Borsófesztivál gyerekszigettel, gyerekeknek Székesfehérváron

Gyerekszigettel is kiegészül az idei, sorrendben már kilencedik Borsófesztivál, amelyet június 15-én, szombaton rendez meg a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. A főzőverseny mellett szórakoztató programok és rengeteg játék várja a családokat a hangulatos szabadtéri helyszínen.

Nerf céllövölde, óriás Legoland, textilfestés, arcfestés, tapadókorongos íj, pentaque, lengőteke, darts, helikopter-szimulátor – sok mindennel készülnek a gyerekek számára a szervezők a népszerű júniusi családi rendezvényre, amelynek helyszíne a közösségi központ tágas, szép kertje, ahol játszótér is található. Az ingyenes eseményt szórakoztató műsorok is színesítik: 11 órakor a MissCsipop Dance tart bemutatót, 13.30-tól a Fedák Sári Színház operettműsorát élvezheti a közönség.

Részletes program:

10.00  A főzőverseny kezdete

10.00-tól  Unyi József muzsikál a főzőknek

11.00  MissCsipop Dance bemutatója

13.30  Fedák Sári Színház operettműsora

14.15  Eredményhirdetés

9.00–14.00 Gyerekprogramok: Nerf céllövölde, óriás Legoland, textilfestés, arcfestés, tapadókorongos íj, pentaque, lengőteke, darts, Happycopter – helikopter szimulátor

10.00–14.00 A Gaja Környezetvédő Egyesület szolgáltatásai: környezeti és komposztálási tanácsadás, ökológiai lábnyomszámítás, öko játékok, napelemes eszközök. Az egyesület ásott és fúrt kutak nitrit- és nitrátszintjének mérését is végzi előzetes bejelentkezésre (gaja@t-online.hu) 10 mintáig. A frissen vett vízmintákat félliteres, tiszta ásványvizes palackban várják.

A gasztroudvarban jobbnál jobb fogások készülnek zöldborsóból a IX. Borsófesztiválon, amelynek főzőversenyére június 10-ig lehet nevezni. Első alkalommal 2015-ben találkoztak Szárazréten a zöldborsó „hívei”: a borsófesztivál ötletgazdája, a rendezvény sorsát azóta is szívén viselő Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke volt. A jó hangulatú rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, hogy megmutassák: borsóból bármit lehet főzni.

A szervezők a helyszínen a résztvevők számára biztosítanak zöldborsót, főzőhelyet, tűzifát, sörpadot és asztalt. Minden egyéb kelléket – bográcsot, fűszereket, a kóstoláshoz tányért, evőeszközt – a résztvevőknek kell magukkal hozniuk. A rendezvényen csak fával lehet tüzelni, tilos elektromos és indukciós főzőlapot használni. Az eseményen bármit lehet sütni-főzni zöldborsó felhasználásával, lényeg, hogy az étel a helyszínen készüljön. A főzők számára Unyi József hangulatos aláfestő zenét szolgáltat.

A zsűri – Halmos Monika fitoterapeuta, író, Boda János gasztronómus, Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője – az első három helyezettet jutalmazza egy-egy serleggel, ezen kívül különdíjat kap a legszebben tálalt, illetve a közönség által legfinomabbnak ítélt étel készítője is.

-azutazo-