Budapestről menekülnek a wellnesezők

Az egész szállodalánc tekintetében akadnak még üres helyek, de a legtöbb hotelben – köztük Gallyatetőn, Hajdúszoboszlón, Egerben már régóta telt házat regisztráltak az október 23-i hétvégére – adott helyzetjelentést Szabó Sándor a Hunguest Hotels Zrt. értékesítési igazgatója. – A Mindenszentekhez idejére viszont több szálloda foglaltsága még változó képet mutat. A kevésbé erőteljes foglalási kedv annak is betudható, hogy az az ünnep sok család számára a temetők felkeresését jelenti. Emellett továbbra is érezhető a kivárás, ami az online foglalások egyre nagyobb térnyerésének köszönhető. A kínálat bővülésének köszönhetően, honfitársaink egyre tudatosabb utazónak számítanak, akik az internet által biztosított transzparenciát kihasználva már mindig összehasonlítják az árakat és a hozzájuk tartozó szolgáltatás csomagokat. Sőt a honlapokon megjelenő kommentek is egyre inkább befolyásolják a fogyasztói döntéseket.

A tendencia az, hogy ünnepek előtt egy hónappal átlagosan 40 százalékos telítettséget mutatnak a házak, utána viszont már felgyorsul a töltöttségi szint. Az is látszik, hogy a négynapos ünnepek idején – annak ellenére, hogy a hosszabb tartózkodás alatt alacsonyabb az egy napra eső ár – sokan csak 2 éjszakára mennek pihenni. A másik oldalon éppen a négy napos ünnepek idején – amikor 2 nap szabadsággal már az egyhetes pihenő is megvan -, jelent konkurenciát a külföldi utazás. Az emberek döntését az időjárás is nagyban befolyásolja, ha a hétvégén jó idő van, hirtelen nagy tömegek indulnak az üdülő szállodákba.

A Hunguest Hotelsnél, idén március és a 15-éhez kötődő szabadnapok hozták a legjobb teljesítményt ami még a szakma által az utolsó békeévnek számító 2007-nél is nagyobb bevételt hozott. De elégedettek május 1-el, – amikor az árbevétel azért hagyott némi kívánnivalót -, és a többi ünneppel is. Összességében – annak is köszönhetően, hogy amíg tavaly extrém kevés volt a hosszú ünnepek száma, idén viszont kiemelkedően sok -, a szállodaláncnál 2012 eddig eltelt időszakában magasabb árbevételt realizáltak, mint tavaly. Ősztől már többen fizettek SZÉP Kártyával, mint tavaly ilyenkor Üdülési Csekkel és SZÉP Kártyával. De folyamatosan kommunikálják, hogy bármilyen kis összegű Üdülési Csekk-re is adnak még ajánlatot. Összességében úgy látja, hogy miközben a belföldi kereslet lassan növekszik, mára kialakult itthon az a réteg, amely az általános gazdasági nehézségek ellenére is megengedheti magának a wellness hétvégéket.

Kovács Balázs a Danubius Hotels értékesítési és markating vezérigazgató-helyettese szerint nehéz összehasonlítani a tavaly október 23.-át az ideivel. Előbbi normál vasárnapra esett és november 1-hez sem kötődött hosszú hétvége. Pedig egyértelműen látszik, hogy a több napos ünnepek alatt sokkal nagyobb az utazási kedv, mint más hétvégéken. Az október 23.-i hétvége ennek megfelelően minden üdülő és gyógy szállodájukba teltházat hozott. Mindenszentek idején viszont – a családi emlékezések okán is – még gyengébb a foglaltság.

A Danubiusnál is egyértelmű, hogy idehaza mára kialakult egy válságálló, wellness szállodába járó réteg. A tendenciát erősítette, hogy az év legnagyobb részében gyenge volt a forint, ami drágábbá tette a külföldi utazásokat. A szakember ugyanakkor azt mondja,a belföldi kereslet eddig összességében csökkent és bár a nyártól beindult a SZÉP Kártya forgalma az év első négy hónapja a SZÉP Kártya tekintetében így is elvesztegetett időnek számít.

