímszarvast több mint 300 fotón, diorámával bemutató kiállítás.

Hétköznapokon a központ játszótere, a közeli vadmegfigyelő látogatható, az erdei vasút és a kiállítások előre bejelentkezett csoportok számára érhetők el.

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Művészi lampionok, vurstli és a 116 éves körhinta is várja a közönséget esténként a Fővárosi Állat- és Növénykert Tavaszi lampionvarázs eseményén, március 18. és április 21. között Budapesten.

A Tavaszi lampionvarázson több száz, kínai művész által készített lampiont láthat a közönség. A legtöbb közülük állatokat, növényeket, mitológiai lényeket ábrázol, de a kínai civilizáció jellegzetes motívumai is megjelennek. Lesznek óriási sárkányok és óegyiptomi, piramisokat és szfinxet megjelenítő lampionok is.

Emellett állatos látnivalók is várják a lampionvarázs helyszínén a közönséget, például látható lesz magyar tarkamarha, mangalica, gyimesi racka juh, kameruni juh és törpekecske, hucul ló, alpaka, teve és újszülött kecskegidák is.

A Tavaszi lampionvarázs időszakában a cápákat, rájákat, különféle rajhalakat és más tengeri állatokat bemutató Cápasuli is nyitva tart este fél 10-ig.

Minden este üzemel az 1908 óta működő Schäftner-féle falovas-hintós körhinta, két másik nosztalgia körhinta, a törpekerék, de a gyerekek felülhetnek a népszerű kisvasútra is.

Az esemény helyszínét a látogatók a műemléki körhinta melletti kapun át közelíthetik meg. A bejáratot a márciusi időszakban 18 órakor, áprilisban esténként 18:30-kor nyitják meg, a helyszínen tartózkodni este tíz óráig lehet – áll a tájékoztatóban. (MTI)

Startol a Siófoki Tavaszi Fesztivál

Kulturális programsorozattal színesíti a tavaszt a Kálmán Imre Művelődési Központ: 2024. március 22. és április 29. között megannyi izgalmas esemény várja a kultúra szerelmeseit Siófokon. A Kálmán Imre Művelődési Központ színháztermét többek közt neves előadók, örökzöld dallamok, színházi és táncos előadások töltik meg.

Március 22-én, pénteken kiállítás megnyitóval indul a fesztivál: Szentpéteri Márta Színekbe szédülő álmok című festménygyűjteményét csodálhatja meg minden érdeklődő. Még ezen a napon a komolyzene kedvelőinek Teleki Miklós zongorázik, vendégei Kovács Anikó hegedűművész és Mukk József operaénekes. A hangverseny Tavaszi hangok címet viseli.

A Színház világnapját, március 27-ét egy örök klasszikussal, A Pál utcai fiúk zenés játékkal ünnepelik a Pannon Várszínház előadásában. Április 4-én az Illúzió mesterei kápráztatják el Siófok közönségét egy varázslatos bűvész show-val.

Fotó: Kálmán Imre Művelődési Központ Siófok

A könnyűzenét kedvelőknek Zorán koncertje koronázza meg a fesztivált. Méltán híres dalai és karakteres, egyedi hangzása tölti majd meg a színháztermet április 10-én.

A Pécsi Harmadik Színház április 12-én Dévényi Ildikó Karády estjével, egy zenés pódium játékkal kápráztatja el a nézőközönséget, mely elmeséli színésznőnk megindító élettörténetét. A The Art Színház Komárom izgalmas vígjátéka, a Komámasszony, hol a stukker? Című modern feldolgozású komédiája meglepő színfoltként bővíti majd a fesztivál palettáját április 14-én.

A Kossuth-díjas színművész, Kern András április 18-án a Lövölde tér című estjére vár minden érdeklődőt. Vendégeivel, Hernádi Judittal és Heilig Gáborral megannyi történettel, humorral és dallal bűvöli majd el a közönséget.

A gyermekek számára is készül a Művelődési Központ: április 23-án az Ágacska című zenés mesejáték repíti el a kicsiket és nagyokat Csukás István fantáziavilágába, melyet a Jászai Mari Színház hoz el a városba.

A rendezvény zárónapján, április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük: a Diótörő Balett Egyesület Balett képek című produkciója ejti majd ámulatba a nézőket, ezzel méltó keretet adva az immár több, mint két és fél évtizedes múltra visszatekintő Siófoki Tavaszi fesztiválnak.

Nemzeti Park az erdőben – erdő a Nemzeti Parkban

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

„Hogy valójában melyik is van melyikben, nem mindig tűnik egyértelműnek. Néha a fától nem látszik az erdő – néha az erdőtől a fa. Néha a legjobb szándék sem elegendő egy erdő megmentéséhez – sőt, még az is kiderülhet, hogy nem is kell megmenteni az erdőt…

S hogy mi minden tesz erdővé egy (jellemzően és a hagyomány szerint annak tekintett) fásszárú növényekből álló társulás erdőt, no meg hogy mi egyéb rejtezik vagy mutatja meg magát az erdőben, erre keres válasz(oka)t a 2024. március 23-ai, az Erdők Napja (03.21.) alkalmából a Szalajka-völgy – Gerenna-vár – Olasz-kapu – Őserdő – Cserepes-kő – Kopasz-rét – Szalajka-völgy útvonalon haladó mintegy 18 kilométeres, komolyabb tenger- és (remélhetőleg) szemléleti szint-emelkedéssel járó szakvezetésünk.” – hív kirándulásra Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ Indulás: reggel 9 órakor a Szilvásváradi Erdészet Nagyparkolójából, a kisvasúti átjáró melletti parkoló- és úthasználati jegy-kiadó automatánál. Érkezés: kb. 18 órakor a kiindulási pontra Programvezető: Bartha Attila természetvédelmi terület-felügyelő.

Víz világnapi túra a Nagy-berekben

Fotó: bfnp.hu

A világnapot 1992-ben Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. Így 1993. óta minden év március 22.-én tartják a Víz Világnapját szerte a világon. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére és a vizes ökoszisztémák sérülékenységére.

„Ez alkalommal a Nagy-berekben található Fehérvízi-lápon és annak környékén teszünk egy sétát, amely nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. A túra alkalmával beszélgetünk a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerhetjük a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodáljuk az téli berek fajgazdag madárvilágát. Nagy valószínűséggel megfigyelhetjük a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, találkozhatunk a területen táplálkozó és telelő récefajok sokaságával és az őket vonzó ragadozómadarakkal, mint például az itt nagy számban előforduló rétisassal.” – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ Helyszín: Fehérvízi-láp (Balatonfenyves). Ár: térítésmentes (Előzetes jelentkezés szükséges!) Találkozó helye: Balatonfenyves, Imremajor után, az egykori Rigóházi majorhoz vezető aszfaltos út vége; GPS: 46.660306, 17.495118. Találkozó ideje: 2024. március 23. (szombat) 9.45 óra (indulás 10.00 óra). Időtartam: 2,5 óra. Táv: 4 km. Információ és jelentkezés: Szász Bence +36 30 484 55159 Sitku Erzsébet +36 30 491 0071 E-mail: berekvilagalatogatokozpont@bfnp.hu Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túrabakancs (esetleg gumicsizma), távcső