Briliáns boroknak briliáns díj is dukál

A Prestige Reserve, az immár tíz éve uniós védettséget élvező védjegy projekt és a Caprice 2014-től évente hét kategóriában (fehér fajtabor, fehér cuvée, vörös fajtabor, vörös cuvée, rosé/siller, késői szüret/szamorodni, aszú) minden kategória első három helyezett borának díjazására egy-egy gyémántokkal ékesített medaillon d’or-t ajánlott fel, amelyet az éves, decemberi díjosztón adnak majd át.

A Bor és piac információi szerint speciális kategóriaként bevezetik a Gastrovin Selectiont. A tesztek során a borok azon tulajdonságait vizsgálja behatóbban a zsűri, amelyek fontos szerepet játszanak a gasztronómia döntéshozóinak beszerzéseinél. Egyébként kibővült a borszakértőkből, a bormédia képviselőiből és a több borértő-fogyasztóból álló védjegy projekt zsűrije: a már ismert és elismert zsűritagok köre több, a Magyar Sommelier Szövetség által delegált taggal gyarapszik.
Továbbra is nevezhetők külön kategóriában a VINA (Vinum Naturalis) alapelveknek megfelelő borok, ahol a szőlőtermelés és a borkészítés szabályozása szigorúbb még a bortörvényekben megfogalmazottakhoz képest is.

A 2013-as Top 50 Primeur borok megmérettetésében is a tavaszi forduló lesz a hangsúlyos, mivel a borok zöme ekkorra kerül ki a pincészetekből, és mutatják legjobban az újbor karaktert. A közvélemény kutatások és a borászatok értékesítési adatai is azt támasztják alá, hogy egyre több fogyasztó kedveli az újborokat, nem csak a közérthetőbb stílusuk, a trendiségük, hanem az árfekvésük miatt is. Ahogy a borkedvelők, úgy a zsűri is honorálja a jó ár-érték (minőség) arányt, a Best Buy megkülönböztető jelzés odaítélésével.

A zsűri továbbra is a DOS 99 (Developed Organoleptic System) minősítési rendszert alkalmazza, amely az élvezeti értékekre, a szakmai és fogyasztói preferenciákra, és különösen a borok egyensúlyára és harmóniájára összpontosít.
A nevezés ingyenes, a borok beküldési határideje 2014. május 12.

Legyél az első hozzászóló "Briliáns boroknak briliáns díj is dukál" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*