A Service 4 You független szállodaüzemeltető házai kivétel nélkül megteltek október 23-ra. Klemm Balázs ügyvezető igazgató kiemelte: a hévízi Hotel Palece-ba sokan négy éjszakára érkeztek. A két nagy ünnep között némiképp visszaesik a foglaltság, de az iskolai szünet idejére viszont több házukban, a Palace mellett például a ceglédi Hotel Aquarellben is közel telt ház van. Hozzátette: nálunk már nagyobb a SZÉP Kártya forgalma, mint korábban az Üdülés Csekké.
Október 23-idején hasonlóan telt házat regisztráltak a szintén független szállodaüzemeltetőnek számító Accent Hotel Management négy-öt csillagos házaiban, például az Andrássy Rezidencia Wine & Spa-ban, ahol az őszi szünet is magas foglaltságot ígér. A belföldi vendégéjszakák száma augusztusban több mint 6 százalékkal nőtt 2011-hez képest, ami idén először mutat magasabb növekedést, mint a külföldiekhez kötődő foglaltság.

A négycsillagos Park Inn by Radisson Sárvárban október 23.-ám és Mindenszentek idején is teljes a teltház – miként minden hosszú hétvégén az idén. Mivel a házban egész évben magas a foglaltság, ilyenkor a cél az átlagár növelése és a kiegészítő szolgáltatások értékesítése.

Az első családbarát szállodában, az alsópáhoki Kolping Hotelben a hotel jellegének is köszönhetően mindkét hosszú hétvége – különösen a családos vendégekkel -, teljes teltházat hoz. A köztes időszak, a november 26.-i hétvége még kevésbé telített. Baldauf Csaba igazgató azt tapasztalta, hogy miközben az idei hosszú hétvégék a tavalyhoz hasonlóan rendkívül magas töltöttséget hoztak,ez a köztes időszak rovására megy. A házban a SZÉP Kártyás fizetés augusztusban és szeptemberben már elérte az Üdülési Csekk és a SZÉP Kártya tavalyi arányát, de még mindig 30 százalékkal elmarad a 2008-09 években megszokottól.

A kiutazás kedvnek mindenképpen jót tett, hogy a két hosszú hétvége néhány nap szabadsággal összekapcsolva már két hetes szabadságot is lehetővé tesz. Tarnóczy Barna a Tensi ügyvezetője szerint az utazási kedv érezhetően élénk, ugyanakkor ahol nem charter utakról van szó, érződik az utolsó percig való kivárás. Volt olyan most hétvégi kínálatuk, ahol csak a napokban kelt el a teljes kontingens.

A charter piacon, a korlátozott férőhelyek miatt más a helyzet. Igaz néhány irodánál még akad néhány hely, a piac egyik legnagyobb szereplőjénél, a Best Reisennél már a tavaszi előfoglalásnál – a kedvezményeket is kihasználva -, több utat foglaltak, mint a nyárra. Ennek köszönhetően a 190 fős charterek közül a mostani időszakra eső négy egyiptomi és egy tenerifi járat hetekkel ezelőtt megtelt – utóbbi már szeptember 10.-én. Nincs hely Egyiptomba és Tunéziába sem.
A szakember szerint az őszi szünet jellegzetessége évek óta az, hogy ezek az utak az egyes desztinációkba – például Egyiptomba -, gyakran drágábbak, mint augusztusban. Mégsem marad szabad hely, mert ez a világ nagy részében azonos időszakra esik a szünet és ezáltal hatalmas a kereslet. Előtte és utána viszont drasztikusan olcsóbbak az árak. A globálisan kiemelkedő keresletre jellemző, hogy november elejére már 700 ezer forintért is látott jegyet Thaiföldre, amihez még egy 100 ezer forintos repülőtéri illeték is társult. Az őszi-téli időszak egyébként sem sok jót ígér a hazai utazóknak, akik a charterek hiányában csak a lényegesen drágább menetrendszerinti járatokkal juthatnak el az egzotikus nyaralóhelyekre. Ráadásul minél tovább halogatják a foglalást, annál drágább lesz a jegy.

Legyél az első hozzászóló "Budapestről menekülnek a wellnesezők" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*