Bornemissza Gergely városa

Ősszel sem érdemes otthon tölteni a hétvégéket a négy fal között, hiszen kis hazánkban megszámlálhatatlanul sok az olyan látnivaló, amelyet nem érdemes kihagyni. Eger is közéjük tartozik, a szüreti időszak beköszöntével pedig az jár a legjobban, aki nagy hagyományokkal rendelkező borvidékre látogat. Ebből a szempontból Eger a tökéletes választás, hiszen itt a kulináris élvezet mindenképpen a hagyományokhoz tartozik, emellett viszont számos különleges épület és múzeum is várja az ide látogatókat.

Egy kellemes kis séta Heves megye központjában felér egy érdekes történelemórával, az építészeti műremekek mellett pedig a kellemes kis utcák és terek rögtön megadják az alaphangulatot. A körutat érdemes az Eszterházy Károly Főiskola monumentális épületénél kezdeni, amely külső szépsége mellett csodás falfreskókat és egy óriási könyvtárat is tartogat tarsolyában. Keleti oldalán, a toronyban található a csillagvizsgáló, ahonnan nemcsak a kilátás gyönyörű, hanem egy camera obscurának köszönhetően – ami egy fehér asztalra vetíti a város látképét – még térképet sem kell vennünk. A főiskolával szemben található a bazilika, melynek építése Pyrker János Lukács érsek nevéhez kötődik, és Hild József tervei alapján készült el bámulatos gyorsasággal, alig több, mint öt év alatt! Hazánk legnagyobb méretű egyházi építményének lépcsősorát mindkét oldalon szobrok díszítik: elöl a két magyar király, István és László, hátul a két főapostol, Péter és Pál állnak. Sok mindent elárul, hogy a bejárat előtti oszlopcsarnokot a római Pantheon mintájára késztették, és hogy belső díszítése, az oltárok és a freskók elkészítése közel 120 évet vett igénybe. Tökéletes tanúbizonysága annak a mondásnak, hogy „jó munkához idő kell”.Csodáljuk meg nemrégiben felújított 8018 sípos orgonáját és a fehér márvány oltárt is, majd vegyük az irányt a török kor emlékei felé, hiszen Eger ezen a téren is ritka látványosságokat tartogat. Egy kis kereszteződésben teljes természetességgel egy minaret várja a városnézőket, ami Európának ezen a részén elég ritka jelenség. Ráadásul díszesebb és magasabb is társainál, mivel 14 szögű alapra építették, hogy még biztonságosabb legyen, aki pedig vállalja a feljutás nehézségeit, 32 méter magasból élvezheti a város panorámáját. Mielőtt viszont átadnánk magunkat a borozás élvezetének, még gyarapítsuk hazánk legforgalmasabb látványosságának látogatóinak számát, és tegyünk egy sétát az egri várban. (Csak halkan jegyezném meg, hogy a vár pincéjében is igen kellemes borokat lehet kóstolgatni, a vár aljában pedig isteni kávézó és rétesező is található…)

A vár a törökök megállítása óta a hazafias helytállás szimbóluma, múzeumában pedig több állandó kiállítás nyújt segítséget a következő törifeleletnél való helytálláshoz. Akinek ez még mind kevés volt, válogasson a széles kulturális- és múzeumkínálatból: a bormúzeum és a magyar kocsik kiállítása mellett az igazi különlegesség a Marcipániában várja az ínyenceket. Magyarország „legédesebb” kiállításán Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai és világbajnok, Guinness-rekorder mestercukrász alkotásait tekinthetjük meg. A 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, mint például egy közel kétméteres borospalack, a Minaret kicsinyített mása, de a gyermekek számára is igazi különlegességeket tartogat a kiállítás, hiszen cukormasszából elevenednek meg a mesehősök.

Pihenésünk helyszíneként választhatjuk a hangulatos Dobó teret, az intézménnyé vált Dobos cukrászdát a sétálóutcán, vagy akár a rengeteg borospince egyikét, melyekből a legöregebbek akár 400 évesek is lehetnek. Este pedig, ha éppen nincs valamilyen rendezvény vagy bornap a városban, pihenjünk egyet a termálfürdőben, ahol az élménymedence mellett nemcsak a 37 fokos termálvíz, hanem a 2 méter magasból lezúduló dögönyöző is gyógyírt jelent a fáradt utazó minden bajára.

Legyél az első hozzászóló "Bornemissza Gergely városa" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*